Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy mi musí správně ukončit nemocenskou?

Od: karelv odpovědí: 4 změna:
Dobrý den pokud jsem si minulé úterý vzal nemocenskou a mám jí do příštího pátku ale nebyla žádná kontrola, pouze telefonická domluva a co si mám koupit v lékárně, tudíž žádné antibiotika nebo podobně. Pokud už jsem vyléčený i odpočatý ale chtěl bych se vrátit od pondělí do práce jde to? Samozřejmě myslím to tak jestli nemocenská musí být ukončená k neděli nebo k pondělí, přes víkend samozřejmě doktorka neordinuje. Nebo jestli mi to zruší ale nejdříve budu moct jít v úterý až? Děkuji předem .

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

O vzniku a ukončení nemoci rozhoduje podle zákona výhradně lékař. Při tomhle moderním distančním způsobu se asi s lékařkou prostě domluvíte, kdy chcete jít do práce. Asi postačí, když jí řeknete, že se cítíte dobře.

Lékař může nemocenskou ukončit tři dny dopředu, takže se můžete zkusit domluvit, jestli Vám ji ukončí pátkem nebo jestli se ještě přes neděli vyležíte a ukončí ji nedělí.

Je nová doba, host vyhazuje vrchního...

hodnocení

0x

Ptejte se tam kde jste ji vzal.

Standartně totiž o DPN rozhoduje na základu zdravotního stavu lékař, povětšinou pak praktik.

halamus
hodnocení

0x

Lze neschopenku vystavit nebo ukončit zpětně?

Jak již bylo uvedeno výše, neschopenku je možné ukončit až 3 dny dopředu. Jak je to ale s datem dřívějšího ukončení dočasné pracovní neschopnosti? Zpětné ukončení neschopenky možné není. Neschopenku lze pouze zpětně vystavit, a to nejpozději na 3 dni před před návštěvou lékaře.

Zdroj: simplea.cz/...

Jen na vysvětlení: aby Vám byl lékař ochoten zpětně vystavit neschopenku, je nezbytné, aby věděl, že Vám již před těmi třemi dny nebylo dobře. Typicky: v pátek ráno zavoláte lékaři, že je Vám špatně, ale že to zkusíte vyležet. V práci si domluvíte volno. Ale v pondělí Vám bude hůř a k lékaři už dojdete. V tom případě bude ochotný Vám neschopenku vystavit už od pátku. Ale pokud zničehonic nakráčíte ve středu k lékaři, že jste od pondělka doma, nevystaví zpětně nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]