Nejste přihlášen/a.
Zdravím, narodilo se nám s manželkou dítě. V kanceláři, zaměstnavatel chce po mě zaslat kopii rodného listu, abych měl výhodnější zdanění a příští rok prý budou chtít oddací list pro slevu na manželku. Chtěl bych se zeptat, co se s tím rodným listem děje? Ten se zasílá na finančák nebo slouží výhradně zaměstnavateli, který jej založí? A řídí se manipulace s takovým dokumentem také GDPR? Pokud někdo víte, budu rád za odpověď. Děkuji za případnou odpověď.
Musíte si uvědomit, že Vás nikdo nemůže nutit nic dokládat, ale v tom případě si nemůžete dělat na nic nárok.
Kopie rodného a oddacího listu slouží zaměstnavateli k tomu, aby měl doložený podklad pro uplatnění slev na dani z Vaší mzdy. Daně jsou státní peníze. Srazit a odvést se musí. Pokud Vám má zaměstnavatel srazit méně proto, že chcete slevu z vypočtené daně, musí to nějak doložit.
Kdybyste měl přiznanou invaliditu a vypláceli Vám invalidní důchod, mohl byste taky mít slevu na dani. A představte si, že zaměstnavatel by chtěl rozhodnutí o přiznání důchodu (aby věděl, odkdy Vám může slevu uplatnit) a k tomu ještě každý rok potvrzení, že je Vám důchod stále vyplácen... Nebo tu slevu prostě nechtějte a nemusíte doložit nic.
Dokumenty se založí v osobním spisu zaměstnance v souladu s GDPR. Musejí být k dispozici při případné kontrolw.
Takže, co se děje s mým rodným listem? Zasílá se na finančák nebo zůstává zaměstnavateli nebo co se s ním dále děje?
Proč to zmiňuji. Např. citace zde:
" Nelze však pořizovat kopie např. rodného listu, protože obsahuje i údaje o třetích osobách, které nejsou pro zaměstnavatele nezbytné. Proto je obvyklou praxí (a pro doložení skutečností zcela postačující) uvést v osobním spisu poznámku, kdo a na základě jaké listiny tyto údaje ověřil (dle dokladu, smlouvy, rodného listu číslo..., vydaného kdy a kým)."
Zdrojem:
Už si rozumíme? Zaměstnavatel chce po mně něco, co samozřejmé, ja vidno není. Navíc se jedná o menší organizaci, kde si vidí všichni skoro do krku a člověk nikdy neví, co kdy kdo a kde může zneužít. Nezdá se to ale na rodném listu je opravdu docela dost údajů.
Četl jte vůbec odpověd od p. Inzinýrky?
Dokumenty se založí v osobním spisu zaměstnance v souladu s GDPR. Musejí být k dispozici při případné kontrolu.
Jako zaměstnanec můžete uplatnit slevu na dítě ve své měsíční mzdě. Stačí o to požádat v růžovém Prohlášení poplatníka, které podepisujete v mzdové účtárně. Účetnímu doložíte:
- rodný list dítěte,
- potvrzení o studiu, o které váš potomek požádá na studijním oddělení své školy,
- a potvrzení, že druhý z rodičů slevu na dítě neuplatňuje (to buď dostane od zaměstnavatele, nebo sám sepíše čestné prohlášení).
Zdroj: money.cz/...
Pokud bude zaměstnavateli stačit, že mu rodný list ukážete, je to jeho věc. Jestliže ale chce mít okopírovaný doklad založený v personálních dokumentech, je to taky jeho věc. Pak už je to jen o tom, jak se domluvíte. Když budete trvat na tom, že mu kopii nenecháte, musíte být připraven na to, že Vám slevu nebude chtít uznat. Ono je to těžké: rodný list si neokopíruje, zadá Vám slevu, Vy za půl roku odejdete jinam a jemu za 3 roky přijde daňová kontrola. A jak on doloží, na základě čeho Vám uplatnil slevu? Jasně, může udělat zápis o rodném listu Vašeho dítěte, kdo a kdy ho vydal... nevím, no, mně to opravdu přijde trochu paranoidní. Já jsem žila asi 50 let ve společnosti, kde nebylo GDPR, a nijak mě to nepoškodilo. Ale já mám někdy svérázné názory, takže udělejte, jak myslíte.
Ještě existuje varianta, že slevu na dani za děti a manželku u zaměstnavatele neuplatníte a roční zúčtování daně si budete dělat sám. Potom na tom budete finančně stejně (až po vratce z finančáku) a zaměstnavatel žádný rodný ani oddací list potřebovat nebude.
@pepaman - Nelze však pořizovat kopie např. rodného listu, protože obsahuje i údaje o třetích osobách
Ale lze... předložit originál k nahlédnutí a v předané kopii zbytné údaje začernit. Jak prosté
Děkuji vám pěkně za příspěvky. Pokud bych si ale daňové přiznání podával sám, řekl to zaměstnavateli., potom bych stejně musel přiložit kopii rodného listu pro uplatnění daňového zvýhodnění na dítě. Na internetu jse to alespoň takto pochopil. Je to tak?
jedubabička: Tak to bych začernil snad vše, kremě jména mého a jména dítěte
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.