Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potvrzení o zaměstnání/Zápočtový list

Od: rve odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

během studií jsem si přivydělával na brigádách - nejdříve DPP a po cca 3-4 měsících (po vyčerpání 300 hodin) přechod na DPČ. Pracoval jsem pak po zbytek roku převážně na DPČ. Nyní nastupuji do zaměstnání na HPP a chtějí po mě zápočtový list z předchozího zaměstnání a problém je v tom, že já nikdy své zápočtové listy novému zaměstnavateli nedával. Mám tu tedy zápočtový list od každého zaměstnavatele zvlášť a u jednoho ho nemám dokonce vůbec. Co teď? Může tyto zápočtové listy nějak sjednotit do jednoho účetní v tom novém zaměstnání na HPP? Anebo předat zápočtový list z předešlého zaměstnání, kde jsem byl 1,5 roku, a se zbytkem se smířit, že už nikde nebudou zaevidované?

Přiznávám se, že je to má chyba, ale toto jsou věci, které jsem opravdu během svých studií neřešil, neboť jsem byl mladý a bez znalostí. Uvítal bych jakoukoliv radu, co nyní podniknout.

Předem moc děkuji!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zaměstnavateli dáváte pouze zápočťák z předchozího zaměstnání. Neslouží k žádnému zaevidování ničeho. Možná ho ani nebude chtít.

Kdysi zápočtový list sloužil při přechodu od jednoho zaměstnavatele k druhému k tomu, aby nový zaměstnavatel jednak věděl, kolik let máte odpracováno (podle toho se počítal nárok na dovolenou) a jednak aby plynule navázal na Vaše srážky (pojistky, půjčka apod.). Je to z doby, kdy neexistovala nezaměstnanost a fluktuace byla velmi, velmi nízká. Při prvním nástupu do práce byl nárok na týden dovolené a až po odpracování (myslím) 10 let byl nárok na tři týdny. Proto se v zápočťáku napočítávaly roky a dny, a k nim druhý zaměstnavatel připočetl to, co jste odpracoval u něj, aby třetí zaměstnavatel věděl, jestli už máte nárok na víc dovolené. Mzdové účetní posílaly srážky na vaše pojistky a půjčky.

Po revoluci, kdy nastaly divoké devadesátky, se zápočťák stal cárem papíru a zatím se zuby nehty drží jeho nástupce, Potvrzení o zaměstnání. Tam by stály za zmínku snad případné exekuce nebo insolvence, ale zaměstnavatel stejně musí počkat, až ho osloví exekutor nebo insolvenční správce. Nárok na dovolenou je dán zákoníkem práce a srážky ze mzdy na půjčky a pojistky už mzdovky neprovádějí nejmíň 30 let.

rve
hodnocení

Hezký večer,

já si celou tu dobu myslel, že v Potvrzení o zaměstnání se evidují všechny zaměstnavatelé - tím pádem pokud pracuji např. brigádně např. od roku 2016 do roku 2020 a mám každý rok jiného zaměstnavatele, tak za těchto 5 let tam budu mít napsáno, že jsem 1 rok pracoval u zaměstnavatele A, další rok u zaměstnavatele B a podobně. Tím se uvidí moje historie a celkový součet odpracovaných let např. kvůli důchodu. Toto mé myšlení bylo teda mylné a stačí dodat Potvrzení o zaměstnání od minulého zaměstnavatele.

Moc děkuji za vysvětlení.

To se Vám asi popletlo s evidenčním listem důchodového pojištění (ELDP). To je dokument, který každý zaměstnavatel vystaví vždy po skončení kalendářního roku (po zaúčtování prosincových mezd) nebo - při skončení zaměstnání během roku - po poslední mzdě. a pošle originál na ČSSZ do databáze nárokových podkladů. Na ELDP je každoročně uveden vyměřovací základ, který jednou poslouží k výpočtu důchodu. Je to suma hrubých mezd, z nichž bylo sraženo sociální pojištění. U dohod, z nichž se pojistné nesráží, se ELDP nevede a tyto příjmy tzv. nejdou na důchod.

Jednu kopii by měl dostat zaměstnanec, potvrzenou razítkem a podpisem zaměstnavatele, a jednu kopii, podepsanou zaměstnancem, by měl zaměstnavatel uchovat tři roky. Nevím, jestli se to děje i v praxi, protože dnes se každý např. pomocí bankovní identity může podívat na svoje důchodové údaje přes ePortál ČSSZ.

rve
hodnocení

Ještě jednou hezký večer,

mnohokrát Vám děkuji za vysvětlení, už je mi to jasné. ;)

111®
hodnocení

0x

Osobně si zápočťák nechávám a dál dávám kopii. Jeden nikdy neví kdy se bude hodit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]