Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v matrice oddaných pochází matka ženicha Luisa, rodem Lange, z Klein-Weissungen (viz příl.).
Pátral jsem všude možně, ale nemohu nalézt kde to je. Zřejmě, podle jejího jména, nepochází ze zemí Koruny české.
Nevíte někdo kde to je, (bylo)?
Díky, akb
Dobrý den, pátral jsem a pátral až se nakonec zeptal ChatGPT a zde konverzace
Má otázka zněla" kde se okolo roku 1800-1900 nacházelo území Weissungen? Jak si vyložit odkud v současných zeměpisných názvech, pocházela "matka ženicha Luisa, rodem Lange, z Klein-Weissungen"
Odpověď:
Území Weissungen se nachází v Německu, konkrétně ve spolkové zemi Durynsko. Klein-Weissungen a Weissungen jsou obě vesnice, které se nacházejí v Durynsku.V průběhu 19. století, kdy se odhadem týká období roku 1800 až 1900, byly tyto oblasti součástí Německého císařství. Weissungen se nachází poblíž města Meiningen v Durynsku.Pokud jde o výraz "matka ženicha Luisa, rodem Lange, z Klein-Weissungen", naznačuje to, že matka ženicha Luisa pocházela z Klein-Weissungen. Tento termín "Klein-" v názvu vesnice indikuje, že se jedná o menší variantu nebo připojení k hlavní obci Weissungen. Tedy Klein-Weissungen je menší částí nebo sousední obcí k Weissungen.Je možné, že Weissungen byl tehdy malou vesnicí nebo sídlem, a proto se uvádí konkrétní část (Klein-Weissungen), aby bylo možné přesněji určit původ ženichovy matky.
Ne vždy je ChatGPT spolehlivý a občas říká koniny. Ale tu mi trochu věřím a snad to pomohlo, nebo aspoň trošku navede k dalšímu pátrání
Co jsem pátral bokem, tak mě to vždy dokazovalo říšské území, což by hrubým odhadem mohlo odpovídat a potvrzovat jeho odpověď.
Hezký den přeji
Super. Nechci nijak snižovat Vaše zásluhy, sám jsem nenašel ves se jménem Weissungen, natož Klein-Weissungen, ale jak sám naznačujete, ChatGPT není zrovna spolehlivý zdroj informací.
Zkoušel jsem existenci onoho místa potvrdit z jiného zdroje, ale třeba mapy Google a všechny jeho služby mlčí. Zato jsem briskně našel město v udané oblasti, které se ovšem jmenuje Wasungen.
Zkoušel jste Vy nějak ověřit uvedené tvrzení?
ChatuGPT osobně nevěřím ani slovo. Nechal jsem ho pátrat po veřejně známé osobě (soukromou z pochopitelných důvodů odmítl hledat) a výsledek je, že si vybájil, že se vdala za podnikatele a žije v Praze. Ve skutečnosti je už mnoho let v JAR a nebyl by až takový problém se s ní spojit přes její FB
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.