Nejste přihlášen/a.
Jako budoucí táta, bych se rád zeptal na jednu oblast, se kterou si lámu hlavu. Bojím se, že nebudu mít čas na hobby, zájmy. Které mě naplňují. Chci podotnknout, že rodinu jsem vždy chtěl, a vím že se tomu budu naplno věnovat. (Aby si to někdo nevykládal opačně.)
Je dítě v věku řekněme od 1 do 6 roku, schopné si hrát samostatně? Že se jim dá nějaká hračka a zabaví se? (a rodič si může třeba něco přečíst nebo shlédnout)
Jak dlouho je schopné si hrát samo?
Děkuji
Číst a něco shlédnout byl luxus, který jste si mohl dopřát jako bezdětný. Nyní budete mít své malé dítě a tomu, jak píšete, se budete chcete věnovat. Tedy mi věřte, že takřka žádný volný čas na své zájmy po určitou dobu mít nebudete.
Dítě Vás zcela zaměstná. Procházky, vyprávění, hraní, pomoc dospělého, pohádky, ty věčné zvídavé otázky: zpočátku: Co to je? , později, okolo 4. roku věku - Proč? Ale nelitujte, podkud se budete potomkovi opravdu věnovat, vyroste z něj šikovný parťák. Budete ho vodit do ZOO, na vláčky, na průlezky a uvidíte, co ho nejvíc zaujme.
Píšete, že byste si rád ušetřil čas na své zájmy, na své hobby. Tak pokud to snad není "víno, ženy a zpěv", můžete potomka brát s sebou a vysvětlovat mu, ukazovat. Vláčky, autobusy, traktory, zvířata... třeba se chytí drápkem a budete mít oba stejného koníčka. Což by bylo prima.
Mým koníčkem jsou vlaky, nové a hlavně ty historické. Všude jsem odmalička brávala vnuka, ukazovala jsem, vyprávěla, jezdili jsme, prolézali lokomotivy, muzea, výtopny... - no a dneska jsme milovníci vlaků dva. A pro vnuka se to dokonce stalo povoláním. Tak přeji, abyste jednou měli s Vaším potomkem stejného koníčka a měli si co říct. Jaga.
No. Liborovi007 ministerstvo pravdy smazalo jeho prispevek jako: cituji: "zjevne nespravny nazor", prestoze uvedl zjevne objektivni skutecnost, jak co se tyce veku, kdy si jiz dite vydrzi hrat dlouhodobe na tabletu, tak, ze to nasledne umozni tazateli se bavit podle sveho.
Takze v ramci objektivity povazuji za nezbytne sem jeho prispevek vlozit znova:
Klid. Od dvou let už vydrží celý den na tabletu. Ty se můžeš věnovat svým koníčkům zcela bez omezení.
Pokud tohle nebyla zcela jednoznacna a pravdiva odpoved na otazku, tak jak byla polozena, tak nevim co jineho je.
Mozna mi to ministerstvo pravdy ale vysvetli. Dougam, ze treba alespon pomoci banu.
Dítě od jednoho roku do zhruba pěti let se sice samo zabaví, musí se ale hlídat tak, aby reakce od hlídajícího mohla přijít řádově ve vteřinách. Není tak dost dobře možné se soustředit na vlastní činnost. Nejhorší je věk kolem dvou let. Rychlost přeborníka, nápady klienta Bohnic. Nejlepší je dělat něco společně. Já jsem např. se synem stavěl. Sice měl často hlavu tam, kde jsem měl krumpáč, ale bavilo ho to a dneska je z něj všestranný řemeslník.
Jako malé dítě jsem údajně mnoho času trávila v dětské židličce v nízkém rozložení. Před sebou na té ploše si metr x metr(?) jsem prý měla leporela a obrázkové knížky, jindy papíry a pastelky. Prý jsem se poměrně dlouhou dobu dokázala zabavit. Svoje děti jsem občas dávala do dřevěné ohrádky. Také se tam dokázaly nějaký čas s hračkami zabavit a já věděla, že jsou v bezpečí, když jsem musela na pár minut odběhnout. Ne úplně z domu, ale pro pažitku na zahradu, převzít poštovní zásilku a podobně. Ale většinou jsem je dávala do ohrádky při vaření, žehlení, umývání oken..., takže i tak byly pod dohledem. Dcera i snacha se při mém dotazu na ohrádku docela rozděsily, prý domácí kriminál ani náhodou. Ale pro mě to byla důležitá pomůcka.
Ale to byly doby, kdy ve všední dny tatínci vydělávali a maminky vychovávaly. Společný volný čas se pak trávil společně, na osobní záliby se muselo dočasně zapomenout.
Nkolikrát, na jiných stránkách, si maminky stěžovaly, že si dítě neumí hrát. Tohle má několik důvodů. Ten nejdůležitější je, že neumí, neví k čemu ta hezká věc je. Je potřeba ukázat, věnovat se mu. Panenku přebalit, nakrmit, uložit do postýlky, tiše broukat, jako maminka. Stavebnice skládat, auta nakládat a parkovat. Děti, které chodí do školky se to v kolektivu stejně starých dětí, naučí. Bylo by moc dobré, kdybyste si načetl, vývoj dítěte, novorozenec, kojenec, mladší a pak starší batole, předškolní věk. Strejda Gůgl ví. Tak budete vědět, co dítě má umět a budete moci srovnávat. Nebudete mít přemrštěné požadavky.
Člověk je tvor společenský. Mnoho tvorů, mnoho druhů nebývá rádo osamocených. To o dítech a obecně mláďatech, platí tisícnásobně. Je potřeba nejen uspokojovat potřeby dítěte, ale je potřeba se podílet na jeho rozvoji. Duševním stejně tak, jako tělesném. Je veliký rozdíl mezi dětmi, kterým se rodiče věnují a dětmi, kterým rodiče dají hračky, se kterými děti manipulují, ale nehrají si. Velký rozdíl ve slovníku, v empatii, ve fantazii atd.
Těší mě, že se k budoucnosti dítěte stavíte takhle zodpovědně. Nestaráte se o to, jestli mu založit konto v bance a pracovat pro to, abyste ho naplnil, ale pak už neměl čas na hraní si s ním. Rozvoj dítěte je ve hře. Tedy ovlivňoval rozvoj dítěte.
Určitě budete dobrým tátou. Vysloužilá kantorka ze školky.
Dobrý den.
Dítě se zabaví chvilku samo, dle věku.
Dítěti v období 1 - 6 let je potřeba se věnovat. Pokud mu nyní dáte svou lásku a svůj čas, vše se Vám vrátí a opět získáte dostatek času pro své hobby a zájmy. Možná, pokud si budete rozumět, budete se nadále bavit spolu.
Pokud má dítě pravidelnost, každý večer po uložení ke spánku, získáte dostatek času pro sebe a manželku.
Dítě roste rychle. Bude vzpomínat na Vaše společné chvíle v rodině. Nebude v pozdějším čase potřebovat například psychologa či psychiatra. Bude žít z toho, co jste do něj vložili. Bude spokojené.
Zdravím.
Nechat dítě hrát si převážně samo je především zlo pro něj. Dítě potřebuje komunikovat, poznávat věci. Pro rozvoj jeho kognitivních schopností jsou důležité přesně ty činnosti, kdy s ním sedíte nad knížkou a poznáváte zvířátka, děláte bů za kravičku na obrázku, poznáváte barvy, věci atd.
Hraní samo spočívá především v napodobování činnosti dospělých (ježdění s autama, vaření, stavění staveb), ty činnosti mu musíte nejprve ukázat.
Pokud tohle nehodláte absolvovat, tak si rodinu nepořizujte.
Evolučně není dítě stavěno na samotu. Člověk miliony let žil v tlupách, kde bylo vždy mnoho dětí, které si hrály, další tisíce pak v domácnostech na venkově, kde byly početní sourozenci. Když je sám, prostě potřebuje Vás. Povaha samozřejmě hraje taky roli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.