Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušební doba 3 měsíce

Od: hxjsj odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, pracuji třetím týdnem v nové práci a dneska mi personalistka řekla, že mi pravděpodobně zkrátí zkušební dobu ze tří měsíců na jeden měsíc a taky mi přidají dva tisíce. Zatím jsem na to nic neřekl, alě mě se tohle nelíbí, chtěl bych mít standartní zkušební dobu tři měsíce - kdyby se mi něco nelíbilo, abych mohl odejít ihned. Lze takovou nabídku na zkrácení odmítnout? Nebude to vypadat divně, že nechci ani ty peníze? Jde mi o to, aby mě zase nevyhodili oni, když to nepodepíšu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

0x
Odmítnout můžete jakoukoli nabídku. Otázka je jaké to bude mít následky. To jestli vás vyhodí tady fakt nikdo neví...

hodnocení

0x

A vy to nemáte ve smlouvě?Já měl zatím všechny s přesnými daty-jedině pak poslední jsem neměl prodloužení z doby určité na neurčito-ale pracoval jsem tam pak ještě dalších pár let.Až do odchdu do důchodu.

hodnocení

0x

@hxjsj - chtěl bych mít standartní zkušební dobu tři měsíce
Tříměsíční zkušební doba není standard, ale možnost:

ZP § 35 Zkušební doba

(1) Je-li sjednána zkušební doba, nesmí být delší než

a) 3 měsíce po sobě jdoucí ode dne vzniku pracovního poměru

Stejne tak ZP hovoří pouze tom, že

(4) Sjednaná zkušební doba nesmí být dodatečně prodlužována. O dobu celodenních překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, a o dobu celodenní dovolené se však zkušební doba prodlužuje.

O zkrácení ani slovo - ale pokud máte 3 měsíce ve smlouvě, měla by tato úprava být řešena jejím dodatkem, s kterým máte právo ne/souhlasit. Totéž právo - tedy ukončit s vámi pracovní poměr ve zkušební době - má samozřejmě i zaměstnavatel. Je jen na vás, pro co se rozhodnete - dokonce můžete pracovní poměr ve zkušební době ukončit ihnad sám.

jxhjh
Děkuji za odpoveď, ve smlouvě mám klasickou 3 měsíční lhůtu. Ale nejspíš mi nabídne novou smlovu.
halamus

Tipuji to na dodatek ke smlouvě, ale to víceméně vyjde nastejno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]