Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bohužel jsem onemocněl virózou. Nic závažného, ale pracovat nemohu, je mi blivno. Předpokládám, že za dva dny bude konec všemu. Ze včerejška na dnešek se to výrazně změnilo. Nicméně dnes sem zašel k doktorovi (čtvrtek), ať mi dá léky a nemocenskou na dnešní den a pátek. On mi ji napsal i na sobotu (v sobotu nechodím do práce). A já se ptám, jestli vůbec hrozí v sobotu kontrola, když v neděli nastupuji opět na noční. Jestli se to zaměstnanci vyplatí kontrolovat jen třídenní nemoc, která je neplacená a navíc o víkendu, kdy taky končí? Jde o to, že mám narozeniny a plánujeme jet k příbuzným právě v sobotu.
A kdyby se zaměstnavatel rozhodnul jít na kontrolu sám? Přeci jenom část nemocenské platí on. Nevím jak to je přesně, takže by mě zajímalo jestli je to možné. Jinak můj názor je zůstat doma. Uhádal jste si volno s čajem až do soboty, tak si to taky dodržte.
Ano, zaměstnavatel může jít na kontrolu k nemocnému zaměstnanci. Zákov o nemocenském pojištění:
Díl 5: Povinnosti a oprávnění zaměstnavateleZaměstnavatel je povinen sdělit na vyžádání neprodleně příslušnému orgánu nemocenského pojištění a ošetřujícímu lékaři informace o
a) zařízení závodní preventivní péče,Zaměstnavatel je oprávněn
a) dát příslušnému orgánu nemocenského pojištění podnět ke kontrole důvodnosti trvání dočasné pracovní neschopnosti a ke kontrole dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, jde-li o jeho zaměstnance,
b) požadovat od ošetřujícího lékaře informaci o místě pobytu zaměstnance v době dočasné pracovní neschopnosti a o rozsahu a době povolených vycházek,
c) provést kontrolu, zda zaměstnanecv období prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti, popřípadě náleží-li pojištěnci po uplynutí tohoto období v době dočasné pracovní neschopnosti nadále započitatelný příjem [
§ 16písm. b)], též v období, po které mu v době dočasné pracovní neschopnosti náleží tento příjem, dodržuje povinnosti stanovené v
§ 56odst. 2 písm. b).
Dobrý den, to je sázka do loterie. Nikdy nemůžete si být jist, jestli Vás kontrola nevyhmátne. Je to sice málo pravděpodobné, nikoliv však nemožné. Nejste-li ve své formě, cítíte se být nemocen, nejela bych nikam už z toho důvodu, že můžete své příbuzné nakazit. A o to možná oni ani nestojí být nemocni. Co takhle návštěvu odložit na příhodnější okamžik. Za sebe Vám mohu říci, že já zrovna bych o nemocnou návštěvu nestále. Mám např. doma dítko, které je náchylné chytit kde co a pak marodí a marodí a marodí. A je z toho veliký problém. Asi tak.
Ano, nemám v úmyslu někoho nakazit to jistě ne. Ale jak sem psal. Cítím, že už budu zdráv. Dokonce je celá nemocenská už uzavřená bez kontroly. Vpodstatě je to jen kvůli tomu, že sem se nemohl den hýbat aniž bych neměl blicí tendence a měl sem den teplotu. A bál sem se, že se to může vrátit, tak takovou pojistku sem si dal tu nemocenskou, že ty dva dny budu doma pít čaje a léčit se, právě abych na ty narozeniny byl zdráv. Ovšem ten doktor tam právě napsal tu sobotu a škrkat to nechtěl, aby v tom nebyly čmárance
Lékař Vám napsal neschopenku na tři dny, i když nepracujete v sobotu. Nemocenská se počítá za kalendářní dny, včetně sobot a nedělí. I když se za první dny neproplácí. - stařenka
doplněno 07.10.10 13:43:Hanz, včera jste dostal neschopenku, odnesl zaměstnavateli. On jí možná ještě ani nestačil odeslat. Takže buďte v klidu, nic se nestane. - stařenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.