Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezaplaceni navrhu projektu, není smlouva

Od: agata* odpovědí: 2 změna:

dobry den, zadala jsem architektovi udaje o nasem planovanem dome, prijel se podivat a slibil ze posle navrh. mezitim jsem sa rozhodli pro jineho architekta a ten puvodni nam zaslal do 5 dni, mail s navrhem za ktery chce penize plus penize za jednani a cestovne. puvodne o tom nebyla rec. musim to zaplatit? nemame zadnou smlouvu, jednali jsme jenom osobne. muze nas zazalovat v pripade ze nezaplatime?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

3x

Dobrý den, v obchodním světě je zvyklostí, že i smlouva "per huba", to znamená bez písemného provedení, může platit. Ano, ve Vašem případě to mohl architekt brát jako obchodní smlouvu mezi Vámi a jím ohledně návrhu. A že i za návrh si nechá zaplatit? Tak to prostě je, protože architekti dělají návrhy, nikoliv projekty. Na projekty jsou projektanti. On Vám samozřejmě může zažalovat, když nezaplatíte, pokud na to nemá ale tu písemnou smlouvu, zřejmě se mu to bude dosti těžko před soudem prokazovat - jedině snad, že by Vaše zadání mu bylo předáno v písemné formě. Asi tak - i architekt je jen člověk a potřebuje vydělávat. Spousta lidí má dojem, že provedení návrhu (projektu) vlastně nic není, tak proč by platili. Zapomíná se ovšem na to, že dotyčný architekt nad tím musel strávit svůj pracovní čas. Vy taky neděláte zadarmo, nebo ano? Já se ho nechci zastávat, ale Vy jste - než jste se rozhodli pro jiného architekta - měli tomu původnímu sdělit, že už o jeho služby nemáte zájem.

roboot*
hodnocení

0x

Samozřejmě že zaplatit. Kdyby se takto choval každý to by to vypadalo. On pro Vás něco udělal, to že jste si našla jiného ho nemusí zajímat! *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]