Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brigáda od 15

Od: viktorr odpovědí: 3 změna:
Zdravím,je mi mi čerstvě 15 let a chtěl bych jít na brigádu do mekáče a rád bych věděl jak vlastně na to, jestli potřebuji nějaký životopis,co s odvodem daní atd

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pojem brigáda zákoník práce nezná. Můžete pracovat jako zaměstnanec na pracovní poměr (na základě pracovní smlouvy), ale to není u tohoto typu práce obvyklé. Pak existují ještě dva druhy pracovněprávních vztahů mimo pracovní poměr, a to je dohoda o pracovní činnosti a dohoda o provedení práce. Je pravděpodobné, že bude záležet na zaměstnavateli, který druh pracovněprávního vztahu s Vámi sjedná. Nejpravděpodobnější je DPP - dohoda o provedení práce. Ohledně odvodu daní se nemusíte starat o nic, zaměstnavatel Vám sám daň spočítá, strhne a odvede finančnímu úřadu. Když si u zaměstnavatele podepíšete daňové prohlášení a uplatníte si základní slevu na dani, je nanejvýš pravděpodobné, že daň nebudete platit vůbec, protože sleva ji patrně zcela pokryje.

Možná, že zaměstnavatel bude chtít životopis, ale to se obvykle požaduje u prací, kde je dobré, aby měl zaměstnavatel představu, jaké máte vzdělání a pracovní zkušenosti. U Vás by byl životopis nejspíš zbytečný vzhledem k Vašemu věku.

lmgify
hodnocení

3x

> je mi čerstvě 15 let a chtěl bych jít na brigádu

Abys mohl pracovat, musí ti být nejen 15, ale musíš mít odchozeno i 9 let do školy. To je zákon. Jestli tvoje poslední vysvědčení z konce roku nemá napsáno "Splnil povinnou školní docházku", tak "No mekáč 4 u, kámo" , tzn. jestli jsi teď v devítce a nikdy jsi nepropadl, tak nemůžeš pracovat až do začátku prázdnin.

> jestli potřebuji nějaký životopis

Zajdeš se zeptat do mekáče nebo se podíváš na jejich web, jak se tam ucházet o práci.

mll
hodnocení

0x

V 15 je životopis nesmysl. A zvlášť na mekdžob. Co asi by v takovém životopisu bylo; ve třech letech jsem nastoupil do mateřské školy u kohoutka a slepičky, pak v šesti na základní školu xyz, kde studuji dosud (případně výpis dalších škol a školek). To přece nikoho nezajíma, životopis se normálně začíná od vysoké nebo střední školy pokud někdo vysokou nemá. Obecně na dělnické profese (a na brigády zvlášť) je životopis nesmysl. Kádrové posudky a pracovní knížky jsou taky minulostí. Takže prakticky nepotřebuješ nic, jen se přihlásit. A pak nějaké lékařské prohlídky a na práci s potravinama zdravotní průkaz, ale to všechno ti sdělí zaměstnavatel (včetně té podmínky ukončené základní docházky, to za nás nebylo, jsem si skoro jistý, že jsem byl poprvé na brigádě mezi osmou třídou a učňákem, když mi bylo čerstvě 15 - tehdy se základní docházka končila v prvním ročníku střední školy, byl to docela nesmysl, ale zase se ho někdo snaží zavést).

Na daně je nějaká sleva, jestli ten odpočet na studenty nezrušili (slyšel jsem něco o rušení odpočtů) pak by bylo potřeba potvrzení o studiu. Ale každopádně přinejmenším zůstal odpočet na poplatníka, a ten se počítá za celý rok. Takže pokud buděš makat jen o prázdninách, tak někdy v únoru následujícího roku dostaneš ty daně zpátky (prostě normálně je zaplatíš (zaměrtnavatel je odvede) a při zúčtování ti je zase vrátí).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]