Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Je mi 19 let a studuji na vysoké škole. Již něco málo přes rok nebydlím ani s jedním z rodičů. Trvalé bydliště mám ale stále u matky. Otec mi měsíně přispívá 2500kč, ale matka mi nepřispívá. Má na mě matka vyživovací povinnost? Co mám udělat aby mi také přispívala? Mohu jí dát k soudu, když u ní stále mám trvalé bydliště?
Přispívala na co?Není t to blbý?To že máš trvalé u matky to víš moc dobře tak bys měla vědět taky moc dobře že si můžeš vydělávat peníze i sama!
Od 15 jsem chodila na brigády a vydělávala si na vše co se týkalo školy sama. Nyní si sama také vydělávám, ale vzhledem k tomu, že mám výuku od 8 do 5, někdy i déle, tak přes týden brigády moc nestíhám a tak chodím o výkendech. Pokud jsi ne vysokou chodila či chodíš, tak zřejmě víš kolik to stojí a dojde ti, že těch pár korun co si na brigádě vydělám mi nestačí...
Vy matce přispíváte na nájem, elektřinu a plyn? Platíte jí za praní, žehlení, vaření? Jen si mamku poštvěte, ono se Vám to vrátí jako bumerang, až budete potřebovat babičku.
Na nájem, elektřinu a plyn nepříspívá. Proč by taky měla, když tam nebydlí. Naopak matka má vůči ní vyživovací povinnost a je povinna ji ze zákona plnit, což nečiní. Že se dvě ženské nejsou schopny domluvit je věc druhá. Možná netušíte, že dneska jeden měsíc VŠ studia vč. ubytování příjde studenta na 8 - 10 tis. Kč.
Sary, když se ptáš, asi o tom něco víš. Předpokládám, že když studuješ VŠ, umíš hledat na internetu, pokud nejsi slepá. To chceš matku hnát k soudu a pořípadě ji předhodit exekutorovi. Nezapomeň, že co rozdáváš, se vrátí. - stařenka
odkaz : vyzivne.cz/...
Samozřejmě, že jsem na internetu hledala, ale nic moc jsem nenašla. K soudu jí nechci hnát, vždyť je to má máma a mám ji ráda i přesto jaká je... Moc ti děkuji za odkaz
sary, dala jste více informací a držím palečky, ať vše dobře dopadne a úspěšně vystudujete. Už jste podnikla nějaké kroky a kontaktovala mamku? - stařenka
Tak odpovím bez emocí. Ano, přispívat výživným mají za povinnost oba rodiče. Tím spíš, že ani u jednoho z nich nebydlíš. Jak moc využíváš cokoliv nepeněžního jednoho z nich netuším. Aby ti přispívala - je třeba ji k tomu vyzvat. Osobně, telefonicky, dopisem. Pokud se nedomluvíte, tak žalobou, kterou pravděpodobně vyhraješ.
doplněno 09.10.10 18:52:Hanba je jedna věc, nárok druhá. Neřeším morálku, řeším odověď na otázku.
Také já být plnoletou dcerou, tak bych samou hanbou vrátil otci veškeré výživné co mi zaslal od mých 18 let.
Tedy vy si do úst nevidíte co? Problematika vysokých škol u nás je na dlouhé okecávání. Pokud slečna studuje prezenčně, má jistě nějakou brigádu, protože ze 2500,- se na VŠ nedá vyžít. A to teď nemyslím chlastačky. To myslím koleje, nějaké skromné, vesměs nezdravé jídlo, učebnice, poplatky spojené se studiem, atp. atp. To si má podle Vás najít nějaký plný úvazek na noc nebo co? A spát potom na přednáškách?
Pište na téma, kterému rozumíte, nemoralizujte. Jste potom k smíchu.
Slečně doporučím, aby s matkou především hovořila, donutila ji k nějakým příspěvkům slovně. NIkoliv soudy, ačkoliv byste soud vyhrála.
knopka, liduš, cyril, ...
Opravdu podivné reakce v dnešní době, kdy všechno stojí peníze. Jako byste přišli z let 1970, kdy si na sebe lidé museli začít vydělávat velice brzy a na studia šel málokdo. Všichni jste slečnu odsoudili, aniž byste věděli něco o současném systému vzdělávání v naší krásné republice. A opravdu nevím, jak slečna tazatelka vychází se 2500,- a pár dalšími stovkami z víkendových brigád. Já když jsem byla uskromněná všude, kde se dalo, výdaje mi pod 5000,- Kč neklesly nikdy... Díky bohu za rodiče, kteří mě naučili hospodařit a nikdy se ke mně neotočili zády...
Tak potom chudáci lidé co makají za běžný plat 10 tis. ani to ne celej měsíc a mají mnohem mnohem vyšší výdaje než na vysoké škole.A to musí platit nájem a třeba ještě mají děti,jak to to asi dělají...
A co ti vámi zmiňovaní "chudáci" umí tak zvláštního, že by měli brát mzdu (plat 10 tis. je výjimkou) vyšší? Jste si jista, že ten jejich přínos pro zaměstnavatele je alespoň těch 13 400 Kč? Navíc tady se řeší student denního studia, vůči kterému mají rodiče vyživovací povinnost a jeden z rodičů si ji neplní.
Chlupatependolino-ano máte pravdu je mi už dost let ale pokud jsem studovala za mlada VŠ a druhá sestra také tak jsme po rodičích nic moc nechtěli, neměli kde brát třetí sestra byla na SŠ a od 15ti let jsme chodili na brigády, žádné lítání po zábavách a rozhodně nám to neublížilo. Dcera promovala loni, studovala při zaměstnání ano, bydlela doma ale pak už s přítelem. Nevím co dnes tak vysokoškoláci moc nakupují za knihy, vše se dá půjčit z univerzitní knihovny, spousta stáhnout z netu. Dnes je spousta rodičů co sotva výjdou a tak se mladí holt musí snažit víc. Chci - li studovat oželím drahé oblečení, alkoholové dýchánky a td. Rostu když si přečtu co věše potřebuje už prvňáček, celé je to nesmysl ale pokud rodič holt musí dítěti koupit IN sešit s hellou kity nebo tak cosi ano ten je za 25kč a obyčejný za 5,50.
Ráda bych se v tomto případě slečny zastala - a to jako matka samoživitelka se 3 dětmi. Všechny studují, nejstarší na VŠ. Mám 2 zaměstnání, uvažuji o třetím na víkendy, protože z dnešní mzdy lze obtížně vyžít ve 4 lidech i v případě, že výdaje omezíte na nejnutnější minimum.
Dcera studující VŠ si velmi dobře uvědomuje, že jí finančně příliš pomoci nemohu a tak se maximálně snaží vydělat si na studium sama. Otec dcery, když zjistil, že chodí pravidelně při denním studiu (její obor dálkově studovat nelze) do práce, přestal výživné platit. Dcera se s otcem soudit nechce, pracovala o to víc. Výsledek? Ve 22 letech těsně před státními zkouškami se zhroutila vyčerpáním - nyní není ze zdravotních důvodů schopna ani studovat, ani pracovat. Protože se z brigád neodvádí sociální pojištění, nemá nárok na žádné dávky; ani na invalidní důchod, pokud by se stávající velmi vážný zdravotní stav nezlepšil, zůstala by zcela bez prostředků.
Blahopřeji všem rodičům, kteří se třesou na plnoletost svých dětí, aby jim nemuseli už dát ani korunu.
mamco, přece se nebudete dívat na své dítě, jak se hroutí. Otec musí přispívat finančně, neodpusťte mu to, jde o Vaše dítě. - stařenka
Stařenko, bohužel zletilé děti si musí vyřizovat vše okolo výživného samy, v tomto jí pomoci nemohu.
Vidíte, sama jenom potvrzujete, že i při nejlepší vůli u slušných lidí nejde vždy podporovat finančně děti na VŠ. Vaše dcera se z toho zhroutila a je to i vaše vina. pokud by jste ji byla schopna dobře finančně zabezpečit při studiu, jistě by neměla zdravotní problémy.
Nastává tedy otázka, zda je studium na VŠ za každou cenu přednější než zdraví dítěte. Není. Tak proč se tam děcka cpou za každou cenu i když dopředu vědí, že na to rodiče nemají. A proč, pokud chtějí být vzdělaní nestudují při zaměstnání? protože studovat na denním studiu není tak náročné jako studium při zaměstnání. Dnešní děti vidí jenom sebe a jak už psal někdo nahoře, cpou se na VŠ i když mají na střední čtyřky.
Na zdraví dcery jsem se nepodepsala já. ale její otec, kterého zajímá jen on sám.
A proč dcera studuje? Od mala patřila k nejnadanějším dětem, vždy studovat chtěla a měla jasnou představu o oboru - kdo jiný má jít studovat - sotva prospívající dětičky majetných rodičů?
Zdaleka ne všechny obory se dají studovat při zaměstnání, jsou obory, které lze vystudovat výhradně v prezenční formě.
"A proč, pokud chtějí být vzdělaní nestudují při zaměstnání? protože studovat na denním studiu není tak náročné jako studium při zaměstnání." - tak tohle je naprostý nesmysl. Denní studium vyžaduje denní účast ve škole, což současně při každodenní brigádě je nesmírně náročné. Dálkové studium znamená chodit do školy obvykle v sobotu, někdy i v pátek.
Svým příspěvkem jsem pouze chtěla říct, že podporovat děti na studiu je povinností obou rodičů. Jak vidím tak pro vás je lepší odsoudit snahu, píli, cílevědomost. Holt prachy jsou prachy, že, hlavně ať je po vás vaše dítě nechce.
nikdo se vás samozřejmě nechtěl dotknout mamco. chodit do třech zaměstnání a ještě se starat o tři děti, není toho na jednoho trochu moc? a jde to vůbec stihnout? pořádně as ne, někde to prostě musíte šidit. Co, až zkolabujete ještě vy, co bude s dětmi?
Pokud je někdo student VŠ měl by si umět vyhledat při své inteligenci potřebné informace sám. Ptát se na poradně je ten nejjednodušší způsob jak něco zjistit. Zajistit si prostředky k obživě není jistě věc jednoduchá a tak je zase nejjednodušší si je vyžádat od rodičů,, mám na to přece nárok,, Po skončení VŠ budu křičet já mám VŠ vzdělání a tak nebudu přece dělat za 12 000,-Kč.
Nikdo nikoho studovat nenutí, vysokoškoláků jsou mraky ale v naprosto nepotřebných oborech.
Jsou lidi co vystudovali VŠ při zaměstnání a ve svém oboru uplatnění našli. Našli ho proto, že znají hodnotu peněz a šli studovat proto aby se prosadli ve svém oboru a ne jen pro to aby měli,, vejšku,, Dnes chodí na VŠ studovat i čtyřkaři a to by se jistě v tom vašem roce 1970 nestalo!
Že se 19 letá slečna neorientuje v právu, není její chyba. V této zemi minimálně 80% obyvatel nikdy v životě nepřečetlo ani občanský zákoník, ne tak, že by jej při svých intelektuálních schopnostech mohlo pochopit. V normální fungující rodině je zcela přirozené, že na VŠ studium svým dětem rodiče přispívají a nikoho by ani nenapadlo, že by to mohlo být jinak. Prostě děti z rozvrácených rodin to mají těžší - se stížností se musí obrátit na své zploditele.
Znám děti z ,,nomálních " rodin co studují VŠ při zaměstnání a nijak si nestěžují. Ne v každé rodině mají na to aby podporovali děti na studiích. Pokud nejsou děcka rozcapený a vidí, že na to prostě není studují prostě při zaměstnání. Je to pro ně složitější ale jde to, jen chtít.
Určitě, všechno jde. Slečna se jen ptá, zda má vůči ní její matka vyživovací povinnost a co má dělat, když si neplní. Myslíte, že matka už neuplatňuje slevu na DzP, že nedostává dětské přídavky?
Matka rozhodně přídavky nedostává, nemá na ně nárok. Pokud někdo přídavky dostává, je to ona slečna. Po osmnáctém roce věku dítěte matce nepošle nikdo ani korunu. Ta sleva na dani možná ale to by musela ona studentka matce předat potvrzení o studiu a to by snad slečna věděla, nemyslíte?
Studuji na zdravotní sestru. V dnešní době je jich málo a na to, abych mohla být zdravotní sestrou potřebuji minimálně alespoň vyšší školu. Otec i matka chtěli abych pokračovala ve studiích. U matky nebydlím, protože si našla nového přítele a řekla abych se odstěhovala.
A u otce byste bydlet nemohla? Mezi nami, nechapu, jak nekdo dnes muze jit prave na Vas obor. Vystudujete, sice budete mit vzdelani, ale pokud nesezenete dobre misto u soukromnika, udrete se za velmi smesnou mzdu. Zdravotni sestry jsou nedocenene, jejich prace velmi narocna k tomu treba smeny v nemocnicich. To jsou hlavni duvody, proc je jich malo a spousta jich odchazi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.