Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mleko z Penny chutná divně

Od: jarin® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

máte prosím Vás někdo zkušenosti s plnotučným mlékem Boni z Penny? Mléko dávám pouze do kávy, používám Tatru nebo Madetu. A byl jsem tam s dědou, tak jsem ze pár kusů vzal a příjde mi to velice nechutné. Nevím, jak to popsat, má to takovou divnou nakyslou chuť to kafe. Teď nevím, co s tím zbytkem. Vyhodit, nebo to je vadný kus? Dal jsem si tam Tatru a příjde mi lepší.

Nerad plýtvám věci, tak se radši ptám tu, než to vyliju do záchodu. A co s těma dvěma krabičkama případně udělám, to netuším.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Plýtvání je hlavně kupovat dovoz. Proč nekupujete naše Kunín, Olma, Madeta? Proč kupujete nějaké bílé hnusy? K vůli ceně, že je to ve slevě? Pak nemají mít češi prvenství v rakovině tlustého střeva...

pb®
Já vam řeknu přesně, proč nekupuju Kunín. Protože se nedá napěnit. S UHT polotučným mlékem z Penny, Albertu, Lidlu nemám problém a v napěňovači je z něj krásná pěna do kapučína. Kunín napnit nelze. Čerstvé mléko moje zažívání nesnese.

Já kupuju Olmu, ale od Kunínu mám rád ty jejich pohárové jogurty tříbarev na patra a pak smetanu ke šlehání. Tu mají výbornou. Od Madety zase hlavně sýry.

Moje zažívání zas nedá kafe.

gekon
hodnocení

1x
Už jsme tohle mléko dlouho neměli, ale nikdy jsme s tím neměli problém. Ochutnejte mléko samostatně bez kafe. Je-li kyselé, nebo se to v kafi sráží, je to už zkyslé. Nepíšete, jestli se to tak děje ihned po otevření v prvním šálku, nebo až třeba po týdnu, to by bylo zkyslé určitě. Každopádně, máte-li účtenku, můžete tam zajít, popsat o co jde a vrátí vám peníze. Může to být i nějaká nepovedená šarže. Pamatuji, že se nám kdysi nějaké zdrcnuté mléko taky podařilo koupit. Jelikož se nám s tím nechtělo tahat zpět, tuším, že se to použilo do buchet nebo na tvaroh či co, kde to nevadí.

jp
hodnocení

1x

Mléko kupuji jedině čerstvé, často plnotučné a nemohu si stěžovat. To krabicové nekupiji, na tom si nepochutnám.

hodnocení

1x

Už v roce 2006 patřilo mléko Boni k nejhorším.

idnes.cz/...

hodnocení

1x

Chutná divně, protože to není mléko - je to UHT (Ultra-high temperature processing) mléko - zpracované za vysoké teploty (135 až 150°C), která zabije všechno živé a zaručí extrémní trvanlivost.

Tady je oslavný článek vychvalující kvality UHT mléka: Jaký je rozdíl mezi pasterizovaným a UHT mlékem?

lifestyle.fit/...

Chuť UHT mléka je daleko horší, než obyčejného pasterizovaného mléka a už vůbec se nepodobá chuti mléka čerstvého.

UHT mléko se může kazit už během skladování - viz bakalářka:

digilib.k.utb.cz/...

Intenzita změn závisí na teplotě při skladování, délce a na obsahu zbytkového kyslíku v obalu. Během skladování může dojít k více vadám, než při vlastním tepelném ošetření. Kažení UHT mléka se projeví změnou vůně a chuti a to zejména hořkou chutí, gelovatěním až vysrážením bílkovin. Gelovatění je způsobeno termostabilními protéazami a lipázami. Kupříkladu spory druhu Bacillus stearothermophillus, Bacillus subtilis a Paenibacillus lactis jsou schopny UHT záhřev přežít. Další mikroorganismy, které mohou znehodnotit mléko, jsou Bacillus coagulans a Bacillus licheniformis.

Další vadou trvanlivého UHT mléka může být hnědnutí, které je způsobeno Maillardovou reakcí. Tuto vadu lze odstranit sníženou dobou zahřívání společně s nižší teplotou. Hnědou barvu způsobuje 5 – hydroxymethylfurfural, což je cyklický aldehyd, který je obsažen v potravinách, jenž obsahují sacharidy a projevuje se při ohřevu.

Další vadou je ketonová chuť, která vznikne s největší pravděpodobností záhřevem sloučenin síry s laktony. [43] Vady chutě a vůně mléka způsobuje záhřev, kdy se objevuje pražená, karamelová a vařivá chuť, nebo lipolýza, která se projevuje v mléce jako zatuchlou, máselnou nebo hořkou příchutí. Další variantou může být oxidace, která se projeví olejovitou, kovovou nebo rybinovou příchutí, nebo přenosem – příchuť je pak krmivová, plevelná či chlévní.

Do vad UHT mléka můžeme zahrnout také úskalí ztrát vitaminů u záhřevu a při skladování. Při UHT záhřevu nedochází k razantním ztrátám, protože většina vitaminů je rezistentní vůči vysokým teplotám. Výrazné ztráty ovšem pozorujeme při skladování. Příkladem je vitamin A, u kterého je pozorována ztráta při záhřevu do 6 % a při skladování jsou jeho ztráty 3 – 7 % za 4 týdny. Kyselina pantothenová (B5) nevykazuje při záhřevu výraznou ztrátu (jen do 5 %), ovšem při skladování se můžou ztráty zvýšit až na 35 % a podobně je na tom pyridoxin (B6). Vitamin C, který v mléce působí jako antioxidant, tedy brání oxidaci tuků, je velmi nestálý a citlivý na teplo. Během skladování dojde ke ztrátám 25 – 45 %.

Je typické, že ve spotřebě tohoto artiklu je ČR na špici žebříčku ...

Mleko z Penny chutná divně

UHT mléko mi chutná, nic divného tam necítím, ale je fakt, že čerstvé je chuťově lepší, UHT používám jen jako rezervu.

hodnocení

0x
No a jak chutná samotné mléko? Tahle "umělá" mléka bohužel klasicky nekysnou, ale zkažená mají takovou hořkokyselohnusnou chuť. Občas se to stane i u mléka, které ještě neprošlo.

hodnocení

0x

Trvanlivé UHT mléko Boni v Penny už nekupuju, také jsem musel 2 litry vyhodit, protože se nedalo pít (a to mělo uvedenu trvanlivost ještě přes týden).

hodnocení

0x

Já osobně rozdíl nikdy nepoznal, ale babička také pozoruje rozdíl v chuti. Takže když ji nakupuji tak Boni mléko už brat nechce..

oko
hodnocení

0x

Odpověď na poslední větu: Z mléka si udělej třeba pudink.

Divný zvyk lít mléko do kafe, někdo to leje i do čaje. Já už ho nepiju téměř. Zjistilo se, že nadměrně podporuje růst a bujení, hádejte čeho

chlochydess*

Tak to můžete, milý čtenáři, vyřadit z jídelního a nápojového lístku jakékoliv zdroje cukru (což je prakticky nemožné).

Pokud píšete o podpoře a růstu karcinomů, ty se živí cukry a je jim jedno, odkud je přijmete.

Takže doporučuji méně strašit a poslouchat nějaké rádoby-samozvané-odborníky a začít se stravovat pestře, pravidelně, čerstvě a co nejméně zpracovaně. Ideálně se také hýbat, aby tělo pálilo zdroje energie, zbytečně je neukládalo a to Vaše "bu-bu hádejte co" nemuselo vyživovat.

mlekar
hodnocení

0x

Dostáváš speciální druh mléka synu.
Važ si toho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]