Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Investice pro děti na 20 let

Od: filda odpovědí: 32 změna:

Kam investovat pár tisíc měsíčně na 20 let pro děti? :)

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pravidelny nakup fondov / akcii. Co urcite nie : rozne zivotne a investicne poistenia, stavebko, sporiace ucty, terminovane vklady.

2222

A pokud se v tom někdo pořádně nevyzná nebo nebude mít štěstí tak za těch 20 let také může zjistit, že na těch fondech a akciích prodělal.

@2222 : pravidelnym investovanom vyvazi vykyvy trhu a zatial sa nestalo, aby SP 500 bol za 20 rokov bol v strate, samozrejme moze byt rok / dva, ked je hodnota nizsia voci zaciatku roka.

2222

To co se prozatím nestalo se stát může.

@2222 : v tom je caro indexu, to nie je jedna firma a samo sa to diverzifikuje.

smode2
Pokud by index padal třeba 10 let bez vyhlídek na nové high, tak vám garantuji, že to poslední co vás bude zajímat, je že index padá 10 let :-D

hodnocení

0x

Neptat se na Internetu ale poradit se s finančním poradcem. Relevantní radu tady nedostanete (a podle zákona se to ani nesmí).

Ano a poradca im preda nieco, kde ma velku proviziu ...

2222

arne1: Podle kterého konkrétního zákona se to nesmí?

peter: *palec*

hodnocení

0x

Já osobně bych asi nejlépe investoval do S&P 500 (např. ETF Vanguard S&P 500)...

terr

Jaký ticker v eur?

Jaký je TER?

Nezapomenout, že v určitých případech hrozí až 40 procentní zdanění

Vuaa, Sxr8 a danění nehrozí, jestli myslíte dědickou daň v USA.

ter 0. 07%
vuaa

Vuaa na Degiru není, likvidita nízká, Jinak je to to samý jako sxr8, Jen od konkurenční firmy, tak ale proč to vůbec zmiňovat?

Degiro jsem nezmiňoval a ani bych ho nedoporučoval. Jednak má poplatky za každý obchod, za přístup na burzu, tudíž není vhodný. XTB je zcela zdarma, má investiční plány a investice se dá celá dělat zcela automaticky, stačí jen mít trvalý příkaz a posílat peníze nebo poslat větší částku eur najednou, třeba na rok a ono si to bude brát z toho XTB účtu samo dle nastavení časového intervalu a zbytek se bude úročit .Jinak s likviditou není problém ani u Vuaa, ten fond zase tak malý není, 9.4mld eur, SXR8 je zhruba 8x větší. Vuaa je jen mladší, je na trhu od května 2019. Žádný rozdíl mezi nimi není, oba kopírují index SP&500, stejný TER 0.07%
vua

No právě proto přišla otázka, proč doporučuješ rohlík nebo rohlík, když to jsou dva ouplně stejné kousky, jestli má některý z nich nějakou přednost (a diverzifikace to rozhodně není)

Odpovídal jsem výše ohledně zdanění, na tento index je přes dvě desítky ETF, proto jsem uváděl především ty nejoblíbenější a také akumulační, hlavně s evropským ISIN, kvůli dědické dani v USA nad 60tis USD. Jsem ve skupině XTB na Facebooku a tam se tyto otázky řeší dost často. Někdo prostě chce msci někdo Vanguard, protože už třeba má v portfoliu vwce, tak chce mít i vuaa. Jiný chce sxr8, protože už má třeba eunl . Pokud chcete porovnávat etf, tak na stránkách justetf.com najdete všechny informace, složení ETF, výkonnost , můžete porovnávat mezi sebou atd atd. Investiční XTB plány pak na stránkách přímo XTB či YouTube

beta5

Má XTB nějaký provizní program affiliate, motivací k založení?

Něco jako má T 212 kde dostaneš akcii za 100 $?

Vua - jinak ohledně diverzifikace tu vidíte na tom grafu níže, včetně tabulky výnosu na riziko. Já myslím, že to je dost vypovídající. V zásadě platí, čím větší diverzifikace, tím menší výnos a i volatilita může být větší. Je třeba si uvědomit, že Amerika je nejsilnější ekonomikou světa a hlavně je dneska vše globální, takže když koupíte třeba Apple, tak jeho část příjmů je také závislá na Číně a politických rizicích . Je to celosvětová firma jako všechny ostatní. Proč tedy kupovat celosvětové ETF, kterému Čína snižuje výnosnost. Jestli nebo až se karty obrátí, pak je úplně jednoduché rebalancovat portfolio a třeba přidat ETF na Čínu. Momentálně z Asie bych doporučoval malý podíl ETF Indie QDV5.DE. Investiční plány umí procentní zastoupení jednotlivých ETF. Komu například nevyhovuje SP&500 může si tam dát NASDAQ, kde není 500 firem,ale jen stovka. Případně pořídit čistě technologické QDVE.DE kde je pouze zastoupení 66 největších technologických firem. Moje oblíbené s ještě větším výnosem. Já ale preferuju jednotlivé akcie, takže ETF mám jen minimum, ale žádné world nevedu. Ono vám to těch sedm osm procent udělá, ale průměrná inflace od revoluce za 35 let je 6% ročně, takže žádný zázrak. A třeba velká sedma loni udělala 71% , proto se vyplatí mít tyhle technologické giganty v portfoliu. Také je tady ještě jedna věc, mít část portfolia i v USD, nejen v eurech, protože dolar ještě lépe uchovává hodnotu a je na něm nižší inflace. Problém ale u XTB je, že má sice i USD účet,ale zahraniční platby jsou drahé. Dá se sice nakupovat aktiva v USD i z eur nebo czk účtu, ale oni si účtují půl procenta za konverzi a kurz není zafixovaný, takže měnové riziko. Já si měním devizu sám přes cyrrus fx a vždy nakupuju, když je koruna hodně silná. Naposledy jsem nakupoval devizy někdy v dubnu květnu loni za 21,5 usd a 23,50 eur, takže mám kurz zafixovaný a nyní když koruna slábne, vydělává portfolio dvakrát. Nakonec v té době jsem tady radil lidem, vyměnit koruny na spořicích účtech za tvrdé měny, nyní by měli víc než dá spořicí účet za celý rok a ještě z toho musí platit daně.
Přikládám ještě podíl globálního zastoupení velké sedmy v porovnání s pěti zemí s vysokými příjmy. Zajímavá tabulka.
Investice pro děti na 20 let

yoda
hodnocení

0x

Do vzdělání a dobré karmy.

yoda

Dík za podporu, Luku.
Proč je moje rada lepší než monotematické finanční rady níže?
Nedostatek dobré karmy totiž vede k částečnému či úplnému nedostatku financí, zdraví, atd. Vzdělání o povaze a fungování tohoto světa (včetně zákona karmy) je základem úspěšného a šťastného života.
Tohle je ukázka vyšší povahy vzdělání a myšlení bráhmana ve srovnání s vaišjou, který jen kalkuluje a nechápe, že vydělané peníze si bez dobré karmy nemůže užít.

hodnocení

0x

Urcite index, a Bitcoin

hodnocení

0x

Jsem zastáncem úrazového pojištění - protože rodiče často úrazové pojištění vůbec neřeší... - Takže s takovou částkou by to bylo "spoření", kdy úroky pokryjí úrazové pojištění a na konci by mohl dostat cca. stejnou částku (matematicky), co byla vložena. Neřeším tu inflaci - to zhodnocení vidím v zajištění dítěte při náhlých událostech. Dostat se na vozíček nebo mít trvalé následky z různých důvodů může být finančně velmi náročné. Až v tuto chvíli pak lidé pochopí, že investice do bitcoinu byla k prdu.

mll

Já jsem už léta alergický na cokoliv, co má v názvu pojištění. Teda úrazové nebo bytové je aspoň uchopitelné, ale životní nebo penzijní, to prostě nechápu.

Pojišťujeme se a doufáme, že to nebudeme potřebovat. Pamatuju si, když jsme si ještě pojištění na pracovní cesty dělali sami (teď to dělá zaměstnavatel, ostatně je to jeho práce, a on si sjedná, co uzná za vhodné), jak jsem s díky odmítal připojištění na repatriaci ostatků a podobně s tím, že se tam nejedu přece zabít. Tím chci říct, že pojištění neni investice v pravém slova smyslu, teda pokud člověk nemá velkou smůlu a nestane se něco ošklivého.

Připomínáte mi reklamu na životní pojištění, kde tvrdili, že podle průzkumu xyz je v čechách nejoblíbenějším produktem povinné ručení, které má sjednané 5 milionů lidí, zatímco životní pojištění má jen milion. Jak si lidé neváží zdraví a života. Přitom jim uniklo, že zdravotní pojištění má 10 milionů lidí, takže jsme podle tohoto kritéria (které pomíjí, že je to povinné, dokonce i když je to v názvu) velmi odpovědní a vážíme si zdraví víc jak majetku.

nejsem pojišťovák - jen jsme v rodině situaci zažili... A neříkám, že má dát investiční pojištění, aby měli spousty peněz... ale průběžně platit úrazové - když nic jiného, tak dostane v určitém věku určitou sumu... ani při investicích do těch blbostí ve 20ti letech nebude mít dítě najednou dva miliony na nákup prvního auta - to prostě nenašetří. Ale právě v případě neštěstí si projeví ta prozíravost. Neštěstí nechodí po horách.

Tak předpokládám, že tazatel už děti pojištěné má (přes nějaké úrazové / žp pojištění bez investic) a peníze navíc hodlá investovat. Alespoň já osobně to tak mám a musím říct, že jak jsou děti nezmaři, tak na tom úrazovém pojištění snad ani nejde prodělat. To si svojí "šikovností" zaplatí sami..:-D

hodnocení

0x

Nikam. Dlouhodobé spoření dětem je jen láskyplné gesto. Rozhodně nedávejte peníze do žádného dlouhodobého spoření nebo pojištění. Nenechte se zblbnout strašením extrémně nepravděpodobnými událostmi. V praxi to jsou naprosto bezúčelně vyhozené peníze. Akcie a fondy vám mohou něco vydělat, musíte se s tím ale dobře seznámit, věnovat tomu čas a akceptovat riziko. Účelnější je peníze pro děti neoddělovat a celou rezervu zhodnocovat způsobem, který je pro vás z hlediska výnosu, rizika, likvidity a vloženého času nejpřijatelnější.

hodnocení

0x
20 let je již dostatečný investiční horizont, takže není vhodný jenom pro děti,ale klidně i deset let před důchodem. Hlavně je dost dlouhý na to, že se dostatečně projeví složené úročení a to je podle Einsteina osmý div světa. Každopádně bych se vyhnul nějakým investičním poradcům či bankám, protože jejich čas je drahý a i 1% ročně poplatek dokáže silně snížit výnos. Za těch 20let je to již 20% plus se to na sebe nabaluje, jako ten osmý div světa, takže ve skutečnosti je to daleko více. Takže index sp500 je dostatečně bezpečný a diferzifikovany, já dávám přednost těm evropským s evropským isinem a spoření v eurech. Koruna je labilní měna a kolísá více než index samotný a já doufám, že nás dalších 20let nebudou politici tahat za nos a to euro tady do té doby bude. Takže mrkněte třeba na VUAA.DE nebo starší a mnohem větší SXR8.DE. Rozdíly nehledejte, nejsou žádné. Investovat se dá třeba přes Fio, ale za každý nákup je poplatek a neumí frakce, pak tu máme XTB, ten je celý zdarma a umí frakce, takže není třeba kupovat po kusech, ale lze nakupovat dle částky od 10eur měsíčně, týdně, denně nebo jakkoliv jinak. Stačí jen otevřít eur účet a posílat tam eura. Také mají investiční plány, kde lze mít více různých ETF, ale bohatě stačí to jedno. No a kdyby někdo namítal, že je to rizikové, tak přikládám graf nejrozšířenějších ETF - celosvětový index, index sp500 a nasdag za posledních 12let. Je patrné, že volatilita není riziková a trhy vzhledem k inflaci rostou, musí růst, protože jinak by je inflace zničila. Žádná firma nemůže držet stejné ceny, když inflace a náklady rostou. Takže ani ten více kolísavý Nasdag - SXRV.DE není tak kolísavý, aby se dostal v jakoukoliv dobu níže než sp500. Jinak ještě dodám, že toto není investiční doporučení:) Přidávám i tabulku se zobrazením výnosu na riziko, kde je opět vidět, že NASDAQ vede.
Investice pro děti na 20 let #2
Investice pro děti na 20 let #3
Ještě jeden graf, metoda DCA , pravidelné průměrování aplikovaná na index sp500. Modrá lajna ukazuje jednorázový vklad 10000usd a červená lajna pravidelné měsíční vklady 40usd po dobu 250 měsíců. Na jednou stranu pravidelné průměrování může snižovat výnos, na druhou stranu eliminuje riziko jednorázové úložky v nevýhodnou dobu a tím pravidelným dokupovanim i v době, kdy jde trh dolů dokáže ten konečný výnos zvýšit.
Investice pro děti na 20 let #4

radimk
hodnocení

0x

Doporučuji dividendové akcie.

Dividendovky jsou vhodné na pasivní příjem nebo stabilitu portfólia v rozkolísané době. O složeném úročení se nedá mluvit, leda že by člověk vyplacené dividendy zpět reinvestoval. To ale nese další transakční náklady a hlavně dividenda je zdaněna 15ti% sazbou daně, čímž se dlouhodobý investor opět ochuzuje o část příjmů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]