Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

INVESTOVANÍ - jak se začít vzdělávat?

Od: frantusmaximus odpovědí: 8 změna:

Zdravím, chci investovat ale v první řadě se v tom chci alespoň trochu vyznat. Hledám nejlépe nějakou knihu která bude určena pro úplného začátečníka abych se věděl a znal základy. Doma například mám knihu inteligentní investor ale v mé aktuální situaci je pro mě stejně nepoužitelná.

Určitě ti zvás kteří již zácínaly budou o nějaké dobré knize pro začátečníky vědět.

Předem mockrát děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nejsem žena, ale napovím.

Peníze dělají peníze. Pokud nemáte dostatek peněz, nemůžete investovat tak, aby se to vyplatilo. Investovat tisícovku měsíčně je nesmysl. Základy se učí na vysoké ekonomické škole, praxe pak naučí, že všechno je loterie.

Má to smysl, jako spoření na důchod. Co vyjde lépe? Spořit 1000kč měsíčně na důchod na spořícím účtu, nebo dávat 1000kč do SP500? :) anebo spoléhat na stát.

Loterie je držet koruny, protože vám je tahle vláda znárodňuje a kecá něco o inflaci.

nazory.aktualne.cz/...

hodnocení

2x
Ta kniha už je pěkně stará, kdysi jsem ji měl, v zásadě ale použitelná. Řada čtení je dneska na internetu, YouTube atd, nicméně teorie a praxe se dost liší. Takže bez práce a bez sledování trhů a jednotlivých akcií vyjde nejlépe investovat do indexů, například známý SP&500 s průměrným výnosem 10% ročně, případně celý svět,cca 8% ročně. Pak tu je ještě technologický Nasdag, kde je ten výnos vyšší. U bezpoplatkovych brokerů se dá investovat od 10eur měsíčně, týdně, denně nebo jak je libo. Já dnes dokupoval Amazon a TSMC.
doplněno 22.02.24 16:34:

Navýšení Amazon a TSM v pravý čas, nVidia po parádních výsledcích dává cca 15% - skvělé výsledky ve všech směrech táhnou celý trh nahoru včetně Mety , Microsoft či SMC, AMD atd. Dneska patrně po pár dnech překoná index sp500 další maxima. To znamená, že nikdo, kdo ho kdykoliv koupil nemohl prodělat.

frantusmaximus
hodnocení

Kniha je použitelná, to určitě ano ale spíš jsem myslel nepoužitelná pro mě v tuhle chvíli.
O S&P 500 samozřejmě vím a je to poměrně skvělá "jistota". Nějaké YouTube videa také mám naposlouchana ale stále je i obrovské množství pojmů které stále neznám a musím neustále googlit.
Potřeboval bych nejlépe nějakou "učebnici" kde bych si mohl všechno nastudovat abych vlastně pořádně věděl co vůbec konkrétně chci a vše potřebné okolo.
Můžete doporučit nějaké YouTube kanály?
Přijde mi že spousta kanálu vydává především pro svoji reklamu a drtivá většina informací je pro mě nepoužitelná, prostě neznám ty základy.
Podíval jsem se napriklad na patreon Ondřeje Koběrskeho a z nadpisů ze všech sekci jsem nenašel nic zásadního pro začínající investory. Nutno podotknout že jsem si to nekoupil takže nebylo možné žádný nadpis rozkliknout, za to nepřeberné množství různých informací co pro mě aktuálně nemá žádnou hodnotu
Takové ty laické videa pro začátečníky dělá investiční brambora, ten to vysvětluje docela polopatě a pro začátečníky je to užitečné. Umí vysvětlit složené úročení, což řada lidí nechápe a sám investuje do celosvětového ETF VWCE.DE nicméně dle mého dbá až příliš na diverzifikaci a to mu snižuje výnos. Dle mě je i index SP&500 hodně diverzifikovany a prakticky odráží celý světový trh. Dneska všechny velké firmy mají tržby z celého světa, takže když se posere Amerika, dostane sračku celý svět a ještě mnohem větší. Stačí se podívat na grafy US indexů od covidu a potom na evropské či čínské indexy. Zatímco US500 překonává maxima, Evropa je mrtvá, Čína je navíc rizikový trh, snad Indie docela slušně roste, podobně jako US, jen tam ty velké firmy také musí respektovat nějaké jejich pravidla a mají vysoké cla, nicméně tam mám přes 20% za cca tři, tři a půl?měsíce.

hodnocení

0x

Na knihy bych se vykašlal, v dnešní době jsou rychlejší způsoby vzdělávání, akorát je třeba nežrat každou kravinu a řídit se selskym rozumem. Najdete si na YouTube třeba Ondřej Koběrský, nebo kanál TrochuLepší - inteligentní investor

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]