Dobrý den, V listopadu jsem skončil v zaměstnání a zatím jsem na úřadu práce pobírající podporu v nezaměstnanosti. Bývalý zaměstnavatel mi poslal online formulář a řekl mi, že ohledně pracáku musím vyplnit formulář zvlášť, musím pro něj zajít na ÚP, vyplnit ho a potom zanést asi na finančák nebo nevím. Nemám s tím zkušenost. Pouze se zaměstnavateli, kteří mi ukázali co kde mám napsat a hotovo. Prý to s ÚP jinak jednodušeji nejde, což se mi v dnešní době moc nezdá. Chci se tedy zeptat na váš názor a zda to vůbec má cenu, létat po úřadech ohledně zúčtování z ÚP za pouhý měsíc a pár dní. Předem moc děkuji.
S potvrzením o výdělku od posledního zaměstnavatele za rok 2023 a vyplněným růžovým formulářem se dostavíte na finančák v místě bydliště na podatelnu nebo dle příjmení do kanceláře. Můžete vyplnit i on-line,pokuď máte datovku nebo bankovní identitu.
dejmanto
Datovku nemám, bankovní identitu však ano. Bývalého zaměstnavatele za rok 2023 jsem již vyplnil přes přiložený online formulář. Teď mi jde pouze o ten úřad práce, který je od konce listopadu. Takže buď vyplnit formulář z ÚP a podat na finančák a jde to i online? Zaměstnavatel mi tvrdil, že ohledně ÚP pouze osobně. Děkuji za odpověď.
Je vidět, že v tom nějak plavete... (to nemyslím nijak zle). Poradím Vám jinou věc. V roce 2023 jste pracoval u toho bývalého zaměstnavatele, měl jste u něj podepsané prohlášení poplatníka ("růžový papír"), jiné příjmy jste neměl a poté jste byl na ÚP? Pokud ANO, tak si vyzvedněte na ÚP potvrzení o době evidence v roce 2023 a požádejte do 15.2.2024 bývalého zaměstnavatele, aby Vám provedl roční zúčtování daně z příjmu (pravděpodobně dostanete nějakých "pár peněz" zpět). Ještě poznámky: 1. Podle mého názoru by se to obešlo i bez toho potvrzení z ÚP pro zaměstnavatele, ale budiž, hodit se může. 2. Není mi jasné, s jakým formulářem z ÚP byste měl jít na FÚ (podpora je od daně osvobozená), případně jaký online formulář od zaměstnavatele jste měl vyplňovat a nést ho na FÚ...?
Přesně tak. Bývalému zaměstnavateli doložit dobu registrace na ÚP a požádat ho o roční zúčtování daně. Nezapomenout na druhé straně na datum a podpis. Toto stihnout do 15.2.
Potvrzení z ÚP je důležité proto, že při ročním zúčtování musí být doloženo za celý kalendářní rok, jaké byly zdanitelné příjmy nebo že nebyly žádné (např. ÚP).
K tomu potvrzení - máte pravdu, ale... Potvrzení jen o době evidence na ÚP samo o sobě neznamená, že uchazeč neměl žádné příjmy - mohl mít nekolidující zaměstnání. U neukončené evidence to řešíme tak, že pracovník přinese potvrzení o zařazení do evidence (to dostává automaticky a ušetříme mu tím cestu pro jedno lejstro) a podepíše čestné prohlášení, že v tom a tom období neměl zahrnutelné zdanitelné příjmy/nebyl zaměstnán. Čestné prohlášení řešíme stejně tak u lidí, kteří na ÚP nechtějí či nemohou. Ti stav OBZP nemají jak doložit (maximálně podpořit dokladem o zaplacení zdrav. poj., ale to zatím nikdo nepožadoval).
dejmanto
Ano, přiznávám, že v tom trochu plavu, neboť jsem každý rok pouze přišel za zaméstnavatelem, vypsal ten růžový papír a šel. Teď z důvodu propouštění mi to poslal jako online formulář na email, to jsem vyplnil a odeslal, s tím, že mi to stále dělá on. Volal jsem mu a řekl mi, ať si zajdu na ÚP jen na informace pro jakožto druhý, jejich formulář, vypíšu ho, ale asi mi vypadlo, kam ho mám pak teda odevzdat, když ne na finančák. Prý ohledně ÚP to jde pouze takhle s jejich formulářem. Tak pokud by to dělalo pár peněz navíc, čas teď mám, klidně si to vyřídím. Jen je to pro mě poprvé takhle a rád dělám věci, u kterých vím, že dělám správně Byl jsem léta zaměstnán a řeším to poprvé.
PRO TAZATELE: Jasný Takže skočte na ÚP, řekněte jim, že potřebujete POTVRZENÍ O DOBĚ EVIDENCE NA ÚŘADU PRÁCE. Potřebujete ho PRO ZAMĚSTNAVATELE, aby Vám mohl provést ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ DANĚ Z PŘÍJMU (za rok 2023). Klidně jim to přečtěte z mobilu, žádná věda. Oni už budou vědět, papír Vám dají. Ten doručíte zaměstnavateli (účtárně) a máte to hotové, ostatní zařídí oni. Pozor na ten termín 15.2. - tedy čím dříve, tím lépe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.