Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doplňkové penzijní spoření - nechat nebo zrušit?

Od: tm odpovědí: 26 změna:

Mám od konce roku 2018 doplňkové penzijní spoření, kam si posílám měsíčně sám 300,- Od zaměstnavatele tam již 4 roky nic vloženo nebylo, jelikož si můžeme vybrat, na co peníze od zaměstnavatele (FKSP) utratíme (dovolená, penzijko, kroužky pro děti...). Suma sumárum já + zaměstnavatel + státní přípěvky dělají od konce roku 2018 vložených cca 69 tisíc. Aktuální stav na mém penzijku je podle internetu cca 104 tisíc. Na první pohled se to zdá poměrně velký zisk (cca 35 tisíc za nějakých 5 let). Jenže nyní musím navýšit svůj příspěvek na 500 (více dávat nechci), abych od státu dostal 12 stoveček za rok (pro rýpaly, že by mi taky stát nemusel dát nic - ano nemusel, ale 1200... to nepokryje ani inflaci). Nabízí se otázka - má toto spoření smysl? Není lepší si založit konzervativní spořící účet (ano, úroky už jdou dolů) nebo více spořících účtů a mít peníze kdykoliv k dispozici a nečekat, kdy stát částku 500 zvýší na 1000 a změní zase další podmínky? U penzijka mě popravdě silně odrazuje fakt, že i když za 18 let budu mít nárok na vybrání, nemohu ho stejně najednou vybrat, ale vybírat po částech... vrtá mně hlavou, jestli není lepší např. zmiňovaný spořící účet, který má možná menší zhodnocení, ale zase peníze můžu kdykoliv vybrat, převést, ... a nikdo nemění co volební období, to nové podmínky.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaa
hodnocení

5x

Jak jsem mohl, tak jse to zrušil hned a převedl na spořák s vyšším úrokem. Vše, co jsem ztratil, již mám zpátky a mám již více než jsem získal od státu. Kde je stát už nechci vidět a dávat tam prachy. Stát škube všechny a vše.

hodnocení

1x

já osobně tam to 500 posílat budu + teda mám příspěvek od zaměstnavatele , cokoliv navíc už pak investuji jinde. Jinak jsou určitě lepší produkty než spořící účet, které splňujou peníze můžu vybrat kdykoliv.

tm
hodnocení

Např.? Právě že já od zaměstnavatele peníze můžu využít a využívám na něco jiného. Kdybych dostával příspěvek od zaměstnavatele na penzijko, tak bych to neřešil.

určitě tu poradí někdo lépe na ty krátkodobé investice jsem dával do conseq.cz/... + mám investice i v jiných někde je to dobré někde horší všude je lépe než na spořáku.

hodnocení

0x

Investujte do akcii / fondov, zhodnotenie bude vyssie a moznost vyberu okamzita.

tm
hodnocení

člověk se tohoto tak trochu obává a vůbec nemám osobně představu, jak to funguje...

opc

Investováním do akcií a fondů se asi při troše štěstí dá vydělat nějaké peníze, ale také i peníze prodělat. Je to spíše dobrodružství pro ty kdo se v těchto věcech dobře vyznají. S tím, že je u toho okamžitá možnost nýběru (ze dne na den) bych si nebyl až tak jistý.

tm
hodnocení

Kolega v práci to takto sledoval každý den... celý rok nadával, že pořád prodělává a na konci roku byl vždycky rád, že je na nule. Možná teď vydělaly akcie ČEZu, ale než se rozkoukáme, jde to dolů a zanedlouho se stát rozhodne, že ty akcie sebere zpátky... tady je fakt právní prostředí a jistota jak víno aneb vstupte do penzijního spoření na 30 let, když nevíte, co ti šuláni vymyslí zítra

opc
hodnocení

0x

Já jsem s pernzijním připojištěním začal už někdy v devadesátých létech kdy to v Česku začínalo a vznikaly různé penzijní fondy. Kdysi se tam spořilo dobře, protože stát přispíval mnohem více než nyní a roční výnosy také bývaly větší. S časem se to pomalu začalo zhoršovat až do stavu v jakém to je nyní kdy se na tom už tolik nevydělá. Kdysi jsem do toho přispíval částkou 500 Kč měsíčně a pak to snížil na 300 Kč a kvůli mizerné státní podpioře se mi to nechce zase zvýšovat na alespoň 500 Kč. Zaměstnavatel mi tam nikdy nic nepřispíval a nyní kdy jsem důchodce tak mi už tam aní kromě státu nemá kdo co přispívat. Delší dobu v tom nevidím nějakou výhodnost a tak jsem zvažoval jestli to nezrušit a peníze uložít jinam kde mne to vyjde možná lépe nebo nastejno a budu je mít spíše a lépe disponibilní. Teprve až loní v prosinci jsem se k tomu rozhodnul. Při rušení mi ale bylo sděleno, že na výplatu naspořených peněz je výpovědní lhůta 2 měsíce a tak ty peníze očekávám na mým účtu v bance až kdo ví kdy nyní v únoru. Bylo mi také sdělené, že z naspořené částky mi bude strhnutá nějaká daň ze státních příspěvků a z výnosů a tak jsem zvědavý o kolik mne z toho co jsem si za ty roky pracně naspořil ještě nakonec stát obere. Stát chce abychom si spořili na důchody a na stáři a přitom dělá docela dost proto aby se nám to spoření příliš neoplatilo a abychom si z toho ve stáři nežili příliš dobře.

tm
hodnocení

Já mám spoření letos šestým rokem. Ono to na první pohled nevypadá tak zle - jak jsem psal: já + zaměstnavatel + státní příspěvky mi za 5 let daly 69 tisíc. Nyní mám na penzijku údajně 104 tisíc. Tzn. 35 v plusu. Nebavím se teď vůbec o statistické inflaci, která za těch 5 let byla možná 40%? Takže jsem vlastně na nule, resp. teda díky tomu, že jsem to nenechal ležet na běžném účtu, jsem 35 tisíc v plusu. Jenže za cenu, že když bych ty peníze chtěl dříve než v 60 letech začít vybírat (podotýkám, že to nelze vybrat najednou), musím vrátit státní příspěvky (v mém případě k dnešnímu dni teda jen 5200,-) + zdanit úroky. Podle internetového bankovnictví bych mohl dostat cca 87 tisíc. Když si vezmu, že musím dát 500 a stát mi dá stovečku (tzn. 2 piva)... jasně, je to lepší než nula, ale ohánět se státními příspěvky jako výhoda - to nepokryje ani inflaci. Podle mě, kdybych měl ten svůj díl + příspěvěk zaměstnavatele na nějakém spořícím účtu (což taky není žádná zázrak), tak budu +/- taky na těch 87 tisících - ovšem s tím rozdílem, že to můžu okamžitě vybrat, nemění mi někdo každé volební období podmínky atd. Na mě to působí tak, že možná to výhodné je, ale má to mraky nevýhod - a jako hlavní vidím to, že mi banka a stát určují, jak budu se svými penězi nakládat v nadcházejících 20 letech.

opc

Já se v tom příliš nevyznám. Pokud to ale porovnáváš s běžným účtem který je v bankách většinou neúročený tak to penzijní připojištění samozřejmě má nějaký smysl. Osobně ale příliš nechápu lidí kteří svoje úspory drží na běžném účtu místo na více či méně úročeném spořícím nebo termínovaným účtu. Pokud už má někdo nějakou dobu založené penzijní připojištění tak je asi na zvážení jestli v něm dále pokračovat nebo ho zrušit, ale nově to v současnosti zakládat bych asi příliš nedoporučil.

ml1

Rodiče takto spořili, a výsledkem bylo, že na poplatcích a daních zaplatili snad víc, než dostali. Maminka dostala peníze na účet hned po zrušení. Tatínek na ně právě čekal tu výpovědní lhůtu (byl to stejný ústav, jen asi o rok pozdějc). Nicméně výnos se blížil nule. Ne že by nebylo příjemné dostat tolik peněz najednou, ale s trochou nadsázky, odkládat si pětistovku měsíčně do slamníku (nemluvě o nějakém spořicím účtu, kde by byl aspoň nějaký úrok) zvládnu taky a nepotřebuju na to žádnou instituci, která mi naoko peníze zhodnotí, ale zhodnocení si vezme zpátky na poplatcích.

Kolega v práci nějak zase nedosáhnul potřebné doby spoření (30 let nebo tak nějak) takže musel právě doplácet daně z příspěvků zaměstnavatele. To znamenalo podat daňové přiznání, které mu naštěstí naše mzdová účetní připravila.

Čili pro mě z toho plyne, že penzijní spoření není nic výhodného. A předpokládám, že jak lidi docházejí k prozření (tím, že v devadesátých letech si to i vlivem reklamní masáže zakládal skoro každý a nyní jdou tito lidé do důchodu), že zájem o podobné výmysly bude upadat.

opc

Tak včera mi byl zaslaný Výměr dávky jednorázového vyrovnání z toho mého zrušenmého penzijního připojištění. Uvádějí tam daň něco přes 6000 Kč. Člověk spoří něco kolem 30 let a pak mu z toho stát na daních vezme až tolik. Peníze by měly být vyplácené zasláním na můj bankovní účet a tak jsem zvědavý jak dlouho jim to bude trvat než mi to zašlou.

janv
hodnocení

0x

Nechte to tak, nerušte to a uspěte to do doby, kdy vám bude zaměsnavatel přispívat. Tohle má jakž takž smysl, jen pokud vám tam přispívá zaměstnavatel. Pokud nepřispívá, sám si spořte/investujte jiným způsobem.

tm
hodnocení

Jelikož zaměstnavatel šetří a škrtá a výhled na blízké roky není lepší, nedělám si iluze, že by začal přispívat extra na penzijko. Ano, dává nám peníze do FKSP, které mohu dát mj. také na penzijko, ale proč bych to dělal, když dětem chci zaplatit tábor, kroužky, bruslení apod., příp. zbytek si nechám na dovolenou. Stát myslel, kolik nevytříská na tom, že zdaní nad určitou hodnotu zaměstnanecké fondy, ale myslím, že každý rozumný zaměstnavatel to udělá jako ten můj - sníží fond na hodnotu, kdy se to ještě nedaní a stát z toho neuvidí ani korunu navíc a ještě naštve miliony lidí.

hodnocení

0x

Nějak jsem nenašel zmínku o tom, v jakém jsou peníze fondu a kolik máte investováno mimo penzijní spoření. Bez toho se radit nedá.

tm
hodnocení

Mimo DPS mám jen běžný účet... toť vše

aaa

tm- A to Tě nenapadlo si zjistit, jestli má ten Tvůj účet spořící? Být tebou, tak to rychle zjistím a založím. A nebo si založ jinde lepší. Vše jde. Dokud to ještě sipe trochu. *poctar* Na obyčejnym nic nezískáš. Za to Tě bude mít ráda Tvá banka. Ta si toho cení, má větší zadara prachy

Ještě se chystám na stavební spoření. Tam stát taky mění podmínky ve smlouvě. Taky ho ukončím, jakmile dojde .

Já se ptal jakou máte v DPS nastavenou strategii investování. U konzervativních fondů je mizerný úrok. Já beru DPS jen jako finanční rezervu, dávám minimum + přispívá zaměstnavatel. Je to riziková investice, pravidla se mění a úrok lítá nahoru a dolů.
opc

tm: Držet úspory na neúročeným běžným účtu a to možná ještě v bance která za to bere kdejaké poplatky by se dalo nazvat finanční negramotnosti. Lidí kteří se dokážou o svoje peníze alespoň trochu starat a není jim jedno kde je mají uložené je běžně ukládají na alespoň trochu úročené spořící účty nebo to co nějakou dobu nebudou potřebovat vybírat na účty termínované.

tm
Ano, držet peníze na běžném účtu je nesmysl. Jenže jsem to prostě nejak neřešil a teď bych to rád vyřešil i s tím penzijním.
aaa

tm- tak si vyřiď (založ) ten spořící, možná to jde i tam kde ten účet máš nyní. A převeď si ty peníze co máš na účtě. Úroky začínají jít dolů, tak moc času nemáš a nebo to dej na termínovanej vklad. Ale zase - času máš málo. Pak řeš to penzijní. U Triniti bank je nyní nejvyšší úrok, tam ho zvýšili, ostatní ho snižují.

tm
A kde je nyní výhodný termínovaný vklad? To je vždy max na rok? Penzijní bohužel musím řešit už teď, pač mi přišlo, že pokud chci zrušit, musím 60 dnů předem, tzn. do 1.4. s tím, že vyřízení žádosti trvá měsíc, takže nutno podat žádost ještě o měsíc dřív. Svině
aaa

mesec.cz/...

Dneska to vyšlo na seznamu. Tak tam mrkni. Termínovaný jsou i na dýl než rok. Je to tam rozepsaný. Tak podej výpověď na ten co máš založený účet a pak si to dej kam potřebuješ. Ať tolik neproděláš. *pivo*

opc

tm: Pokud peníze neřešíš tak to ti asi na nich příliš nezáleží. Na peníze je třeba pracovat a bojovat o každou korunu kterou můžeme kde získat. Lidí se ztěžují, že mají málo peněz, ale tam kde by nějaké peníze mohli získat tak na to kašlou a nedělají pro to níc. Pokud se o peníze nehodláš starat tak bude asi jedno jestli to tvoje penzijní spoření nechat nebo zrušit, protože s tvým přístupem k penězům to asi vyjde nastejno.

aaa: Zrovna dnes jsem si ten spořící účet u Trinity založil, ale příliš tomu náděj nedávám, že by jim tem úrok 6,3% příliš dlouho vydržel. Možná je to jen takové lákadlo na lidí a až jich naberou dost tak to brzy sníži. ČNB úrokové sazby snížuje a tak se dá očekávat, že úroky ve všech bankách půjdou dolů. Prozatím ještě dobrý úrok 6,01% na spořícím účtu ma Max banka.

hodnocení

0x

Pár let jsem důchodové připojištění platil. Zaměstnavatel mi celkem logicky přestal přispívat, když mě propustil. Ač již v důchodu, ukládal jsem i nadále slušnou částku a stát mi přispíval (nic závratného). Vloni vlétě se ke mně donesly jisté zvěsti, že se mají radikálně změnit pravidla. Důchodové připojištění jsem zrušil a celou částku jsem jednorázově převedl jinam. Tehdy to ještě šlo, dneska už to možné není! Z částky, kterou jsem za ta léta dostal "nezištně" od státu jsm musel zaplatit 15 % daň z příjmů!

Pokud úspory nevyberete po směšných částkách do konce života, celý zůstatek propadá státu. Případní dědici mají smůlu.

Jsem rád, že jsem to stihnul zrušit ještě před platností povedeného vládního "balíčku opatření", protože je ve hvězdách, s jakými kulišárnami naše slavná vláda ještě přijde. *uf*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]