Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
2. července jsem dokončila VŠ studium (Ing.) státní závěrečnou zkouškou. Během studia jsem byla rovněž OSVČ na vedlejší činnost. Zaměstnání jsem měla až od září. Chci se zeptat, jak je to v tomto případě s platbou sociálního a zdravotního pojištění. Mám už za červenec platit jako za hlavní činnost? Na pojišťovně mi neustále tvrdí něco jiného, podle toho, s kým zrovna hovořím. Předem moc děkuji za odpověď.
Záleží na tom, zda jste splňovala podmínku soustavné přípravy dítěte na budoucí povolání na vysoké škole podle zákona o státní sociální podpoře. Pokud ano, tak podle §14 odst.2b byste jím měla být ještě kalendářní měsíc následující po kalendářním měsíci, v němž jste ukončila studium, takže za červenec a srpen byste měla mít ještě podnikání jako vedlejší. Aby nedošlo k omylu, přečtěte si to raději v originále a k tomu navazující ustanovení v zákonech o zdravotním a sociálním pojištění..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.