Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stravné a rozvoz zboží

Od: jedlickova odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

je rozvoz zboží, které trvá více než 5 hodin pracovní doby a je mimo místo výkonu práce uvedené v pracovní smlouvě, předmětem plnění stravného dle zákoníku práce? Jinými slovy, mám nárok na stravné, pokud jsem zaměstnána jako řidič a rozvážím zboží do širokého okolí, ale ve smlouvě mám uvedeno místo výkonu práce konkrétní město?

Děkuji za odpověď

Laura Jedličková

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je rozvoz zboží uveden jako pracovní činnost (např. řidič v rozvozu zboží), pak nejspíš nárok na stravé nebude, protože pak je místem výkonu práce podnik/pobočka, z níž vyjíždíte a do níž se vracíte. Pokud je tam pouze řidič, pak pokud to neupravuje příslušný předpis, např. Zákoník práce, je to námět k diskuzi se zaměstnavatelem.

doplněno 20.02.24 20:19:

Pak na stravné těžko dosáhnete.

laurajedlickov
hodnocení

Mám v pracovní smlouvě uvedenou pozici manažer prodeje a jakosti, bez specifikace náplně práce. Rozvoz jezdím jen jako zástup. Kolega, za kterého jezdím, má uvedeno v pracovní smlouvě řidič - údržbář.

hodnocení

0x
Z Vašeho popisu nevidím nic, co by tomu bránilo. Podle mého názoru nárok máte.
Ovšem pozor:
1. Není to náhodou záskok na DPP/DPČ (pak by nárok být nemusel).
2. Pokud Vám bude přiznáno stravné, můžete přijít o stravenky (pokud zaměstnavatel poskytuje). Záleží na organizaci pracovní doby. Stravenka by pro zaměstnavatele nemusela být daňově uznatelná, a tudíž by ji neposkytl.

laurajedlickov
hodnocení

Jsem na HPP. Stravenky zaměstnavatel neposkytuje, pouze dotuje jídlo z místní restaurace. Jako zaměstnanec doplácím na jeden oběd 30,- Kč. Neberu ho pravidelně, neboť rozhodně neodpovídá standardům zdravé výživy. Podle ZP se taky domnívám, že mám nárok, ale potřebuji to vědět určitě. De facto se jedná o cestu podle § 152 odstavec b. Ale nejsem právník a právo má různé výklady... Navíc se domnívám, že stravné ze zákona má přednost před benefitem dotace dováženého jídla..

LJ

Stravné má přednost před stravenkami i dotacemi na oběd, však to také píšu výše (viz "... můžete přijít o stravenky ..."). Může být úplně klidně i vše dohromady (stravné jako cestovní náhrada+stravenka+dotace na oběd), akorát se v takovém případě může změnit daňová uznatelnost na straně zaměstnavatele a odvody na Vaší straně. To jen na okraj.
.
Jak Vám argumentují, když odmítají poskytnout stravné?
.
Jediné co mě napadá je, že se pohybujete převážně po městě a mimo město jste méně než 5 hodin. Zjednodušeně řečeno - je to pohyb po městě s opakovanými výjezdy mimo město různými směry a opakovanými návraty na území města.
Ve Vašem případě:
Město = sjednané místo výkonu bez nároku na stravné.
Mimo město = mimo sjednané místo výkonu s nárokem na stravné.
.
A ještě poznámka: Vědět určitě znamená jedině verdikt SUIP nebo soud. Vy řeknete "mám", zaměstnavatel řekne "nemáte" a takhle se můžete bavit klidně roky.
laurajedlickov
hodnocení

Nejezdím paprskovitě, nýbrž odjedu z místa výkonu práce do jiných měst a vracím se až ke konci pracovní doby.

Zkusím cvičně vyplnit cestovní příkaz. U nás je zavedená praxe, že se jen napíší kilometry a místo jedním řádkem. Ještě by mne zajímalo, jak zpětně lze vymáhat stravné. Na soud nemám prostředky ani trpělivost, ale možná by tato kauza zajímala inspektorát práce...

LJ

Odpovědi najdete zde pamprofi.cz/...
Pokud jste ještě nepředložila nikdy vyúčtování (alespoň tak jsem to teď pochopil) a nebyla oficiálně odmítnuta, tak nemá SUIP co řešit a žaloba je taktéž o ničem. Povinnost je sice na straně zaměstnavatele, ale rozumně vzato - nemůže zaměstnance "vodit za ručičku". A v takovém případě by to bylo jen handrkování, kdo co říkal/neříkal, měl/neměl vědět, měl/neměl dělat ...

laurajedlickov
hodnocení

Vedoucí mi sdělila, že se stravné v této firmě neposkytuje. Jenže nyní se vztahy na pracovišti velmi vyhrotily (přišel jiný vedoucí a nějak jsme si nesedli) a ušil na mne velkou levárnu. Tak přemýšlím, jak se domoci práva alespoň v rámci ZP.

Zkusím to, děkuji velmi

LJ

win

A proč chcete být za každou cenu tam, kde vás nechtějí?

Zákoník práce povoluje ujednat některé záležitosti volněji, ale práva na cestovní náhrady se to netýká. I kdybyste podepsala, že se jich předem vzdáváte, je takové ujednání neplatné.
Ovšem pozor, abyste si na sebe neupletla bič. Nechce se mi to tu všechno vypisovat, ale u zaměstnavatele bývalo porušení v oblasti cest. náhrad až za 200.000,- (kolik je to teď nevím). Ale i Vy máte povinnosti, a sice (mj.) předkládat vyúčtování. Pokud ho nepředložíte, zaměstnavatel NENÍ v prodlení !
Naopak, pokud by se na Vás domluvilo vedení, můžete obdržet vytýkací dopis, že si neplníte povinnosti. Je to sice podraz, ale i tak to chodí, věřte nebo ne.
Takže opatrně a s rozmyslem...
Jen pro vysvětlení - těch 200.000,- je myšleno jako pokuta.
laurajedlickov
hodnocení

Podala jsem k dnešnímu dni výpověď, Nehodlám déle pracovat za základ. Prémie mi byly vypláceny ve značně snížené sumě. Důvody byly irelevantní. Ale co už. (Jen pro ilustraci, jaké je právní povědomí této společnosti - od ledna byl zaveden bonus - tři dny sick day. Když jsem se ptala na interní podmínky čerpání, bylo mi řečeno ať v žádném případě tuto možnost neventiluji před podřízenými a že se bude moci uplatnit až po vyčerpání řádné dovolené... ) Taky by asi bylo zajímavé zjištění, do jaké skupiny patří manažer provozu, tzn. jaká mu náleží minimální zaručená mzda. Ale o tom je asi další debata. Když budete vědět, prosím, poraďte.

Děkuji

LJ

Těžko radit, odbory zřejmě nemáte...
Sick days jsou rozhodnutím zaměstnavatele, může si určit podmínky sám. Komu je špatně, může jít k lékaři. Tím hůř pro zaměstnavatele.
Manažer provozu by mohl být v páté či šesté skupině (24100/26600), nelze soudit jen podle názvu pozice. Jako vodítko může posloužit "strom" pracovních pozic v konkrétním podniku, tedy kolik pozic je nad ním (až po nejvyššího) a pod ním.
Osobní ohodnocení by mělo být upraveno (v prac. smlouvě, výměrem či jiným vnitropodnikovým předpisem) - od banalit (např.docházka) přes provozní věci (např. spotřeba PHM v MKD) až po mimořádné (např. splnění ročního plánu). Udělení i odejmutí MUSÍ být zaměstnavatel schopen odůvodnit. A i zde samozřejmě platí povinnost ROVNÉHO ZACHÁZENÍ se zaměstnanci. Tolik teorie.
A praxe?
- používají se smyšlené vytýkací dopisy
- ohodnocení se dává a odebírá podle sympatií
- kdo se po dlouhé době slušně ozve, je poslán do oněch míst
- kdo leští kliky, ten má (nejen ohodnocení)
- atd.
Pokud máte nějaké podklady, které tvoří ucelený obraz o nějakých nekalostech, můžete "zařídit" zaměstnavateli kontrolu.
Pokud máte jasné důkazy, že jste byla zkrácena na svých právech, můžete zkusit zatlačit na zaměstnavatele a v krajním případě se soudit.
Pokud je to na vodě a zaměstnavatel je v situaci, kdy má dost jiných uchazečů o Vaše místo, najděte si něco jiného. Odejít můžete dohodou třeba hned, v případě výpovědi po výpovědní době.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]