Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím na toto mít svářečský průkaz

Od: nevim odpovědí: 5 změna:
Zdravím, chtěl bych se zeptat zda musím mít svářečský průkaz pokud bych jen sem tam kamarádovi, sousedovi nebo někomu kdo by mě z okolí znal pomohl třeba svařit něco nebo vyvařil prorezlý prah u auta známému nebo jednoduše řečeno jestli potřebuji svářečský průkaz když to nedělám jako podnikání ale jen lidem ze svého okolí pomůžu sem tam s něčím...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Dobrý den,

je mraky lidí (vč. mě :) ), kteří svařují aniž by měli svářečský průkaz. A někteří z nich i dobře a mohou se rovnat s profíky. Nicméně toto je čistě pro hobby vaření a bez jakékoliv záruky kvality.

Takže obecně - ne, pokud to nemáte jako výdělečnou činnost ale čistě jen "hobby a pro kamarády", tak není potřeba. Na druhou stranu, pokud by se např. s autem, které jste svařoval, něco stalo a řešila to pojišťovna a řešila to důkladně, tak může mít problém s plněním - jednalo by se neodbornou opravu. Tak doporučuju na to jen myslet a pro zichr opravdu svařovat jen díly, které nepatří mezi bezpečnosti prvky a nemají žádnou nosnou funkci na autě. V opačném případě se vám to může vymstít (nevyplatí pojišťovna, budou to nejspíš chtít po vás)

Přeji hezký den

hodnocení

3x

Nepotřebujete svářecí průkaz, jen to musíte umět.

hodnocení

2x
Pokud tě to oficiélně neživí tak si stim nemusíš lámat hlavu
Ja uz papiry oficielně mam taky propadlí a když je něco třeba tak si to svařim a nejen pro sebe

hodnocení

0x
Hlavně to dělat pečlivě, ne jen na oko. Nejsem svářeč a taky už jsem opravoval třeba i popraskaný původní sváry na plataku a z výsledku jsem měl lepší pocit, než jak to bylo "slepeno" z výroby. Totéž v případě praskajících původních svárů rámu sekacího traktoru, taky drží už několik let denního provozu.

svarec
hodnocení

0x

Já jsem svařoval 35 roků jeřáby a zařízení na ropné plošiny. Státní i EU zkoušky a certifikáty s každoročním praktickým přezkoušením. Téměř všechny sváry procházely rentgenovými a ultrazvukovými testy.

Po odchodu do důchodu přezkoušení nebylo (i když průkaz a certifikáty mám u sebe). A když jsem chtěl u jedné neziskovky zdarma svařit zábradlí, tak mě blo řečeno, že to nejde, protože mám oprávnění propadlé. I na školeních nás upozorňovali, že pokud nám propadne oprávnění, tak nesmíme pro nikoho nic svařovat.

Takové jsou předpisy, ale ve které vyhlášce je to uvedené nevím. Pohlíží se na to tak, že ten, kdo prošel školením (svářeč) a ví, co nesmí dělat a přesto to dělá, se vystavuje většímu postihu než ten, kdo neví co nesmí (kutil, který si pořídí svářečku). (Podobně jako zdravotník a běžný člověk, když neposkytnou zraněnému první pomoc - zdravotník, který ví, co má dělat, se vytavuje většímu trestu.)

Ale faktem je, že se těmi divnými předpisy neřídím ani já. "Kde není žalobce, není ani soudce".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]