Nejste přihlášen/a.
Zdravím lidi, chtěla jsem se zeptat, víte o nějakém zákoně, který by říkal, že pokud rodiče dítě zadlužily v jeho dětství, tak se ,,smažou,, a dítě je nemusí platit? S rodičema se moc nestýkám, ale vím od sestry, že měla od nich dost velké dluhy, které jí vytvořily když byla dítě a musela si je v dospělosti splácet a bylo to docela dost. Bratr to stejné, akorát se mu podařilo se některým vyhnout, protože si zaplatil nějakou poradkyni a různě to řešila na těch organizacích kde dlužil. Vím že mi bratr teď říkal, že když byl na návštěvě u rodičů, tak mu řekli že našli nějaký papír ohledně toho že na mé jméno je dluh v komerční bance. Upřímně nechápu, jak je možné, že rodiče mohou zadlužit své dítě, které to pak musí v dospělosti splácet. Jakože nechápu proč to stát ,,dovolí,, , umožní... Já chodím teď na VŠ, je mi 20 a finance mám tak akorát na svoje výdaje, prostě jen z brigády. Kdybych nebydlela s přítelem, neutáhla bych to ani za nic. NO a ohledně tech dluhu. Řeším to docela pozdě, ale styděla jsem se a trvalo mi se překonat a začít to řešit. Viděla jsem krátké video, že když rodiče vytvoří dluhy svému dítěti, když mu ještě nebylo 18, tak by to to dítě nemělo platit, ale mělo by se to nějak smazat, protože to přeci jen není vina toho dítěte. CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT, ZDA O TOM NĚKDO NĚCO NEVÍTE PROSÍM? MĚL by na to být i zákon, ale kdo ví zda to video nebylo fake. Mám domluvenou schůzi v poradně, jen je dlouhá čekací doba. Chtěla jsem se proto zeptat zatím i tady, věřím že někdo měl podobný problém nebo se setkal s něčím takovým. Pokud by po mě chtěli zaplatit dluhy třeba od mých patnácti let, ještě bych to pochopika a zaplatila, to už jsem přeci nějaký rozum měla. a pamatujisi že jednou jsem zapomněla jízdenku a hned mi napálili 1500 pokutu, jen jsem ji neměla možnost jak zaplatit. A do ted není zaplacena. Ale oukej, byla bych ochotná zaplatit vše co mi vzniklo od mých patnácti...ale to co vzniklo předtím a byla to vina mých rodičů, to se mi doopravdy platit chtít nebude... A taky mám ještě dotaz, zda když si zažádám na poště o ten papír na dluhy, tak tam jsou všechny dluhy co mám nebo jen ty co jsou už v exekuci? NA poštu zajdu hned v pondělí, jen se ptám. Děkuji budu ráda za rady
Rodiče nemohou zadlužit nezletilé děti.
Ovšem možnosti, jak v dětství spadnout do dluhů tady jsou. Třeba rodiče neplatí za děti poplatky za svoz odpadů. Firma si to registruje a osloví dotyčné dítě po dovršení jeho plnoletosti. Díky lajdáckým rodičům.
Druhá věc - jízda načerno. To není problém rodičů, ale přímo Váš. Zapomněla jste jízdenku. Za to je pokuta oprávněná. Chodíte na brigády. Co kdyby Vám zaměstnavatel "zapomněl" posílat výplatu? Jistě byste se také hlásila o své, nenechala to být. Proto si myslím, že pokuta za "zapomínání jízdenek" je spravedlivá.
Zkuste se poradit v právní poradně, bývají při ÚP a jsou zdarma. Ty platby za popelnice z dětství se občas nechají zmírnit. Černou jízdu uhraďte. Dopravní podnik potřebuje peníze na provoz, údržbu, mzdy a nemůže tudíž vozit lidi zdarma. Chyba byla na Vaší straně.
Jinak začít řešit co nejdřív. Už jste promarnila 2 roky, mohla jste na tom pracovat již jako 18letá. Jaga.
Já bych s placením v tomto případě nespěchal, některé dluhy, na které nebylo nic vymoženo se odepisovaly. Dívka evidentně nemá moc silné zázemí, ještě v tomhle pomáhají neziskové organizace typu Člověk v tísni. (Osobně dluhy nemám)
Pokud jste rodičům po završení 18 roku nic nepodepisovala, tak žádné dluhy platit nemusíte. Děti totiž ze zákona neodpovídají za dluhy rodičů (i kdyby to byl dluh vzniklý v souvislosti s nimi). Pouze v případě dědictví na vás jejich dluhy mohou přejít, ale vy máte právo vzdát se dědictví.
Pane diesele, víte o tom prd. Pokud třeba v 17 jedete načerno autobusem, pokuta jde za rodiči a nikdo ji po vás vymáhat nemůže. Stejně tak odpady, pokud rodiče neplatili odpady ve výši, která odpovídá počtu osob, je to jejich problém a nikdo po vás nic požadovat nemůže, musí peníze vymáhat od rodičů. Tomuhle institutu se říká rodičovská odpovědnost a rodiče ji nemohou na nikoho přešoupnout. Po 18 roce věku se samozřejmě situace mění, rodičovská odpovědnost zaniká a když vás načapá revizor, je to již váš problém.
Mně to nevysvětlujte, mělo by to tak být žel není! Těch případů nebylo málo, kdy to spadlo po dosažení plnoletosti na děti , takže p.Orione něco si zjistěte Vy!
@Orion @diesel Určitě je tu nejméně jedna výjimka: pokud nedojedeš k soudu, protože se o něm nedozvíš, protože jsi hlu... a nemáš datovou schránku, tak je vydán rozsudek pro zmeškání a tam se vůbec nezkoumá podstata, prostě prohraješ a platíš pro svou blbost... Exekutora to už zajímat nebude
viz moje rada - ta s videem...
vyřešeno za 2 minuty ... Méně, než tazatel, tazatelka věnovala sepsání této litanie o rodičích
Howgh
Ps: pokud tazatelka jezdila na černo, tak ... Nevím co to je papír na dluhy, tohle že je vysokoškolák? Hmmm... Dobrý střiku exekucí samozřejmě už jsou dávno rozsouzené dluhy, a to už musíš zaplatit tak jako tak...
Rada byla nevymlouvat se a mít Datovku... vše ostatní jsou zbytečný K E C Y které nikam nevedou
Protože trvalý pobyt má kdovíkde, že sourozenci asi moc nekomunikuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.