Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Logopedie v dospělosti

Od: vickyk odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. Dá se prosím v dospělosti odnaučit špatné výslovnosti ,,ř" a celkově ráčkování? Četla jsem, že logopedie je i pro dospělé a že když mi na to lékař napíše doporučenku, tak je to i hrazené pojišťovnou. Máte někdo prosím zkušenost? Jak mu mám říct o doporučenku? Co když mi řekne, že výše zmíněné není zdravotní problém?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Já se Ř konečně naučil, až když jsem chodil na logopedii se svým synem. :)

hodnocení

1x

Na hrazenou logopedii mají nárok jen děti. Navíc je u dospělého ta vada daleko silněji zakořeněná, než u dítěte. Proto je léčba dospělých velice obtížná. /Zvyk je železná košile/. Chce to mít pevnou vůli. Známý /45/ chodil na odnaučení špatného Ř, platil, po čase to stejně vzdal.

Zanedbají to rodiče. Dítě se vstupem do školy by mělo už umět vyslovovat všechna písmena bez problémů, pokud nějaké trable jsou, odstranit je co nejdřív. Na naší škole byl zdarma logoped, důchodce, bývalý učitel. Přijímal i děti z MŠ. Během několika měsíců naučil děti R i Ř. Čím dříve, tím lépe.

Zkuste to, nezrazuji Vás, bude to sice zpoplatněno, ale za zkoušku to stojí. Vydržet a mít pevnou vůli. *palec2*Jaga.

hodnocení

1x

Nevím, asi se to změnilo - já jsem do cca 30 let špatně vyslovoval "R" a "Ř", na logopedii jsem s různými "tdnkami" "toubil" bezvýsledně strávil celé mládí. Ve třiceti (cca rok 2005) jsem se odhodlal a rovnou jsem si zavolal na logopedii (tu normální, kam choděj děti), že si to zaplatím. Ale logopedka byla neoblomná, že má smlouvu i s VZP (jejíž jsem pojištěncem), a že to zaplatit nejde a normálně mne objednala. Stačilo si nechat vysvětlit, kde přesně má to R vznikat, jak a kam umisťovat jazyk a za tři sezení bylo hotovo. Teď chodím na logopedii s dětma a ty bohužel takhle racionáloní uvažování nemají, takže historie se zřejmě bude opakovat...

id
hodnocení

0x
Nevim,zda se něco změnilo. Pojištovna dospělákům hradila logopedii pouze po mrtvičkách, operacích, račkovaní jen do 18 let.
sefka

Aha, tak pojišťovny ne, ale televize by měla D.Honsové, co uvádí počasí, zaplatit kurz logopedie, není jí vůbec rozumět to, co nám chce sdělit. Můj názor.

hodnocení

0x

Co to nejdřív zkusit bez logopeda ?

vickyk
hodnocení

No já právě u nás ve městě na logopedii čtu..

Na první konzultační schůzce zhodnotíme Vaše komunikační schopnosti, posoudíme vhodnost logopedické terapie a dohodneme se spolu na dalším postupu.

Je třeba si přinést:

doporučení od lékaře (dětského nebo praktického lékaře, případně jiného odborného lékaře)

kartičku zdravotní pojišťovny

Takže praktický lékař tu žádánku dává. otázka je na co, jestli to není, jak se tu psalo jen na stavy co mrtvici apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]