Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máte prosím Vás někdo zkušenosti s plnotučným mlékem Boni z Penny? Mléko dávám pouze do kávy, používám Tatru nebo Madetu. A byl jsem tam s dědou, tak jsem ze pár kusů vzal a příjde mi to velice nechutné. Nevím, jak to popsat, má to takovou divnou nakyslou chuť to kafe. Teď nevím, co s tím zbytkem. Vyhodit, nebo to je vadný kus? Dal jsem si tam Tatru a příjde mi lepší.
Nerad plýtvám věci, tak se radši ptám tu, než to vyliju do záchodu. A co s těma dvěma krabičkama případně udělám, to netuším.
Plýtvání je hlavně kupovat dovoz. Proč nekupujete naše Kunín, Olma, Madeta? Proč kupujete nějaké bílé hnusy? K vůli ceně, že je to ve slevě? Pak nemají mít češi prvenství v rakovině tlustého střeva...
Chutná divně, protože to není mléko - je to UHT (Ultra-high temperature processing) mléko - zpracované za vysoké teploty (135 až 150°C), která zabije všechno živé a zaručí extrémní trvanlivost.
Tady je oslavný článek vychvalující kvality UHT mléka: Jaký je rozdíl mezi pasterizovaným a UHT mlékem?
Chuť UHT mléka je daleko horší, než obyčejného pasterizovaného mléka a už vůbec se nepodobá chuti mléka čerstvého.
UHT mléko se může kazit už během skladování - viz bakalářka:
Intenzita změn závisí na teplotě při skladování, délce a na obsahu zbytkového kyslíku v obalu. Během skladování může dojít k více vadám, než při vlastním tepelném ošetření. Kažení UHT mléka se projeví změnou vůně a chuti a to zejména hořkou chutí, gelovatěním až vysrážením bílkovin. Gelovatění je způsobeno termostabilními protéazami a lipázami. Kupříkladu spory druhu Bacillus stearothermophillus, Bacillus subtilis a Paenibacillus lactis jsou schopny UHT záhřev přežít. Další mikroorganismy, které mohou znehodnotit mléko, jsou Bacillus coagulans a Bacillus licheniformis.
Další vadou trvanlivého UHT mléka může být hnědnutí, které je způsobeno Maillardovou reakcí. Tuto vadu lze odstranit sníženou dobou zahřívání společně s nižší teplotou. Hnědou barvu způsobuje 5 – hydroxymethylfurfural, což je cyklický aldehyd, který je obsažen v potravinách, jenž obsahují sacharidy a projevuje se při ohřevu.
Další vadou je ketonová chuť, která vznikne s největší pravděpodobností záhřevem sloučenin síry s laktony. [43] Vady chutě a vůně mléka způsobuje záhřev, kdy se objevuje pražená, karamelová a vařivá chuť, nebo lipolýza, která se projevuje v mléce jako zatuchlou, máselnou nebo hořkou příchutí. Další variantou může být oxidace, která se projeví olejovitou, kovovou nebo rybinovou příchutí, nebo přenosem – příchuť je pak krmivová, plevelná či chlévní.
Do vad UHT mléka můžeme zahrnout také úskalí ztrát vitaminů u záhřevu a při skladování. Při UHT záhřevu nedochází k razantním ztrátám, protože většina vitaminů je rezistentní vůči vysokým teplotám. Výrazné ztráty ovšem pozorujeme při skladování. Příkladem je vitamin A, u kterého je pozorována ztráta při záhřevu do 6 % a při skladování jsou jeho ztráty 3 – 7 % za 4 týdny. Kyselina pantothenová (B5) nevykazuje při záhřevu výraznou ztrátu (jen do 5 %), ovšem při skladování se můžou ztráty zvýšit až na 35 % a podobně je na tom pyridoxin (B6). Vitamin C, který v mléce působí jako antioxidant, tedy brání oxidaci tuků, je velmi nestálý a citlivý na teplo. Během skladování dojde ke ztrátám 25 – 45 %.
Je typické, že ve spotřebě tohoto artiklu je ČR na špici žebříčku ...
Odpověď na poslední větu: Z mléka si udělej třeba pudink.
Divný zvyk lít mléko do kafe, někdo to leje i do čaje. Já už ho nepiju téměř. Zjistilo se, že nadměrně podporuje růst a bujení, hádejte čeho
Tak to můžete, milý čtenáři, vyřadit z jídelního a nápojového lístku jakékoliv zdroje cukru (což je prakticky nemožné).
Pokud píšete o podpoře a růstu karcinomů, ty se živí cukry a je jim jedno, odkud je přijmete.
Takže doporučuji méně strašit a poslouchat nějaké rádoby-samozvané-odborníky a začít se stravovat pestře, pravidelně, čerstvě a co nejméně zpracovaně. Ideálně se také hýbat, aby tělo pálilo zdroje energie, zbytečně je neukládalo a to Vaše "bu-bu hádejte co" nemuselo vyživovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.