Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vícero smluv - platí ta poslední?

Od: evaan odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Žila jsem v podnájmu, za tu dobu jsem obdržela několik nájemních smluv. Platí tedy ta poslední, že? A je v pořádku, že jsem obdržela předávací protokol k bytu jen u první smlouvy? Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli je předávací protokol platný, jestliže byl součástí smlouvy, která byla napsaná na počítači, ale vypsané příslušenství bytu byly sepsány rukou?
Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radi*
hodnocení

0x

Předávací protokol je platný, pokud je podepsaný nebo sešitý se smlouvou. Pokud existuje ěnjaká propojovací doložka mezi první a poslední smlouvou nebo předávací protokol může existovat sám o sobě, pak ho lze použít k poslední smlouvě. Jinak musí být ke každé smlouvě zvlášť předávací protokol.

hodnocení

0x

Ano, platí ta poslední. Mnohdy smlouva obsahuje doušku, že předchozí pozbývá platnosti, ale není to pravidlem.

Ano, je to v pořádku. Proč by se měl pokaždé vypisovat předávací protokol, vždyť jeho obsah je stále stejný. Pokud byste chtěla ke každé smlouvě nový, musel by se pokaždé vypsat "vratný předávací protokol" zpět na majitele.

Ano, je platný. Svým podpisem na protokolu stvrzujete svůj souhlas s jeho zněním a je jedno, jakou má formu. Kombinovaná forma (počítač+rukou psaný) je celkem obvyklá, jelikož počítačem se předepíšou neměnná fakta, jako rozměry apod. A rukou se dopisují různé změny, závady, apod.

evaan
hodnocení

Nevím, jestli tomu dobře rozumím, ale mám trochu pocit, že mi každý z vás říká něco trochu jiného.

Zkusím to tedy vysvětlit podrobněji:

Úplně první nájemní smlouva byla vyhotovena písemně, kdy některé položky byly psané na počítači, zbytek byl psán rukou. Tato smlouva obsahovala dohromady 2 strany, přičemž celá druhá strana, obsahovala předávací protokol, psaný víceméně jen rukou.

Poté se vystavila smlouva druhá, která již celá byla vyhotovená kompletně na počítači a byla doplněna o zbývající, zákonem předepsané doložky, které v předchozí smlouvě chyběly. Součástí druhé smlouvy, však žádný předávací protokol již nebyl.

Nutno ještě podotknout, že v následujících měsících došlo opět ke změnám, kvůli kterým bylo zapotřebí vystavit další, novou, smlouvu. Dohromady jsem za tu dobu nasbírala asi 4-5 nájemních smluv.

Proto jsem se ptala a chtěla ujistit, která smlouva platí a jestli má ještě vůbec nějakou platnost / váhu, předávací protokol, který byl podán jen na začátku a byl nedílnou součástí první smlouvy.

radi*

Záleží, jetsli předchozí smlouva pozbývá v plném rozsahu platnosti či jen zčásti a jak... jednoznačně to nelze učit. Pokud je ve staré smlouvě zmínka, že bude nahrazena novou, pak lze považovat původní předávací protokol za platný. Pokud to jsou samostatně stojící smlouvy, přičemž u té první je její součástí před. protokol, pak nikoliv.

evaan
hodnocení

Žádná taková zmínka ve staré smlouvě není, smlouvy jsou samostatně stojící. Domnívám se, že ten, kdo smlouvy sestavoval, tomu příliš nerozuměl, proto se také smlouvy neustále obměňovaly a doplňovaly důležitými informacemi, které ty předchozí smlouvy postrádaly.

Mockrát díky za odpověď, hodně mi to pomohlo.

evaan
hodnocení

Chtěla bych se ještě zeptat. Na druhé smlouvě je napsané, že přílohou této smlouvy je předávací protokol. Jenže žádný jiný předávací protokol jsem ke smlouvě již nedostala. Měla jsem k dispozici pouze první smlouvu, kde předávací protokol byl její součástí, jak už jsem zde psala. Co to tedy znamená? Je ten předávací protokol ještě platný nebo ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]