Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat, co můžu očekávat od určení výše alimentů. Žena se zamilovala do jiného a celkem rychle se rozhodla rozbít rodinu a odejít. Čeká nás rozvod a střídavá péče (týden/týden) o dvě děti. Já zůstanu sám a ona se odstěhuje k tomu novému.
Díval jsem se, že existují tabulky na určení výše výživného. Ale všude se píše, že jsou pouze orientační a soudci se pak koukají na další skutečnosti. Čistě podle tabulek bych jí měl platit určitou nemalou částku (já jí něco a ona zase menší částku mě, vzhledem ke střídavé péči).
Zajímalo by mě, jestli to, že ona bude bydlet u druha, který bude do jejich rodinného rozpočtu také přispívat svým příjmem, se nějak může odrazit na finální částce alimentů? Prostě mi přijde, že žena rozbije rodinu, odejde k někomu, kde ve finále budou mít možná ještě větší příjmy jak já sám, a já bych jí měl ještě doplácet. Vím, že život není fér, ale tohle mě celkem dostává..
A ještě jedna otázka - podle čeho se počítá příjem pro určení výše výživného? Dle aktuální pracovní smlouvy (oba máme fixní plat) anebo se počítá dle nějakého průměrného platu za posledních x měsíců?
@pitrs - jestli to, že ona bude bydlet u druha... se nějak může odrazit na finální částce alimentů?
Teoreticky ano, protože:
OZ § 915
(1) Životní úroveň dítěte má být zásadně shodná s životní úrovní rodičů. Toto hledisko předchází hledisku odůvodněných potřeb dítěte.
tedy pokud se matce životní úroveň zvýší, soud na to může (ale rozhodnutí soudu nelze předjímat!) brát ohled, ale pouze ve vztahu k ní - její nový partner nemá jakoukoli povinnost podílet se na výživě vašich dětí. Stejně tak by měla být posuzována životní úroveň vaše a protože lze předpokládat, že se vám rozvodem nesníží (možná dokonce naopak), zřejmě nula od nuly pojde.
Soud vás stejně nerozvede, pokud nebude rozhodnuto o poměrech dětí v době po rozvodu - nebylo by možné uzavřít dohodu předem? Není-li zjevně proti nejlepšímu zájmu dětí, soud ji schválí a máte ušetřeno "popotahování" se o výživné. Jen byste se musel zbavit postoje "já bych jí měl ještě doplácet", protože ty peníze nejsou určeny pro ni.
podle čeho se počítá příjem pro určení výše výživného?
Podle
OZ § 913
(1) Pro určení rozsahu výživného jsou rozhodné odůvodněné potřeby oprávněného a jeho majetkové poměry, jakož i schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného.
což znamená, že soud stanovuje výši výživného každému z rodičů podle jeho příjmů, možností, schopností, majetkových poměrů s ohledem na zájem a potřeby dětí. Výdělek je tedy jen jedna z posuzovaných položek. Pro příklad - rodič může vydělávat relativně nízkou částku, ale má vysoké příjmy třeba z pronájmů, na něž je samozřejmě brán také ohled.
Tak reálně to dopadlo opravdu jak špatný vtip.
Soud řekl, že naší dohodu neschválí. K příjmům jejího druha, se kterým žije ve společné domácnosti, vůbec nepřihlédl. Pro výpočet mého průměrného příjmu šikovně vybral období, kdy jsem bral více (3 měsíce v roce mám díky bonusům vyšší příjem), takže průměr vyšel mnohem vyšší, než reálně je. Alimenty z dohody tak navýšili o 50% a mimořádné výdaje nebudou 50-50 ale 66%-33%. Vše to probíhalo celkem pod nátlakem jak při smlouvání na tureckém bazaru...
A asi přesně nějak takhle se u nás "vyrábí" rodiče, které následně přestanou spolu prakticky komunikovat a místo toho začnou válčit.
Soud vás stejně nerozvede, pokud nebude rozhodnuto o poměrech dětí v době po rozvodu - nebylo by možné uzavřít dohodu předem? Není-li zjevně proti nejlepšímu zájmu dětí, soud ji schválí a máte ušetřeno "popotahování" se o výživné.
- Vím, že nejprve je potřeba první stání ohledně dětí a pak druhé stání na rozvod. Osobně doufám, že se dohodneme na všem, ale začínám mít tušení, že bude chtít co největší výživné. Už si samozřejmě zjišťovala u "kámošek" a asi podle toho bude mít trochu nereálné požadavky.
Jen byste se musel zbavit postoje "já bych jí měl ještě doplácet", protože ty peníze nejsou určeny pro ni.
Peníze jsou pro děti, ale otázka je, co ty děti reálně potřebují. Protože veškeré výdaje budeme stejně platit půl na půl (předběžná dohoda), takže alimenty jsou z tohoto pohledu "něco navíc".
Stejně tak by měla být posuzována životní úroveň vaše a protože lze předpokládat, že se vám rozvodem nesníží (možná dokonce naopak), zřejmě nula od nuly pojde.
- To se bohužel asi sníží. Teď už bude na domácnost jen jeden plat a ještě k tomu snížený o alimenty. A pravidelné platby se mi nijak nesníží. Jen možná zaplatím trochu méně za jídlo, ale na druhou stranu budu muset nejspíš platit na pár hodin denně chůvu pro hlídání dětí odpoledne po škole..
ad příjmy - kromě platu nemám žádný jiný příjem a nevlastním žádnou nemovitost. Na tu jsem sice šetřil (resp. na akontaci pro hypo), ale s tím se aktuálně budu moci rozloučit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.