Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvojnásobný poplatek za vklad do katastru?

Od: vklad odpovědí: 6 změna:
Dva spoluvlastníci souhlasí s darováním svých podílů na nemovitosti a pozemku mě (musím zaplatit odstupné). Vypracuji dle vzoru darovací smlouvy - 3x 2 (mě 2ks, darujícím 2x 1 a katastr 2x 1) s ověřenými podpisy. Na katastr se darující nemusí tím pádem dostavit. Zajímá mě, zda když předložím časově současně na katastru tyto dvě darovací smlouvy od dvou osob, tj. návrh na vklad, vztahující se k darování dvou podílů na stejné nemovistosti a pozemcích k ní náležejících, zda se to považuje za JEDEN návrh na vklad, tedy jeden poplatek 2 000,-Kč? Nebo 2 x 2 000,-Kč? Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

1) Není potřeba vyhotovovat dvě smlouvy... oba spoluvlastníci Vám to mohou darovat v rámci jedné smlouvy.

2) K návrhu na vklad stačí přiložit pouze jeden kus smlouvy s ověřenými podpisy. Katastr jich víc nepotřebuje. Pokud si je chcete vyrobit pro sebe a dárce, je to Vaše věc, ale na katastr je nosit nemusíte, on je od Vás nepřijme.

3) Vzhledem k bodu jedna zaplatíte jeden správní poplatek (pokud ve smlouvě nebudete mít chybu a katastr ji nezamítne. Pokud byste to chtěl udělat jak píšete ve svém dotazu, bylo by potřeba zaplatit poplatky dva. Jedna konkrétní smlouva = jeden odpovídající návrh. Nelze podat dvě rozdílné smlouvy v rámci jednoho návrhu. Ale jak už jsem uvedl v bodě jedna, spousta úkonů o kterých si lidé myslí, že je na to nutné mít víc smluv, se dá zvládnout v rámci jedné.

paveldvorak
hodnocení

0x

naši příbuzní zaplatili za vklad do kaatstru trojnásobný poplatek, kvůli drobné formalitě související s Novým Občanským Zákoníkem Pro Lidi byl vklad učiněn až na potřetí, katastrofální úřad poplatky za neprovedený vklad nevrací, doporučuji oslovit odborníka který se tomu věnuje a který to zvládne napoprvé..jinak to můžete zaplati 6x...

vklad
hodnocení

Děkuji ale otazka zni jinak. Mimo to jiz v roce 2020 jsem platil pravni vyhotoveni darovaci smlouvy (s množstvím nadbytečného balastu ve smlouvě jako mozná soudní neplatnost darovani v urcitych pripadech), zřejme oskenuji vymazu jiná jmena a data a dily vkladu a mam platnou darovaci smlouvu. Připadně možná jde spoluvlastnicke podily sloučit do jedne darovaci smlouvy, možná...

re4zon
hodnocení

0x
Navrh na vklad jeden, smlouvy jako prilohy dve. Tak to tusim funguje, ale doporucuju overit.

Stačí jen jedna... katastr jich víc nepotřebuje. Katastr si založí smlouvu do sbírky listin, účastníkům smlouvy zpět (jako dřív) již nezasílá.Dříve platilo pravidlo, že počet smluv = počet účastníků smlouvy + 2 navíc, ale to již dlouho neplatí.

hodnocení

0x

Jestli jsou spoluvlastníci, tak je to jeden vklad. Jestli jsou části pozemku vymezené, budou to dva vklady a podle toho se vyplní jeden nebo dva formuláře žádosti o vklad. Poplatek se nemusí platit hned. Je možné počkat na výzvu. Hlavně si dejte pozor na správně zapsané zlomky. V případě chyby to může katastr zamítnout a můžete zaplatit poplatek znova. Dar je bezúplatný, takže tam nikde nemůže být odstupné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]