Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
během studií jsem si přivydělával na brigádách - nejdříve DPP a po cca 3-4 měsících (po vyčerpání 300 hodin) přechod na DPČ. Pracoval jsem pak po zbytek roku převážně na DPČ. Nyní nastupuji do zaměstnání na HPP a chtějí po mě zápočtový list z předchozího zaměstnání a problém je v tom, že já nikdy své zápočtové listy novému zaměstnavateli nedával. Mám tu tedy zápočtový list od každého zaměstnavatele zvlášť a u jednoho ho nemám dokonce vůbec. Co teď? Může tyto zápočtové listy nějak sjednotit do jednoho účetní v tom novém zaměstnání na HPP? Anebo předat zápočtový list z předešlého zaměstnání, kde jsem byl 1,5 roku, a se zbytkem se smířit, že už nikde nebudou zaevidované?
Přiznávám se, že je to má chyba, ale toto jsou věci, které jsem opravdu během svých studií neřešil, neboť jsem byl mladý a bez znalostí. Uvítal bych jakoukoliv radu, co nyní podniknout.
Předem moc děkuji!
Zaměstnavateli dáváte pouze zápočťák z předchozího zaměstnání. Neslouží k žádnému zaevidování ničeho. Možná ho ani nebude chtít.
Kdysi zápočtový list sloužil při přechodu od jednoho zaměstnavatele k druhému k tomu, aby nový zaměstnavatel jednak věděl, kolik let máte odpracováno (podle toho se počítal nárok na dovolenou) a jednak aby plynule navázal na Vaše srážky (pojistky, půjčka apod.). Je to z doby, kdy neexistovala nezaměstnanost a fluktuace byla velmi, velmi nízká. Při prvním nástupu do práce byl nárok na týden dovolené a až po odpracování (myslím) 10 let byl nárok na tři týdny. Proto se v zápočťáku napočítávaly roky a dny, a k nim druhý zaměstnavatel připočetl to, co jste odpracoval u něj, aby třetí zaměstnavatel věděl, jestli už máte nárok na víc dovolené. Mzdové účetní posílaly srážky na vaše pojistky a půjčky.
Po revoluci, kdy nastaly divoké devadesátky, se zápočťák stal cárem papíru a zatím se zuby nehty drží jeho nástupce, Potvrzení o zaměstnání. Tam by stály za zmínku snad případné exekuce nebo insolvence, ale zaměstnavatel stejně musí počkat, až ho osloví exekutor nebo insolvenční správce. Nárok na dovolenou je dán zákoníkem práce a srážky ze mzdy na půjčky a pojistky už mzdovky neprovádějí nejmíň 30 let.
Hezký večer,
já si celou tu dobu myslel, že v Potvrzení o zaměstnání se evidují všechny zaměstnavatelé - tím pádem pokud pracuji např. brigádně např. od roku 2016 do roku 2020 a mám každý rok jiného zaměstnavatele, tak za těchto 5 let tam budu mít napsáno, že jsem 1 rok pracoval u zaměstnavatele A, další rok u zaměstnavatele B a podobně. Tím se uvidí moje historie a celkový součet odpracovaných let např. kvůli důchodu. Toto mé myšlení bylo teda mylné a stačí dodat Potvrzení o zaměstnání od minulého zaměstnavatele.
Moc děkuji za vysvětlení.
To se Vám asi popletlo s evidenčním listem důchodového pojištění (ELDP). To je dokument, který každý zaměstnavatel vystaví vždy po skončení kalendářního roku (po zaúčtování prosincových mezd) nebo - při skončení zaměstnání během roku - po poslední mzdě. a pošle originál na ČSSZ do databáze nárokových podkladů. Na ELDP je každoročně uveden vyměřovací základ, který jednou poslouží k výpočtu důchodu. Je to suma hrubých mezd, z nichž bylo sraženo sociální pojištění. U dohod, z nichž se pojistné nesráží, se ELDP nevede a tyto příjmy tzv. nejdou na důchod.
Jednu kopii by měl dostat zaměstnanec, potvrzenou razítkem a podpisem zaměstnavatele, a jednu kopii, podepsanou zaměstnancem, by měl zaměstnavatel uchovat tři roky. Nevím, jestli se to děje i v praxi, protože dnes se každý např. pomocí bankovní identity může podívat na svoje důchodové údaje přes ePortál ČSSZ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.