Nejste přihlášen/a.
Zmůže.To je přesně příklad toho, proč na každou kravinu potřebujeme zákon. Kdysi nemohl fotografovat a natáčet kdejakej blbec, co si dnes koupí mobil, ale byl to buď profesionál, nebo zodpovědný amatér, a tato činnost jej stála nemalé prostředky, se kterými musel uvážlivě nakládat.
Teď přichází na přestřes další debilita, která bude muset být ošetřena zákonem, a sice AI.
S tím focením/natáčením kdejakého pitomce s mobilem (99% lidí ani neumí dodržet základní kompoziční pravidla) stručně:
Ke snímání druhé osoby potřebujete její souhlas, nikoli pouhé nevyjádření nesouhlasu.
Souhlas nepotřebujete v případě takzvané bezúplatné licence úřední, umělecké, vědecké a zpravodajské. Například, když vás natáčejí na kameru fízlové, nebo jdete na fotbal a tam je TV přenos, nebo vás zastaví zpravodajský štáb televize s kamerou a zeptají se vás co říkáte na zvalitnění vašeho života dosavadními kroky naší současné vlády.
Mně uvedené chování idiotů se smartfouny vůbec nevadí. Jak jsem uvedl, zaprvé neumějí natáčet a za druhé a to hlavně, se na ty jejich s*ačky stejně nikdo nedívá.
To ano, v zákoně je psáno, že člověk potřebuje souhlas druhé osoby, když jí snímá, jenže praxe je trochu jinde. Co jsem se dočetl, tak kdekdo si fotí či natáčí na veřejnosti klidně i konkrétní osoby a pokud je natáčené osoby konfrontují a chtějí po nich smazání, a ti amatéři to odmítnou, tak legálně nic moc nezmůžou. A pokud je přivolána policie, tak to prý neřeší, dokud to není uveřejněno na internet.
Mně osobně to také nevadí, ale přijde mi, že ten, kdo je na to háklivý, tak nemá moc šanci něco udělat. Nejlepší asi je začít natáčet či fotit taky a pak tím vyvolat konfrontaci :D
Milane, nikoho konkrétního jsem neurazil, takže to by neprošlo ani u soudu.
Kugdlar: Ano, můžete si natáčejícího natáčet, že vás přes váš nesouhlas natáčí, a ve videu to zmínit. Pak by ve vašem případě bylo natáčení oprávněné, jako zaznamenání porušení zákona (ona úřední licence).
A to, že to policie neřeší, je nedůsledností poškozeného, že se nechá okecat tímto tvrzením a domluvou pachateli. Policie nemůže nic neřešit, ta je povinna konat podle zákona.
Takže háklivý člověk má udělat to, že vyndá kameru, zapne ji a jasně před natáčejícím sdělí, že nedostal souhlas ke snímání. S tímhle pak zajde na policii.
Záleží na tom, proč mě kdo natáčí. Jestli je to náhodný záběr při natáčení Karlova mostu, nebo i úmyslný záběr mé osoby třeba z masopustního průvodu, tak mě to nezajímá. V jiném případě mi to sice příjemné není, ale pokud to není nic, co by mě mohlo nějak poškodit, neřeším to.
Vzpomněl jsem si, že jsem kdysi z trajektu natáčel panoramatický snímek přístavu. Do záběru se náhodně mimo řady normálních lidí dostal i jakýsi ortodoxní Arab, který trval na smazání záběru. Záběr jsem nesmazal, ale po celou plavbu jsem se mu radši vyhýbal .
Ne. On se snažil mluvit anglicky a protože já neumím anglicky ani pozdravit, dělala nám tlumočníka moje přítelkyně. Po pár minutách těžko srozumitelného "trialogu" pochopil, že se zřejmě nedomluvíme a tak to vzdal . Ale stejně jsem se měl radši na pozoru a byl jsem rád, když jsme opustili trajekt. U těchhle lidí nikdo neví, co můžou provést.
@magdon No já nevím, ale ke stručnému požadavku na smazání fotky nebo videa není potřeba tlumočník, to si myslím, že pochopí kterékoli dvě osoby z jakékoli části zeměkoule, komě křováků a amazonských lidojedů, ti asi moderní technologie nemají. I když kdoví jestli.
Nakonec jste to pochopil i vy, že chce arabáš video smazat, nebo jste tam měli k řešení k tomu ještě něco jiného?
Protože nevíme, o co konkrétně má jít, tak jen uvedu §88 občanského zákoníku, podle toho si natáčím každého, u koho čuju problém v jednání. Nezmůže nic. Většina těch slušných s tím nemá problém (nejspíše prošla proškolením zaměstnavatele, orgánu veřejné moci, že to musí strpět), a prakticky všichni neslušní protestují (Ale moc jim to nepomůže, protože já mám i předtištěný §88, kdyby někdo opravdu dělal vyrvál
pokud jde o náhodné nahrávání na veřejnosti, no tak to se dnes zabránit nedá, snad jen uvést, že když by šlo o nějaký detail, no tak už ho nemůže veřejně použít bez souhlasu. Opět by záleželo na individuální posouzení, o co konkrétně se jedná.
myslím, že o tom mluvil, i když dost přehnaně, tady (Že orgány dokážou zjistit kdo má kde kamery, jestli soukromé, případně i když se někde někdo pohyboval s mobilem, a tyto vytěžit)
Měl jsem na mysli natáčení či focení konkrétní osoby na veřejnosti, třeba v MHD, ne záběr průvodu a tak podobně.
S natáčením je podle občanského zákoníku nutný souhlas natáčené osoby,podle mne.
Natáčením osoby na kameru dochází k zásahu do soukromí člověka, a tím do jeho osobnostních práv. Je potřeba chránit osobní údaje, které by kamera mohla zaznamenat. Ochranu ve smyslu zákona o zpracování osobních údajů[2] zajišťuje Úřad. Jeho činnost popisuje § 54 zákona.
..."Pokud tedy budete točit dokument o městských parcích a náhodně zachytíte osobu v zesměšňující či neuctivé pozici, odstraňte záznam na její žádost, není-li takové žádosti učiňte opatření pro znemožnění její identifikace diváky záznamu. Není však třeba vymazávat či rozmazávat obličeje lidí zachycených při na veřejnosti běžné činnosti (tj. chůze, hraní si dětí, líbající se dvojice), je-li délka záznamu dotčené osoby úměrná cílům dokumentu (natáčení rande kamaráda zjevně nebude dokumentem o městských parcích). Výjimkou bude případ, kdy Vás o dotčená osoba požádá o odstranění záznamu (např. nevěrný manžel). Pak bude třeba záznam odstranit. Pořizovatel záznamu nemusí být profesionálním či amatérským zpravodajcem – stačí jen, když zpravodajci záznam předá."...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.