Nejste přihlášen/a.
Ahoj, myslíte, že menší banky jako Max nebo Trinity budou mít v průběhu roku vyšší sazby na spořáku, než konkurence? mBank garantuje 5,5% do kocne červena, tuším ale jen do 800k Kč. Moneta od zítřka snižuje na 5.1%.
U Trinity mám sazbu 6.08% bez omezení, která má platit do půlky března a možná to budou prodlužovat ale z dlouhodobého hlediska je to neudržitelné. Sazba na konci roku má být 3.5%, takže lepší menší banky budou dávat kolem 3%. Trinity nesnáším kvůli potřebě základat nové účty a vklady a obecně je asi výhodnější tam peníze nemít, pak člověk dostane automaticky lepší nabídku.
Pointa mé otázky - mám možnost mít roční terminovaný vklad na 5.5%, což je hezký když spořka nabízí 3.5% aktuálně a i ostatní banky se pohybují kolem 4-4,5%. Předpokládám, že ty peníze nebudu potřebovat (chtěl jsem už 2 roky kupovat nové auto, až na mém odejde spojka, ale můj mechanik mě přesvědčil, že mám opravit staré...takže jsem investoval do něj a 2-3 roky asi nákup auta řešit nemusím. Avšak i když si nechám nějaké peníze bokem, tak mě trochu děsi, že tam není možnost předčasného výběru vkladu - ani 20%, ani za poplatek, prostě na rok peníze zmražený.
A jsem na vážkách, sice by to bylo byl hezký měsíční pasivní příjem, ale není život moc krátký na fixování peněz? Za předpokladu, že teda úroky půjdou/nepůjdou dolů.
Investice neřeším, neznám totiž svůj investiční horizont, jestli třeba ty peníze za 2-3 roky nebudu potřebovat a nerad bych je vybíral se ztrátou kdybych je potřeboval a taky jsem trochu primitiv a asi bych si za to koupil něco hmotného a užitného když už.
Teď tedy zvažuju, jestli zustat u Max, nebo přejít ke Trinity (psychologický efekt s 6%) a nebo případně zvolit ten termiňák, kde se musím rozhodnout do pondělí abych případně podepsal smlouvu.
Sazby tak rychle padat nebudou, otázka je jestli vůbec ještě dojde ke snížení, protože Amerika se snižováním nespěchá. Pokud ČNB sazby sníží a US ne dojde opět k tlaku na korunu, což bude mít tlak na inflaci. I proto stále banky nabízí terminaky na rok dost vysoko. Kdyby očekávaly rychlejší snižování sazeb, bude úrok nižší. Pak je tu možnost třeba Fio dluhopis 5% nebo Moneta 8% , ale cena už je vyšší, takže výnos nebude celých 8%. A dluhopis se dá prodat vždy kdykoliv. Uvádím záměrně tyhle dva, protože se obchodují přes Fio broker. Lze koupit i US bondy, teď je výhodná doba, výnos cca 4,3% plus růst dluhopisu při snižování sazeb.
Trinity od přechodu z kampeličky stále drží nejvyšší úroky.Momentálně má 6,3% do 250000,jiný účet 6,08% bez omezení.Níž než mbank určitě nepůjde.Max bank by letos měla už plně integrovat do Creditas.A ta poskytuje term. vklady s měsíčním vyplácením úroku na 3,6,12 měsíců.Smlouvu podepíšete a vklad uzavřete v bankovnictví kdykoliv.Já bych zůstal u Trinity,Max,Creditas.Airbank má teď spořák do 250000 5% a nad bez omezení 6%.Jak dlouho to bude,čert ví.
No to ano, ale aktuálně mi 5,5% nikdo nenabídne na rok a měl bych jistý výnos. Trinity je fajn, ale nevěřím jim, potom co opakovaně nutí dělat nové účty, případně vkládat nové vklady, jinak bych ty peníze k nim převedl.
U monety mam 5,5 (neverejny ucet EXTRA - je myslim i bez omezeni vyse) a u fio take a u mbanky take 5,5, pokud se nepletu...
Kazdopadne mit na SU vic nez rezervu na par mesicu je H L O U P O S T, neb fiat měna dávno není uchovatelem hodnoty.
A řešit pro pár stovek 1000 jestli je 5,5 nebo 5,1 je podle mě také trošku ... pod rozlišovací schopnost ekonomicky aktivního člověka.
Já si myslím, že byste měl zajít k nějaké velké bance na kus řeči. Na to tam bankéři jsou. Mají větší množství produktů. které vám ohou nabídnout. U každého toho produktu jsou plusy i mínusy. 5,5% je běžný úrok u mnoha. Možnost výběru je okamžitá. Vlastní zkušenost, kdy jsem potřebovala pomoci někomu v rodině. Nechci vyvolávat nesmyslnou diskuzi, ale za besedu v bance nic nedáte. Navíc, bankéř vám dovede opravdu dobře poradit, protože je za to placen. Mi se líbí u ČSOB. Vím, že mnoho lidí má jinou zkušenost, ale já mám takovou a bance zůstanu verná. Dost mi vydělala, protože neumím a ani nechci s penězi manipulovat a přesouvat a prodávat a kupovat. Jen tak, pro zajímavost, byla se mnou osoba, která potřebovala pomoci a sama chtěla své peníze použít. Bankéřka ji řekla, ať ještě 3 dny počká, tam právě ještě výnosy pracují a bylo by škoda o ně přijít. Ruku na srdce, bankéřka se mohla vyprdnout a nepřidávat si práci. Ne?
Jarine, bylo by dobře, najít jednoho bankéře a držet se ho. On se snaží, protože je placený za každého klienta a dává moc dobrý pozor, aby vyhověl a nepřišel o klienta. Moje benkéřka měla dovolenou, tak mou potřebu vyřídil někdo jiný. Bankéřka, po návratu z dovolené, telefonicky zkontrolovala, jak jsem byla spokojená a ujistila se, že příště přijdu k ní. Objednávám se, nečekám. A mám pocit že se mnou jedná jako s hodně movitým klientem. Je to moc dobrý pocit.
Já teda větším bankám moc nevěřím. Sám využívám spořku jako hlavní banku a je tam fajn podpora, bankomat na každém rohu, ale že by nabízeli nějaké vyšší zhodnocení nebo případně individuální nabídku, to ne. To naopak u menších bank ano, protože by je ztráta klienta bolela víc jak velkou banku.
babkazov®: Tak já Vám povím, jak jsem to měl zrovna u Trinity, kde jsem měl svého osobního bankéře. Řešil jsem totiž jejich neustále snahy o zvýhodňování nových klientů, požadavků na nové vklady k získání lepšího úroku atd. Nakonec se do toho vložila i centrála a manažer dané pobočky, který asi zjistil, že mám 7-cifernou částku na účtě a řekl mi, že si mě bere na starost. Což mě potěšilo.
Když pak v říjnu přišla na trh Max Banka, tak jsem mu psal žádost o dorovnání úroku, protože 4.58% a 6.01% byl trochu rozdíl. Napsal mi, že s tím nic neudělá, tak jsem peníze přeposlal do Max Banky, no a už skoro rok mám u Trinity "Bankéře centrální pobočky"a žádného svého bankéře nemám. Za další 3 měsíce přišli s tou individuální sazbou 6.08% bez omezení, kterou drží do teď.
Pak jsem měl schůzku v České spořitelně s investičním poradcem, který mi nabídl konzervativní fond s tím, že tam je roční výnos kolem 5% (což mi přišlo zoufale málo už jen kvůli tomu, že ten vklad není pojištěn a z té částky co bych investoval by si vzali poplatek 2% hned na začátku). Ale tak spořitelnu asi nemá cenu vůbec komentovat co se týče nějakého zhodnocovaní peněz.
Že bankomat na každém rohu je skvělé, ale až ty peníze budeš potřebovat, nebo tě bloknou, bude ti to málo platný
takže nezapomeň mít nějaký paklík papírků i nějakém místě
kolik vám je let? Peníze se absolutně nehodí jako uchovatel hodnoty dlouhodobě, to vám neřekli. Vy už jste zdaněn byl, teď už to nevytrhnete. Pokud pod 45 let tak jdo do DIP / ETF.
>>bankomat na každém rohu:
Představte si, že jsou banky, u kterých nemusíte řešit, jestli je bankomat jejich. Pak teprve se můžeme bavit o bankomatu na každém rohu. Ve fio třeba může člověk dvakrát do měsíce vybrat zadarmo kdekoliv, další výběry jsou potom za utrácení kartou, ale dva jsou základ. Takže jsem vyzkoušel všechny bankomaty u nás ve městě. A vůbec nemusím koukat, jestli na sobě má červené s s tečkou.
m1 - jen doplním, že u raifky se může do všech bankomatů kdykoliv a kdekoliv a je to zadara, vše na území ČR.
Ano, ale já myslel hlavně vkladový bankomat, kterých má spořka v každém velkém městě. Měl jsem spořku jako první banku, takže když mi někdo chce poslat peníze, tak tam. Když potřebuju vložit peníze, tak vím, že po cestě na nějaký jejich bankomat natrefím. Na běžné platební operace a běžný život je spořka fajn a mají i fajn appku.
Mám i banku Creditas, kterou zase využiju když chci vybírat zdarma, třeba když chci vybrat dvě stokorunu v bankomatu ČSOB a nemám ČSOB. A taky nabízí lepší zhodnocení peněz u termiňáku. Ale třeba na běžné použití je Creditas pro mě nepoužitelná. Verze bankovnictví pro PC a telefony je odlišná, když někomu chcete poslat peníze z appky a nemáte číslo učtu uloženou jako důvěryhodný účet nebo šablonu, tak to tam musíte vypisovat ručně nebo zkopírovat. Není to intuitivní jako George.
aaa: Přes všechny bankomaty jde ale u Rajfky předpokládám jen vybírat, nebo i vkládat zdarma? Protože nejbližší vkladomat spořky mám 500 metrů od baráku, nejbližší vkladomat RB mám 20km od baráku. Pokud teda reším vklady a já vkládám třeba 1-2x týdně hotovost.
Jako co se týče spořky, já jsem spoko, to nemá cenu vůbec hrotit. Spíš teď zvažuju, jestli teda využít ten výhodný terminovaný vklad u Creditas, kde bych si na rok zamknul peníze za 5% ale zase mají měsíční připisování úroků nebo to vložit na spořák ke Trinity, kde mám ted 6.08% ale není tam předem dáno zhodnocení. Ale zase výhoda u Trinity co se mi líbí, je možnost nastavení si učtu pro převod uroku.
Tomuhle se říká finanční negramocie.
Dostal jsi kapesný od rodičů a teď nevíš co s tím, no mít to na běžným nebo spořícím účtu je ta největší hloupost co můžeš udělat, leda že se toho hodláš v průběhu dalších 3 let zbavit, něco koupit
Pokud ale ne, tak si vyhledej nějakou literaturu k dlouhodobému investování.
Ono se jedná o peníze převážně z dědictví a tak nemám odvahu jít do rizikovějších investic, kdybych o ty peníze přišel nebo prodělal, tak bych si to neodpustil.
Jako student jsem se snažil vždycky najít co nejlepší zhodnocení v rámci konzervativního spoření. Ale studium mi v srpnu skončí, chci nastoupit do práce, možná dřív jak v září ale třeba už v červnu. No a tak si říkám, že když už budu vydělávat, tak nejvýhodnější spoření nebudu muset řešit.
Vlastně se to točí celé kolem toho, že nevím, jestli se vyplatí na rok uvazovat peníze za 5%, byť vím, že je nebudu potřebovat, ale zase rok žít s pocitem, že ne ně nemůžu vůbec sáhnout..
Češi jsou prostě spořiví. I přes masáže vedené od devadesátých let se u nás životní styl "permanently be in debt" prostě neprosadil. V hodinách angličtiny je slovní zásoba kolem půjček, kreditek a hypoték vždy hned v prvních lekcích.
@ml1: No je otázka...je lepší být zadlužený? Pokud se někdo trvale zadluží hypotékou, aby žil ve vlastním tak to asi dává smysl. I když mám kamaráda, který začal fandit bydlení v nájmu i když nedávno založil rodinu, měl předschválenou hypo na 10 mega, měl mega našetřený ze svých peněz a za ten míč si nakonec radši koupil sporťák aby si užil peníze.
No můj osobní příběh je takový, že jsem si před 7 lety založil kontokorent na 10 tisíc, když jsem začal pracovat. Pak jsem se vrátil ke studiu, potřeboval jsem koupit zimní kola, chyběly mi peníze, tak jsem si řekl, že ty 2 tisíce do povoleného debetu půjdu a pak to tam vrátím. Samozřejmě nevrátil a utrácel jsem dál. Pak mi to nějak nestačilo, tak jsem si založil druhej kontokorent ale bezúročnej u komerčky. Ono paradoxně jsem se do žádné pasti nedostal, dokonce jsem ve spořce svitil zeleně, že mě nemuseli nějak nahánět, protože se mi vždycky podařilo ty peníze otočit. Ale můžu říct, že jsem byl celkem rád, když jsem tam ty peníze vložil a obou kontokorentů jsem se zbavil. A teď mám naopak zase peněz dost, že takový věci jako kontokorent řešit nemusím, nebo kdybych si chtěl koupit nějaké novější auto, mohl bych si ho koupit za své.
Je mi jasné, že na spořáku ty peníze moc nezhodnocuju. Ale teď jsem na seznam zprávy četl článek "Až se oddlužím, opravím si zuby." Já vím, že tady uvádím možná dva velký extrémy, ale já jsem rád, že třeba do téhle skupiny lidí nepatřím a nemusím to právě řešit. Proto radši zvolím konzervativnější cestu za cenu klidného spaní.
Btw. na XTB jsem zkoušel investovat a vždycky jsem se teda dostal do nějakého výnosu a za 14 dní už jsem se nepřihlásil, nevím, jestli to tak je normálně ale moc důvěry to ve mě nevyvolává.
@stir - děkuji za rozsáhlou odpověď, no nastuduju si videa na youtube, případně nějaké články na internetu..sice jsem studovat ekonomiku a podnikání na střední škole, ale tyhle praktické věci se tam neučí...učili jsme se třeba, že se u nás obchoduje přes RM Systém, ale co je třeba investování na páku a tyhle věci co by člověk využil v praxi, to jsme nebrali.
Zvažoval jsem, že kdybych začal investovat, tak přes Trading 212 ...mají jednoduchou a pěknou appku, evidentně ale dost zaplatili různým YouTuberům za promo a spolupráce, ale mají zase lepší a víc hodnocení jako XTB. Ale co kdyby ten broker skončil, přece jen třeba ta Fio je tady dýl a je česká. Teď i Creditas nabízí nějaké investování pro začátečník přes Max Invest, ale nevěřím tomu, že to zhodnocení by bylo takové.
No a právě taky nevím, jak bych měl začít s nějakou frekvencí respektive částkou. Řekněme, že můžu investovat jednou měsíčně nebo klidně jednou za 14 dní, nebo možná i denně to je asi jedno. Ale řekněme, že když mám volné finanční prostředky milion a půl, tak je asi blbost (nebo z mého pohledu začátečníka) ten milion a půl vzít a najednou nebo třeba během měsíce ho rozinvestovat.
Za mě co mi příjde dost safe, když jsem viděl video s Vávrou, kde mluvil o proměnění 1000Kč měsíčně v 1 330 000 Kč, ale zase kam přišel Vávra, to brzo skončilo, když tomu dal polibek smrti.
A poslední dotaz co mě tak napadá - za Vás je teda lepší investovat do ETF než do jednotlivých akcii? U toho XTB si pamatuju, že když jsem si poprvé zakládal to demo a investoval jsem, tak jsem "koupil" akcie s označením CFD a to by asi nebylo dobrý rozhodnutí :D
e-broker Fio banky vypadá jako z roku 2000, aspon teda verze pro PC co měl týpek ve videu, nevím, jestli lze investovat i přes smartbanking v mobilu.
Ještě se zeptám - osobně byste doporučil jít do ETF jako S&P 500 nebo investovat do jednotlivých akcii. Případně jak u těch akcii poznám, že nejsou dividendové - abych nemusel řešit vyplácení z dividend a jejich zdanení. U ETFek se rozlišují akumulační a distribuční.
A jak jsem psal, studuju teď investování a pořád teda nemám odvahu investovat 1,5 milionu do akcii, BTC nebo ETF. Spíš chci investovat nižší částky pravidelně.
Co s tím 1,5 milionu, mám to nechat na spořáku, kde je aktuálně 6% ale příštích xx měsíců tam může být nížší sazba, nebo jít na ten termiňák s 5% na rok?
Trinity bude od 1.4 snižovat, říkala mi to v pátek bankéřka. Tak ještě, že jsem tam peníze neposlal, akorát se teď snaží nalákat ovečky.
Jinak děkuji za obsáhlé informace, všechno si to nastuduju. Možná, kdybych měl vyřešené vlastní bydlení, byl bych v otázce investovnání odvážnější.
Nevím, jestli bude Trinitxy snižovat,ale myslím od 6.3. uvedla nový již druhý spořící účet se sazbou 6,3% do 250 000.Takže můžete mít půl mega na tento úrok a peníze nad s úrokem 6,08%Myslím si, že po 1.4. ho nesníží, protože nová Partners banka s úrokem 6,03% ho garantuje do konce května.S investováním opatrně, čemu nerozumím do toho peníze nedávám.
Ano a mBank garantuje 5,5 tuším do konce června. Na druhou stranu pokud ČNB sníží za týden sazby tak moc dlouho udržitelné to nebude. Ještě tam zavolám, ale bankéřka v Trinity mi tvrdila, že od prvního dubna to sníží o půl procenta. Třeba myslela že to bude snížení u mého účtu (mám nějakou individuální nabídku 6.08% na celý zůstatek). Věřím u Trinity, že jsou schopní nabídnout nějaký nový vklad s novýma podmínkama.
No stále jsem na vážkách a mám čas do středy, ve středu buď pošlu peníze na termiňák nebo zanikne a mám smůlu.
Já vůbec nejsem příznivcem investování.Jednak osobní nedobrá zkušenost z dřívějška a proto raděj vrabec v hrsti nežli holub na střeše.Taky se mi nechce pak podávat daňová přiznání a v mém věku kdybych potřeboval peníze a měl je ve fondech,tak se může stát, že zrovna bude zas nějaká krize,propad na burze,nebo někde něco prdne a budu ve ztrátě.Určite nevsypte naráz všechny peníze někam, ale investujte pravidelně po malé částce měsíčně kam se rozhodnete.Já to řeším přesouváním mezi jednotlivými spořáky bank a s tím, že mi z peněz inflace užere jsem srozuměn.
mate59: A kde máte spořáky? Já se teď snažím dojednat nějaký individuální podmínky u Trinity na spořáku, ale asi to neklapne. A Vy byste do termiňáku nešel? Mě tam v případě Creditas vadí to, že nevyberete ani těch 20% z částky, sice je výnos jistý a vím, že peníze nebudu potřebovat nejspíš, ale je to omezení.
Jinak investice asi nejspíš vypustím. Chtěl jsem v průběhu 8 měsíců investovat 80k, ale spíš si asi budu dělat radost.
Možná budu investovat až peníze budu vydělávat a nebudou to peníze z dědictví jak v tomto případě. Ale říkám si na druhou stranu, budu někam pravidelně 40 let posílat peníze na zhodnocení a co z toho, nebo jaký je cíl. Vyberu to v 65 abych měl lepší stáří i když už mě bude všechno bolet nebo nedejbože se toho ani nedožiju a zdědí to případní potomci (to platí i v případě peněz teda) ale tak možná uvažuju moc pesimisticky a nihilisticky. :D
Ale právě i ty změna uvažování může právě teď za moji nerozhodnost. Už tak půl roku jsem si říkal, že si založím terminovaný vklad s vyšší sazbou v momentě kdy začnou úroky padat, ale teď si říkám - Tvl, není život moc krátkej na to, abych si na rok blokoval peníze? Takže tak.
stir: no mně osobně by nevadilo žít v nájmu, pokud bych měl jistotu, že třeba těch 40 let tam žít budu, když už se tam zabydlím. Ale sousedka pronájímá svůj byt 1+1 a každý rok nebo dva se Ti lidi stěhují jinam. A obecně co mám tak zmapované tak lidi v mém věku se hodně stěhují, buď si nesednou se spolubydlícím, nebo hledají něco lepšího.
Já jak bych se někde zabydlel, tak už bych tam chtěl setrvat delší dobu, nemám rád změny prostředí. Na druhou stranu spát s pocitem, že dlužím 10 mega za barák, asi taky není kdo ví jak příjemné. No bavil jsem se včera se známou, že její dcera kupovala před 8 lety byt na okraji Brna 2+1 za 2,8 milionu a teď obodbný má hodnotu 6 mega..ale stejně se prodá.
No já jsem furt nerozhodnej a váhavej, ale nakonec jsem si řekl, že ten termiňák asi zakládat nebudu. Ty uroky určitě půjdou dolů, ale jestli bych na termiňáku dostal 10-15k navíc, tak mi to asi nestojí za to, abych si rok blokoval peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.