Nejste přihlášen/a.
zdravím ,
jsem zdravotně postiženy mám na sebe napsáno auto řidi ho sestra která spachala přestupek který jde do správního řizení
jde k tomuto řizení poslat zástupce? nevím jestli je na mistě bezberový přistup a dalšíí věci
Tak sem napište adresu a telefon toho zařízení kam se máte dostavit a my se podíváme a vše zjistíme za Vás a dáme vědět jak to tam funguje s bezbariérovým přístupem.Auto na to abyste se do toho města dostal máte.
Poslat zástupce? - ano.At tam jede ta sestra a řekne že řídila ona a vyřídí si to.
Správní řád č. 500/2004 Sb.
§ 33
Zastoupení na základě plné moci
(1) Účastník si může zvolit zmocněnce. Zmocnění k zastoupení se prokazuje písemnou plnou mocí. Plnou moc lze udělit i ústně do protokolu. V téže věci může mít účastník současně pouze jednoho zmocněnce.
(2) Zmocnění může být uděleno
a) k určitému úkonu, skupině úkonů nebo pro určitou část řízení,
b) pro celé řízení,
c) pro neurčitý počet řízení s určitým předmětem, která budou zahájena v určené době nebo bez omezení v budoucnu; podpis na plné moci musí být v tomto případě vždy úředně ověřen a plná moc musí být do zahájení řízení uložena u věcně příslušného správního orgánu, popřípadě udělena do protokolu, nebo
d) v jiném rozsahu na základě zvláštního zákona.
(3) Zmocněnec může udělit plnou moc jiné osobě, aby místo něho za účastníka jednala, jen je-li v plné moci výslovně dovoleno, že tak může učinit, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak
Předvolají si provozovatele, sdělí mu prohřešek a je na něm, co sdělí. Klidně napráská řidiče, ten to popře a vrátí se to na provozovatele. Nebo provozovatel sdělí, co mu kdo poradí a podle toho ůřad zaujme stanovisko.
Taky záleží, o jaký přestupek jde.
No však. Tazatel jasně řekl, že s vozem nejezdí. Takže je to na dohodě mezi ním a sestrou. Myslím, že pokutě stejně neuniknou, jen si zvýší náklady. Když si sebou vezme parkovací kartu majitele a jiné podobné doklady, třeba bude mít štěstí.
@milancukrar Milane, já se domnívám, že pokud by provozovatel (zde i prostřednictvím zmocněnce) předložil důkazy o tom, kdo řídil, tak skutečný viník přestupku může popírat, jak libo. Je ovšem otázkou, kde takový důkaz vzít.
Můj osobní názor. Já bych nechtěl mít příbuzného, kterému když půjčím auto, on s ním udělá přestupek a já abych to za něj vyřizoval.
ernie®,
jasně, vše je o dokazování a správnému vyjadřování. U svého příbuzného byste ho přeci nepráskl, ale zvolil taktiku nízké sankce.
Já jsem reagoval hlavně na sdělení: "Nepotřebuje úřad spíše řidiče?"Úřad potřebuje co nejdříve a nejlevněji zaplatit sankci, kterou udělí.
Ale vždy je to případ od případu.
Milane jistě, úřad primárně potřebuje vybrat, a je jedno, kdo mu to zaplatí (vlastní zkušenost s firemním vozem).
Ne, tak že bych příbuzného práskl, jsem to nemyslel. Doporučil bych mu zdvořile, aby se k tomu postavil čelem. Když by odmítl, tak pokutu, pokud by to nebyla nějaká velká suma, bych zaplatil a rozloučil bych se navždy s tím, že mi má vrátit klíče od auta a ať už mě vůbec nekontaktuje, sbohem.
"Případ od případu" Tady ale máme jasnou otázku. Já si zkrátka myslím, že tazatel na úřad jezdit nemusí, měla by si vše vyřešit jeho sestra. Vzhledem k jeho hendicapu asi řidiče nijak netají. Snad mají dobré vztahy a tohle ujasněné. Mám pocit, že se v tom chtěl jen tazatel utvrdit, a sice že sám nikam nemusí.
@danicek Právě, že vůbec nikam nemusí. Přišla mu obsílka (mail, DS, papírová počta) že má zaplatit s tím dodatkem, že má případně prásknout řidiče... To je první, co se posílá.
Takže vycházeje z toho, že to bylo hozený do správka a potřebuje řešit osobně úřad (prostřednictvím zmocněnce), myslím, že jde asi o závažnější přestupek, než překročení o 10 kmh za tisícovku.
erne, nic ve zlém, ale já to nenašel, že tazateli: "Přišla mu obsílka ...že má zaplatit ...
.. To je první, co se posílá.****Ano, velice často se toto posílá. Tazatel musí sdělit přesně, jak to probíhalo, pokud bude chtít.
Ale souhlasím s Vámi, že se může nechat zastoupit kýmkoliv uzná za vhodné
Však jsem psal, kdyby to byla banalita za špatné parkování, tak mu jen přijde obsílka"tlusťochu zaplať"*
Ještě bych se rád tazatele zeptal, o jak závažný přestupek se jedná?
Pokud je to za rychlost nebo špatné parkování do tisícovky, tak bych opravdu zvážil možnosti, pro a proti a výsledný efekt. Zmocněnce, kterému se asi taky bude muset něco dát, a následné anabáze s případným dalším předvoláním k doplnění a podobně.
A pokud je to v řádu desítek tisíc (ve správním je to tuším max 50 000), tak to raději advokáta. Ten stojí tak 2-3 tis/hod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.