Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Růžový papír podepsaný v únoru a mzda za leden?

Od: kamild odpovědí: 5 změna:

Dobrý den všem,

pokud podepíši tzv. růžový papír dne 14.2.2024 na celý následující rok 2024 a výplata mi standardně chodí každý měsíc 5, je v pořádku, že i nyní mám ve výplatě za leden 2024 slevu na poplatníka daně i když jsem zaručeně slevu na poplatníka podepsal až dne 14.2.2024?

Zdravím a děkuji Kamil

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Je to asi hloupá odpověď, ale to jste podepisoval papír na vyúčtování daně za rok 2⁰23 ne?

Prostě růžový papír... tento ale asi je Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Lidi moc neřeší, že všechny tiskopisy týkající se daně ze závislé činnosti jsou růžové. Papír na vyúčtování daně je taky růžový a jmenuje se Žádost o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění.

hodnocení

0x

V pořádku to není, stát se to může. Nicméně to ničemu nevadí, ono i kdyby jste papír nakonec nepodepsal nebo podepsal později někde jinde tak příští rok v zůštování daní nebo daňovém přiznání by se vše srovnalo.

hodnocení

0x

Může se to stát, obvykle se všechny slevy na dani v celém personálním systému nevynulují 31.12. a nečeká se, co lidi pošlou na daňovém prohlášení, aby se to tam zase 15.2. po jednom doházelo. V takové účetní kanceláři, kde jeden člověk zpracovává třeba 30 firem, to ani není fyzicky možné. A ve Vašem případě byste musel daňové prohlášení předat mzdové účetní pokud možno už tak poslední týden v lednu, aby měla do 5.2. lednové mzdy v pořádku.

To, že termín je do 15.2., neznamená, že to až 15.2. odevzdáte. Já konkrétně zpracovávám mzdy některým firmám už 1. nebo 2. den v měsíci, takže se musím spolehnout na jejich serióznost, nebo nemohu zaručit, že to bude dobře.

hodnocení

0x

Prohlášení poplatníka k dani na rok 2024 se musí podepsat do 15/2 daného roku, tj. podle zákona nebo vyhlášky.

Pokud jste v PP u zaměstnavatele a uvedené podepisujete až po výplatách za leden, má se za to, že se postupuje stejně jako v předchozím roce. Tzn. bude u mzdy odečtena sleva na daň za poplatníka. Pokud by došlo ke změně, tak se uplatní až v následujícím měsíci a na konci roku vám mzdová účetní udělá zúčtování mezd, kde by případný doplatek či nedoplatek byl zúčtován s poslední výplatou za daný rok nebo možná za lednovou výplatu následujícího roku. Takže z hlediska předpisů je to v pořádku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]