Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Břemeno služebnosti

Od: jendabenda odpovědí: 16 změna:

Mám pozemek a vedlejší pozemek současný majitel prodal jinému. Tím zaniklo i břemeno služebnosti které tam doteď bylo a nový majitel za mnou přišel s tím že by si ten pozemek koupil a že jestli mu umožním průjezd/průchod. Není tam jiná možnost jak se na zmíněný pozemek dostat.

Já že tedy ano. Teď mi předal smlouvu, kde je psáno že to bude bez úplatně. Což jsem si úplně nepředstavoval. Jak tohle řešit? Mám mu to říct?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

2x

Jestli to není nějaký kritický pozemek, tak to sousedovi za přiměřenou cenu prodejte. Ono to pravděpodobně bude pár korun. Současně aby za ním šly ostatní náklady, které třeba vzniknou - vyměření geodetem, zápis do katastru.

Nedělání si naschválů je základem dobrých vztahů. Nejen v tomto případě.

jendabenda
hodnocení

Jak jsem psal níže, navrhoval jsem mu ať si odkoupí ode mě část pozemku přes který by se dostával na ten svůj, že by to bylo jednodušší pro nás oba, že by se nemusely řešit žádná břemena služebnosti. Ale pán neměl zájem s tím, že už nemá peníze.n

hodnocení

1x

Samozrejme, ked mate inu predstavu ako on, navrhnete mu ine znenie zmluvy.

hodnocení

1x
Gdě prachy? Hoď mu to na hlavu, ať nabídne rozumnou cenu.

hodnocení

1x
A ten původní majitel vedlejšího pozemku chodil přes vaši zeleninu?
Ale máte pravdu,že je to určité omezení.Může mít hodně příbuzných a budou vám jezdit třeba přes pozemek 4x za den a rušit vás.A pokud by to bylo i zapsané na katastru ,jako břemeno,tak se vám sníží hodnota vašeho pozemku.Určitě mu řeknete svoji představu smlouvy,případně spolu udělejte nějaký kompromis.
jendabenda
hodnocení

Původní majitel ten pozemek dlouhodobě nevyužíval. Ano bude to i zapsané v katastru. Kdyby tam jen chodil (průchod) tak vem to čert ale bude tam mít i dříví a jezdit přes moje traktorem atd.

Něco takového řešili v Černých ovcích kvůli příjezdu k chatě.Když je to jen pozemek bez domu k trvalému bydlení,tak můžete sepsat smlouvu a umožnit mu jen průchod s přesnou šířkou cestičky .Určitě se neunáhlete a hodně vše promyslete.Když by jste pozemek jednou prodával ,kdo ho koupí s tím, že mu přes něj bude jezdit soused traktorem?Já bych takový teda nechtěla.
Hned, když za vámi přišel, jste se měli jasně domluvit na podmínkách,za kterých mu průchod,nebo i průjezd přes váš pozemek dovolíte.A pak teprve sepsat smlouvu.

mikes04
hodnocení

1x

slušný člověk si řekne proč bych mu neumožnil průjezd průchod vždyt tu projde během dne jen několikrát a mě to přece neuškodí,vždyt on vypadá tak slušně a povolí,můžeme být dokonce i přátelé a proběhne vklad do katastru.za pár měsíců,za pár let budete potřebovat vy po něm nějaké povolení a v ten moment nic nebude možné a že jste přátelé,tak ted už nebudete! dělejte tak,aby jste si co nejméně uškodil,domluva není možná a soudy jsou drahé! už jen předložená smlouva není v pořádku,licitujte ted ještě máte navrch

hodně zdaru

re4zon
hodnocení

1x
Odprodat co nejuzsi pruh, a to za tvoji cenu. V te si zohledni i plot na hranici, at to plati on. Kdyz tam nebude, tak za chvili budes resit, ze ti traktorem rozryva zem jeste tri metry vedle na tvem. Nejaky prujezd traktorem bych zadarmo dovolil tak maximalne v rodine. Cizimu podas prst a casem si ukousne ruku az k rameni. Blaboly o slusnosti jsou naprosto mimo misu, on si koupil pozemek, v jehoz cene bylo jiste zohledneno, jakou ma dopravni obsluznost. A ty bys mu ted mel zadarmo prenechavat neco z sveho? Traktorem urcite nejezdi pro zabavu, ale pro prachy. Tak at mu to nedotujes..

hodnocení

0x
Otázka spíše je, potřebujete ze všeho vytřískat peníze a mate to zapotřebí? Proč někomu “škodit”. Je to hodně o tom, jaký jste člověk a taky o tom, jestli Vám osobně tohle břemeno nějak uškodí, protože pokud ne, tak proč ne bez úplatně?
jendabenda
hodnocení

Vzhledem k tomu že tím přijdu o prostor kde jsem doteď pěstoval zeleninu tak ano uškodí mi to.

Tak potom bych navrhnul nějakou částku a uvidíte, snažte se domluvit a nechat zanést do smlouvy.

hodnocení

0x

Mělo se původně zřejmě jednat o nějaké finanční vyrovnání. Výše píšete: ....nový majitel za mnou přišel s tím, že by si ten pozemek KOUPIL. Takže je jasné, že pán sice zpočátku uvažoval o koupi, poté ale svou představu z nějakého důvodu změnil a rozhodl se, že to na Vás prostě zkusí zadarmo.

Říct mu to musíte. Zdá se mi, že se nějak ostýcháte či bojíte. K tomu není důvod, hájíte si své. Řekněte, že o bezúplatné převedení nemáte zájem a že byste si za to představoval tolik a tolik. Pokud je pán solidní, jistě se dohodnete. Ale připadá mi, že to bude spíš nějaký vypečený kujón.

Nemějte z ničeho strach, pán potřebuje Vás, ne Vy jeho. Hlavně /oba/ jednejte slušně. Pokud byste mu vyhověl /zadarmo/, mohl by na Vás potom chodit pořád s dalšími a dalšími požadavky. Když se mu jednou povedlo. Tak mu klidně sdělte svůj názor, navrhněte cenu a není třeba mít žádné obavy. Jaga.

Nepochopila jste to.Přišel za ním,že by si pozemek koupil ,když by mu tazatel dovolil se na něj dostávat(průchod průjezd).To mu tazatel slíbil,tak si pozemek koupil.(Nešlo o koupi cesty).Ale tazatel mu neslíbil,že průchod a průjezd dovolí zdarma.Asi nedostatečná komunikace mezi nima .
jendabenda
hodnocení

Možná špatně napsáno. Řeč byla o vedlejším pozemku který byl původně jiného majitele. Pán za mnou přišel, že by si ten vedlejší pozemek koupil ale že ode mě potřebuje souhlas k břemenu služebnosti. Já mu nabízel že se můžeme domluvit tak že mu prodám část svého a tím pádem se žádná přístupová cesta a břemeno služebnosti konat nemusí nicméně pán na to podle jeho slov neměl peníze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]