Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je rozvoz zboží, které trvá více než 5 hodin pracovní doby a je mimo místo výkonu práce uvedené v pracovní smlouvě, předmětem plnění stravného dle zákoníku práce? Jinými slovy, mám nárok na stravné, pokud jsem zaměstnána jako řidič a rozvážím zboží do širokého okolí, ale ve smlouvě mám uvedeno místo výkonu práce konkrétní město?
Děkuji za odpověď
Laura Jedličková
Je rozvoz zboží uveden jako pracovní činnost (např. řidič v rozvozu zboží), pak nejspíš nárok na stravé nebude, protože pak je místem výkonu práce podnik/pobočka, z níž vyjíždíte a do níž se vracíte. Pokud je tam pouze řidič, pak pokud to neupravuje příslušný předpis, např. Zákoník práce, je to námět k diskuzi se zaměstnavatelem.
Pak na stravné těžko dosáhnete.
Jsem na HPP. Stravenky zaměstnavatel neposkytuje, pouze dotuje jídlo z místní restaurace. Jako zaměstnanec doplácím na jeden oběd 30,- Kč. Neberu ho pravidelně, neboť rozhodně neodpovídá standardům zdravé výživy. Podle ZP se taky domnívám, že mám nárok, ale potřebuji to vědět určitě. De facto se jedná o cestu podle § 152 odstavec b. Ale nejsem právník a právo má různé výklady... Navíc se domnívám, že stravné ze zákona má přednost před benefitem dotace dováženého jídla..
LJ
Nejezdím paprskovitě, nýbrž odjedu z místa výkonu práce do jiných měst a vracím se až ke konci pracovní doby.
Zkusím cvičně vyplnit cestovní příkaz. U nás je zavedená praxe, že se jen napíší kilometry a místo jedním řádkem. Ještě by mne zajímalo, jak zpětně lze vymáhat stravné. Na soud nemám prostředky ani trpělivost, ale možná by tato kauza zajímala inspektorát práce...
LJ
Vedoucí mi sdělila, že se stravné v této firmě neposkytuje. Jenže nyní se vztahy na pracovišti velmi vyhrotily (přišel jiný vedoucí a nějak jsme si nesedli) a ušil na mne velkou levárnu. Tak přemýšlím, jak se domoci práva alespoň v rámci ZP.
Zkusím to, děkuji velmi
LJ
Podala jsem k dnešnímu dni výpověď, Nehodlám déle pracovat za základ. Prémie mi byly vypláceny ve značně snížené sumě. Důvody byly irelevantní. Ale co už. (Jen pro ilustraci, jaké je právní povědomí této společnosti - od ledna byl zaveden bonus - tři dny sick day. Když jsem se ptala na interní podmínky čerpání, bylo mi řečeno ať v žádném případě tuto možnost neventiluji před podřízenými a že se bude moci uplatnit až po vyčerpání řádné dovolené... ) Taky by asi bylo zajímavé zjištění, do jaké skupiny patří manažer provozu, tzn. jaká mu náleží minimální zaručená mzda. Ale o tom je asi další debata. Když budete vědět, prosím, poraďte.
Děkuji
LJ
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.