Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Penzijní připojištění

Od: oldrich odpovědí: 11 změna:

Ahoj, můj zaměstnavatel začně přispívat na penzijní připojištění a já teď hledám, které založit. Zjistil jsem, že je možné založit už jenom doplňkové penzijní připojištění, kde si člověk vybere ze 3 fondů, jak chce spořit. Docela mě překvapilo, že když ten fond půjde do mínusu, tak přijdu o peníze i já... Teď si říkám, zda se mi vůbec vyplatí zakládat? Nechci někam dávat svoje peníze, peníze zaměstnavatele, abych o ně za rok přišel, když bude fond třeba -12 %.

Máte ho někdo založený? Jak je to, když jsou fondy ztrátové?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

4x

PP má nyní jen malý smysl. Oproti PP je nyní preferovaný DIP, dlouhodobý investiční produkt, ten doporucuju. Výhoda je taková, že se spoří až 48000Kč ročně nezdaněných (!) penež. Přesto je to ubohé. Vlk lehce zahnal hlad, aby zůstala koza v celku. Stát totiž vymyslel, že šalamonunsky přenese riziko na občana a ten si bude na penzi investovat. Když si bude investovat (spořit) opatrně, o peníze asi nepřijde, ale nenaspoří ani na slanou vodu. Pokud bude při investování odvazný, mozná naspoří, ale taky mozná o peníze během těch 30-40 let příjde a nezmůže nic. Většina lidí dnes 30/40 letých skončí někde uprostřed, nebude to žádná sláva, bez pomoci potomků budou třít bídu s nouzí. Proto na stát nespoléhat a zajišťovat se průběžně sám.

Přesně tak, dej si schůzku se svým finančním poradcem, aby ti vysvětlil rozdíly mezi DIP a PP (resp. DPS). Zaměstnavatelé přispívat do fondů DIP mohou.

kolemjdouci
hodnocení

2x
Vás překvapilo že když půjde fond do mínusu tak přijdete o peníze vy? No a kdo jiný by se měl do toho mínusu dostat? Je to prostě investice... Zase když fond vydělá, budete v plusu vy *smich*

kum3d
hodnocení

1x
Obecně penzijní připojištění dnes smysl nemá. Mám ho jen proto, že mi přispívá zaměstnavatel, tak jako vám. Je škoda o ty peníze přijít. Nehleďte proto na to, u koho, za kolik procent, jaký je státní příspěvek, atd. Tím nic nezískáte, vše jsou směšná čísla vzhledem k době.
Takže asi tak.

ml1
hodnocení

1x

No ono ani dřív to nebyla žádná hitparáda, pokud rodiče (a tátův zaměstnavatel) počítali dobře, tak dostali s bídou to, co šlo z jejich peněz. Veškeré úroky, zhodnocení a příspěvky zaměstnavatele padly na poplatky, takže zpětně vzato, mohli strkat peníze do slamníku a možná by to bylo lepší.

Ono nejenom když je fond v mínusu, jste i Vy (já jsem jen zvědavej, jak dlouho bude trvat, než se objeví nějaký tunel, kdy fond bude v mínusu a peníze se budou někam ztrácet). Ono je tu ten problém, že nemáte zaručeno nic, kromě poplatků. Poplatky, které zaplatíte jsou jedinou jistotou.

aaa
hodnocení

0x

Podnik by Ti musel přispívat v tisících , aby se to vyplatilo. PP spoření je vždy ztrátový. Nemá to smysl ani už komentovat.

vici
hodnocení

0x

Tak si vyber, jestli budeš mít od zaměstnavatele nula, anebo 82% z toho co ti zaměstnavatel vyplatí, poté tvojí hypotetický ztrátě - 12% :) Co je pro tebe lepší? A pokud nemusíš, tak tam svoje peníze nedávej, než až těsně 10 let před důchodem

Bohužel se stále asi ve školách finanční gramotnost neučí.

karel123
hodnocení

0x

A co Doplňkové penzijní spořeni? Nám od března na ně firma posílá 1000kč a ja jsem se rozhodl taky pro 1000kč ze svého. Stím, že bude strategie dynamická. Má to nějaký smysl? Účet mám u ČS. Díky

DPS je nový název pro penzijní fondy (Penzijní připojištění). V součaasné době produkt absolutně nevýhodný.V současné době je lepší použít Dlouhodobý investiční produkt (DIP)

karel123
ale když firma přispívá jen na tohle tak co mám dělat? jaktoze je to absolutně nevýhodný produkt?

Zkusit firmu přesvědčit, ona je to s největší pravděpodobností neznalost aktuálních informací, největší brzdou bude asi účetní která to nezná. DIP je novinka, je to státem podporované , zaměstnavatelé tam mohou přispívat stejně jako do DPS (PF) nebo do životka, jenom pro klienta je to výhodnější a bezpečnější. V případě potřeby bych dokázal sehnat nějaké relevantní odkazy na zákony a předpisy, ale to samé by měl umět i váš finanční poradce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]