Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezákonné použití osobních údajů?

Od: anna* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

mám takový problém: přišel mi dopis od vymahačské firmy, která zpracovává pohledávku mého bratra (není v exekuci, zatím). Psali mi, že se na mě obracejí s tím, že jako jeho sestra bych ho mohla ochránit před exekucí a dalšími poplatky apod., když za něj pohledávku uhradím. S bratrem se léta nestýkáme, nezná mou adresu a ani místo, kde žiju. Přesto dopis dorazil na mé jméno, které se neshoduje s bratrovým (jsem vdaná), na mou aktuální adresu a dotyčná firma věděla, že jsme sourozenci. Přijde mi to hodně divné a mám za to, že někdo zjistil údaje z registru obyvatel (nebo jak se tato databáze jmenuje). Jak mohu zjistit, prosím, kdo a z jakého důvodu do ní nahlížel, zda nedošlo k porušení zákona? Moc děkuji za každou radu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Snad nejste tak naiví, abyste na tohle skočila! Pokud máte na bratra kontakt, zeptejte se ho o co jde. Téměř jistě nebude o ničem vědět. Dopis hoťe do koše a víc se tím nezabývejte.

doplněno 15.02.24 15:21:

"...dotyčná firma věděla, že jsme sourozenci."
Spíš si myslím, že dotyčná "firma" vůbec netuší, jestli nějakého sourozence máte a prostě to jen zkusila.

anna*
hodnocení

Ne, jsou tam jeho údaje (jméno, datum narození, rodné číslo). A také jeho adresa, na které se zdržoval ještě v době, kdy jsme spolu byli v kontaktu, tudíž tam jistě ještě žije. Samozřejmě nic platit nebudu, ale jde mi o to, že někdo má moje osobní údaje, které nejsou nikde ve veřejné databázi a zná můj vztah k jiným lidem. To chci řešit především.

To vůbec není samozřejmé. Před několika lety jsem se setkal se shodným případem. Sestra za bratra dluh okamžitě zaplatila a byla ráda, že se dluh nenavýšil a nepřišli o dům, který bratr dal do zástavy. Rodiny jsou různé.

hodnocení

2x
To bude nějakej podvod. Vy přece nemáte nic společného s (údajným) dluhem bratra.
A naopak bratr by si jistě nepřál, aby o jeho případném dluhu věděl kdokoliv jiný z rodiny.
Nevidím teda jediný důvod, proč by měli kontaktovat kohokoliv jiného, než jen a pouze toho, koho se dluh týká.
Takhle rozhodně (seriózní) vymahačská firma nepracuje.
Jak se firma jmenuje a vám poskytla číslo účtu? Případně sem klidně napište i jejich telefonní kontakt.
anna*
hodnocení

Děkuji Vám za odpověď. Údaje dané firmy sem raději psát nebudu, abych se nedopustila "něčeho" (dnes už člověk neví, co udělá špatně, aniž by chtěl a pak má z toho potíže), ale souhlasím s tím, že seriózní firma by takto pracovat neměla. Jde mi o to, že disponují mými údaji, které nejsou veřejné. Může to být podvod, ale může to být i pokus získat finance jinak než ze zdroje, který podle všeho není schopný platit. A ano, nemyslím si, že bratr by jim předal mé jméno, protože ví, že bych za něj nic nezaplatila. A i kdyby jim dal mé jméno, nezná mou adresu. Něco tady smrdí. A asi mi nezbude, než se obrátit na policii. :(

anna - Na policii se klidně obraťte, když máte dost zbytečného času. Ovšem nepočítejte s tím, že se tomu budou věnovat. Budete ráda, když je ukecáte k tomu, aby o tom udělali aspoň zápis, který následně založí hluboko do šuplíku. V lepším případě Vám za 14 dní oznámí dopisem, že případ odložili. A věřte, že vím o čem píšu.

jirib
A čím by to mohlo asi smrdět?
Jen na vás zkouší,zda-li jim něco dobrovolně zaplatíte...a na tom není nic nezákonného...tedy pokuď tomu dostatečně rozumíte!
Zneužití údajů je o něčem jiném...

Nejsem si jist, jestli pouhým zasláním dopisu porušili vaše práva, nejspíš ne, poškozen by se v tomto případě měl cítit spíše váš bratr, oni totiž nemají žádné právo kohokoli, ani příbuzné, informovat o jeho finanční situaci.

re4zon
hodnocení

1x
Vezmete kopii toho dopisu a poslete ji i se stiznosti na UOOU. Ze muzou nahlizet do registru rozhodne neznamena, ze vas muzou otravovat.

hodnocení

1x

Jestli je bratr neplatící dlužník, tak je to od věřitele velice vstřícné gesto, když se snaží pohledávku uspokojit někým z rodiny, místo vymáhíní právní cestou, která ve výsledku může znamenat zbytečné znásobení původně dlužné částky. Je totálně absurdní v takovém postupu hledat porušení nějakého zákona. Adresu je možné získat mnoha způsoby. Je jen na vás, jestli bratrovi pomůžete.

hodnocení

1x

Jsou lidé a firmy, co umějí hledat na internetu. To, že se s bratrem nestýkáte, vůbec neznamená, že někomu neřekl, že má sestru. Klidně i sousedi, kámoši.

To, že Vám je to divné, přeci nebrání, abyste kontaktovala bratra, klidně i firmu a zjistila si, oč jde.

Páč to nemusí být podvod, jen chtějí ukončit dluh. Vždyˇnemusíte nikomu nic platit, pokud nechcete.

není v exekuci, zatím***jak to víte, když se nestýkáte?

hodnocení

0x
No nevim jak na vás přišli. Nebo jestli to je nějaké porušení vašich údajů.
Ale našel bych si tel.cislo (počítám že bude v tom dopisu) a slušně je poslal do ****,
Druhá možnost,zase nějaký podvod.
anna*
hodnocení

Jak na mě přišli, to netuším ani já. :( Jak jsem napsala v odpovědích níže, je to divné a budu se muset prudce ohradit.

jirib
hodnocení

0x
Některé firmy mají možnost nahlížet do registrů...něco podobného jako CEBIA...
Pokuď by jste měla datovou schránku,tak by jste se dozvědēla,kdo všechno,za poslední rok do registrů obyvatelstva nahlížel a z jakého důvodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]