Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

E-mail Alza

Od: achjo odpovědí: 16 změna:

Přeji dobrý den.

Na Alze jsem nikdy nic neobjednával a přišel mi záhadná e-mail, údajně z Alzy.

Skutečnou e-mailovou adresu Alzy se mi nepodařilo znisti, protože na webu jsou jen kontaktní formuláře bez uvedení adresy.

Z BÚ mi žádné peníze strženy nebyly, ale v e-mailu je uvedené že mám požádat o jejich vrácení.

Jedá se o omyl, nebo o podvod, jak se dostat k přihlašovacím údajům do mého BÚ?

Jak dalece nebezpečné by bylo kliknout na "vrácení peněz"?

Děkuji za podnětné rady.

E-mail Alza

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

15x

Jedná se o klasický podvod, kdy od vás budou chtít vytáhnout peníze. E-mail hoďte do koše.

hodnocení

9x
Alza komunikuje z vlastní adresy, tedy něco@alza.cz

hodnocení

5x

Podívejte se na adresu odesílatele. info@1alzacz1.com

Použila by alza pro regulérní email takto debilní adresu, když má všude alza.cz?

Od kdy je nějaké vrácení peněz potřeba potvrzovat?

aaa
hodnocení

4x

haveibeenpwned.com/...

Zkontroluj si mail, jestli ho nemáš napadenej. Do okýnka napiš svou mail. adresu a klikni na tlačítko. Jestli zezelená, je mail v pohodě. Pokud zčervená, pořiť si raději jiný a nebo změň heslo.

Tohle je ale podvodný mail. Snad jsi na to neklikal a nezadával i heslo? Peníze vrátí, to jo, jen z Tvýho účtu na jejich. Hodit hned do koše! *pivo*

achjo
hodnocení

E-mail jsem zkontroloval a je v pořádku.

Po kliknutí na vrácení peněz se objevil formulář k zadání nějakých údajů, ani jsem nečetl jakých a zavřel ho. Nic jsem nevyplňoval, adresu e-mailu jsem zablokoval a e-mail smazal.

Děkuji všem za rady.

aaa

Příště raději ani neotvírat a mazat! *palec2*

hodnocení

1x
Podvod. Takových mailů mám v poslední době na dvou účtech dohromady i patnáct a to nikde maily veřejně nedávám. Podezřelé maily rovnou mazat, neklilat na odkazy, nikdy nedávat čísla karet nebo přihlašovací údaje. To samé na telefonu... V případě výzvy k přihlášení ke službě (z 99% podezřelé) neklikat nikdy na odkaz, ale jít ručně na jejich stránky a postupovat standartně.

hodnocení

1x

Snad milionkrát řešené, i zde na poraďte! A stále se někdo najde kdo se tím zabývá a vrtá mu to hlavou , místo aby automaticky hdil do spamkoše nebo jen obyčejně smazal. O to trapnější, že tazatelé si NIC neobjednávali.

ggg
Diesle máte naprostou pravdu.A všimnete si tazatel Stejně neodolal a na výzvu ´´vrácení peněz ´´ stejně kliknul.Co kdyby to byla náhodou pravda a korunka vypadla do kapsičky.I když ví že nic neobjednával a neni co vracet.Typický pro Čechy jak je někde něco zadarmo nebo se vrací peníze nikoho to nenechá chladným
halamus

Pokud jen kliknul, přečetl a smazal, tak je to v pohodě. Být tam odkazy a klikat na ně nebo třeba otevírat přílohy, to už je o mnoho řádů vyšší riziko. A ti, co se řídí "radami" v takovém mailu by měli vrátit i očkovací průkaz.

achjo
hodnocení

"diesel" - jen tak na vysvětlenou, proč jsem na to klikal.

E-mail vypadal (kromě adresy odesílatele) věrohodně, bylo tam zobrazené logo Alzy, a skutečný e-mail Alzy jsem nenašel. Adresa sice vypadala trochu zvláštně, ale nevím jestli to mají jinak značené do různých poboček.

E-mail jsem otevíral a kliknul na odkaz v poštovním klientovi.

Když se mě to zdálo zvláštní a chtěl jsem dát dotaz do poradny i s fotem, tak jsem e-mail otevřel přes webový prohlížeč, abych mohl pořídit foto. Tam se e-mail zobrazil s červený varovným pruhem (v poštovním klientovi ne). Kdybych to varování viděl hned, tak bych to rovnou smazal a adresu zablokoval.

Ale uznávám, že jsem jednal neopatrně a příště si dám větší pozor.

hodnocení

1x
Tak to dávám pochvalu, že si tazatel z alza neobjednává *palec*

@boban: Jak prosím souvisí tvá rada s dotazem? Co takhle pravidlo Z1?

mnd®
17.02.24 12:07

satam: *palec*

jaj*
hodnocení

0x
Oni chtějí vaše číslo karty tím že zaplatíte objednávku.

simonlogi
hodnocení

0x

boha jeho, dyť to není z alzy!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]