Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám takový problém: přišel mi dopis od vymahačské firmy, která zpracovává pohledávku mého bratra (není v exekuci, zatím). Psali mi, že se na mě obracejí s tím, že jako jeho sestra bych ho mohla ochránit před exekucí a dalšími poplatky apod., když za něj pohledávku uhradím. S bratrem se léta nestýkáme, nezná mou adresu a ani místo, kde žiju. Přesto dopis dorazil na mé jméno, které se neshoduje s bratrovým (jsem vdaná), na mou aktuální adresu a dotyčná firma věděla, že jsme sourozenci. Přijde mi to hodně divné a mám za to, že někdo zjistil údaje z registru obyvatel (nebo jak se tato databáze jmenuje). Jak mohu zjistit, prosím, kdo a z jakého důvodu do ní nahlížel, zda nedošlo k porušení zákona? Moc děkuji za každou radu.
3x
Snad nejste tak naiví, abyste na tohle skočila! Pokud máte na bratra kontakt, zeptejte se ho o co jde. Téměř jistě nebude o ničem vědět. Dopis hoťe do koše a víc se tím nezabývejte.
doplněno 15.02.24 15:21:
"...dotyčná firma věděla, že jsme sourozenci."
Spíš si myslím, že dotyčná "firma" vůbec netuší, jestli nějakého sourozence máte a prostě to jen zkusila.
Ne, jsou tam jeho údaje (jméno, datum narození, rodné číslo). A také jeho adresa, na které se zdržoval ještě v době, kdy jsme spolu byli v kontaktu, tudíž tam jistě ještě žije. Samozřejmě nic platit nebudu, ale jde mi o to, že někdo má moje osobní údaje, které nejsou nikde ve veřejné databázi a zná můj vztah k jiným lidem. To chci řešit především.
2x
A naopak bratr by si jistě nepřál, aby o jeho případném dluhu věděl kdokoliv jiný z rodiny.
Nevidím teda jediný důvod, proč by měli kontaktovat kohokoliv jiného, než jen a pouze toho, koho se dluh týká.
Takhle rozhodně (seriózní) vymahačská firma nepracuje.
Jak se firma jmenuje a vám poskytla číslo účtu? Případně sem klidně napište i jejich telefonní kontakt.
Děkuji Vám za odpověď. Údaje dané firmy sem raději psát nebudu, abych se nedopustila "něčeho" (dnes už člověk neví, co udělá špatně, aniž by chtěl a pak má z toho potíže), ale souhlasím s tím, že seriózní firma by takto pracovat neměla. Jde mi o to, že disponují mými údaji, které nejsou veřejné. Může to být podvod, ale může to být i pokus získat finance jinak než ze zdroje, který podle všeho není schopný platit. A ano, nemyslím si, že bratr by jim předal mé jméno, protože ví, že bych za něj nic nezaplatila. A i kdyby jim dal mé jméno, nezná mou adresu. Něco tady smrdí. A asi mi nezbude, než se obrátit na policii. ![]()
anna - Na policii se klidně obraťte, když máte dost zbytečného času. Ovšem nepočítejte s tím, že se tomu budou věnovat. Budete ráda, když je ukecáte k tomu, aby o tom udělali aspoň zápis, který následně založí hluboko do šuplíku. V lepším případě Vám za 14 dní oznámí dopisem, že případ odložili. A věřte, že vím o čem píšu.
Jen na vás zkouší,zda-li jim něco dobrovolně zaplatíte...a na tom není nic nezákonného...tedy pokuď tomu dostatečně rozumíte!
Zneužití údajů je o něčem jiném...
1x
Jestli je bratr neplatící dlužník, tak je to od věřitele velice vstřícné gesto, když se snaží pohledávku uspokojit někým z rodiny, místo vymáhíní právní cestou, která ve výsledku může znamenat zbytečné znásobení původně dlužné částky. Je totálně absurdní v takovém postupu hledat porušení nějakého zákona. Adresu je možné získat mnoha způsoby. Je jen na vás, jestli bratrovi pomůžete.
1x
Jsou lidé a firmy, co umějí hledat na internetu. To, že se s bratrem nestýkáte, vůbec neznamená, že někomu neřekl, že má sestru. Klidně i sousedi, kámoši.
To, že Vám je to divné, přeci nebrání, abyste kontaktovala bratra, klidně i firmu a zjistila si, oč jde.
Páč to nemusí být podvod, jen chtějí ukončit dluh. Vždyˇnemusíte nikomu nic platit, pokud nechcete.
není v exekuci, zatím***jak to víte, když se nestýkáte?
0x
Ale našel bych si tel.cislo (počítám že bude v tom dopisu) a slušně je poslal do ****,
Druhá možnost,zase nějaký podvod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.