Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
podnikám v oboru vývoje webových stránek a záležitostech s tím spojenými.
1) Doplatek na zdravotním pojištění
Podnikání mám jako vedlejší činnost, jinak jsem zaměstnanec nemocnice. Potřeboval bych vědět podle jakého modelu si mohu vypočítat, kolik za tento rok 2010 budu příští rok muset doplatit na zdravotním pojištění, dobrovolně neplatím žádné měsíční zálohy, platí je za mě nemocnice.
2) Jako druhou věc bych potřeboval vědět něco o dani z příjmu:
Roční výdělek bude př. 125.000. - Kč, budu uplatňovat výdaje 60% paušálem, tudíž daňový základ činí 50.000. - Kč. 15 % daň z 50.000 činí 7.500. - Kč.Čhci uplatnit slevu na poplatníka ve výši 24.840. - Kč, z čehož vyplývá, že bych neměl mít povinnost na dani z příjmu nic doplácet, ba naopak ještě tam částka 17.340. - Kč visí. Co se stane s touto částkou?
3) Třetí a poslední věc, kterou bych se rád dozvěděl:
Kolik maximálně mohu ročně na vystavených fakturách vydělat, abych nepřekročil rozhodnou částku pro rok 2010 - 56.901. - Kč a aby mi v příštím roce nevznikla povinnost platit měsíční zálohy na sociálním pojištění.
Děkuji za případné odpovědi, Vladimír.
Dobrý den. Ad 1)
Pojištění při vedlejší výdělečné činnostiNejdůležitější informací je, že OSVČ vedlejší nemusí platit zálohy na pojistné v prvním roce podnikání ani v dalších letech. Jedinou podmínkou je, že její měsíční příjem ze zaměstnání dosahuje alespoň výše minimální mzdy, tj. 8 000 Kč. Tuto skutečnost samozřejmě musí při zahájení podnikání zdravotní pojišťovně oznámit.
Pojistné se doplatí za celý kalendářní rok na základě skutečně dosažených příjmů. V Přehledu nesmí podnikatel opomenout uvést, že se jedná o OSVČ vedlejší z důvodu zaměstnání. TAKŽE - nejlépe by bylo navštívit příslušnou Vaši zdravotní pojišťovnu, vyžádat si tiskopis Přehled a dle něho si pokusit si to vypočítat. Jinak - to také bývá k dispozici na webu pojišťoven.
Ad 2) Daň z příjmu se vypočítává ze všech příjmů dle paragrafů 6 až 10 zákona o daních z příjmů fyzických osob. Pokud si budete dělat sám své vlastní daňové přiznání, tak do dílčího základu daně dle par.6 se napíšete základ daně příjmu v nemocnici, do 7 do co vyděláte na vedlejšák, to všechno bude po sečtení základ daně, od toho se pak teprve odečte sleva na poplatníka, případně další slevy. No a buď Vám vyjde, že budete muset daň ještě zaplatit, nebo budete mít přeplatek, který Vám bude muse FÚ vrátit.
Add 3) . No, to je těžko určit. Vychází se ze zisku. Zisk to jou výnosy mínus náklady. Ve stručnosti - od faktur vydaných odečtete veškeré náklady na podnikání. Ono to totiž může být i tak, že výnosy máte 100 tisíc, a náklady 200 tisíc a zisk nebude žádný. To si prostě musíte odhadnout sám. Do podnikání Vám nikdo nevidí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.