Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám prosím otázku, je lepší založit OSVČ na studenta na VŠ nebo někoho kdo je zaměstnaný na stálo v Německu? Já jsem student a přítel právě pracuje, chceme zkusit rozjet takový stánek a jako první si musíme samozřejmě založit OSVČ. Jen nevíme, zda je lepší to dát na mě jako na studenta, nebo na něj. Mohl byste mi prosím někdo poradit co je lepší a proč? Zajímá nás to hlavně finančně, jestli bych já jako student musela odvádět ještě zdravotní a sociální jako OSVČ, i když to za mě platí stát? To stejný on, jestli by musel odvádět zdravotní a sociální za sebe jako OSVČ i když mu to v Německu z výplaty normálně strhávají? Prosím o rady a případně vysvětlení. Děkuji moc
No jako studentu do 26 let se vam OSVC jako vedlejsi cinnost vyplati vice nez nestudentu. Ale zadarmo to stejnak neni. Na zdravotni a socialni sice nemusite platit zalohy, ale zuctovani na konci roku na zaklade realnych prijmu se stejnak nevyhnete. Stejne jako dani z prijmu. Pouze kdyz prijmem neprekrocite rozhodnou castku, tak socialni platit nemusite. Na dani si zase muzete uplatnit slevu na studenta.
-
Kazdopadne - a to je nejdulezitejsi - jde stejnak o to, kdo v tom stanku bude realne prodavat. Pokud ten se zivnostakem, pak Ok, pokud ten druhy, tak co jako? Nacerno? Budete ryskovat pokutu? Asi ne. Takze pekne zamestnanec se vsim, co to obnasi, nebo dohoda se vsim co to obnasi a nebo nakonec stejnak mozna skoncite u dvou zivnostaku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.