Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Naši "mladí" se budou brát. On má svůj splacený byt v osobním vlastnictví, ona má také svůj byt v osobním vlastnictví a také splacený. Je potřeba uzavřít předmanželskou smlouvu ohledně těchto jejich nemovitostí? Mají oba nárok na to, aby jejich nemovitosti byly i po svatbě výhradně jen jeho a její? Děkuji moc za právní porady.
Dobrý den, to, co mají před svatbou, jim zůstane. V rámci vypořádání by se řešilo vše co, se nabylo v době manželství a možná něco okolo. Níže na odkazu je kdyžtak info k nemovitostem při rozvodu.
Předmanželská smlouva asi není na škodu a při případném rozvodu může být k užitku. Na druhou stranu, pokud k tomu nejsou moc nakloněni, tak už samotný návrh na předmanželskou smlouvu může do vztahu vrazit pomyslný klín a nedůvěru, tak je to z mého pohledu trošku ošemetné
Ano, berou to jako nedůvěru. Jde o to, že on má dospělého syna a chce mu pak byt darovat. Ona má dceru a chce jí byt také darovat. Po svatbě se stěhují do Španělska.,
A kde budou bydlet?
Smlouva Je dobrá v každém případě. Taková, která řeší různé okolnosti, třeba kdo bude vychovávat případné dětí při rozluce apod.
To určitě ne. Mají to shodně naplánované 8 let. Zůstali tady, aby ty byty splatili než půjdou pryč. To se jim povedlo.
Ví co chtějí a všichni jim fandíme a držíme palce.
Smlouvu mít nemusí, byty budou dále jen jejich. Společný bude ovšem případný výnos. Takže případné nájemné bude spadat do SJM. Někde jsem četl, že do SJM bude spadat i případný příjem z prodeje, ale to nevím jistě.
A to jste zase slyšel kde tyhle vaše názory že výnos bude spát do společného, a příjem z prodeje
Teď se o tom nevím vůbec nic, ale příjem z nájmu podle paragrafu 9 je něco jiného, než podnikání, tedy výnos z výlučného majetku dle mého skromného názoru nebude spadat do SJM! Natožpak prodej.
Samozřejmě jiná věc je, pokud by někdo podnikal, par.7, tedy v tom bytě Provozoval třeba ubytování, takovém případě už by dle mého názoru, a to o tom vůbec nic nevím, tento příjem spadl do SJM
Pokud se nepletu, tak se při rozvodu řeší veškerý majetek získáný během manželství. Takže by se tam řešil i případný výnos z nájmu pronajatého bytu, popřípadě prodej.
Dokonce jsem někde četl případ, kdy se manželé rozvedli. Při vstupu do manželství měl jeden z nich hypotéku na byt, kterou splácel a po protějšku nechtěl aby na hypo příspíval. Když se ale rozváděli, tak v rámci vypořádání byl protějšku naúčtován pomyslný nájem, který by platil nebýt v manželství a s tímto se pak při vypořádání počítalo No, jak jsem to četl, tak jsem si říkal, že rozvod a ještě ve zlém bych rozhodně nechtěl řešit, protože tam je tolik různých věcí, které by člověka snad ani nenapadly :D
Vikos - Souhlasím. Smai mám versus splátku hypotéky je to jak píšeš, skutečně se započte jeho výhoda jako nájem - To je standartní postup
ale Rumíček píše článek: Dle § 709/1 písm. d) občanského zákoníku platí, že součástí SJM není to, co jeden z manželů nabyl právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví.
Jde o to, že nakládání s majetkem není podnikání, tak dle mého názoru příjem z nájmu se řídí výše uvedeným textem ) A teď dokaž judikátem, že tomu tak není!
Je "chvályhodné", že máte starosti o vašeho dospělého potomka Jen aby nebyl problém s tím, že váš potomek je mamánek, neustálá snaha rodičů za děcko něco řešit - Proč ho nenecháte, ať si řeší své věci sám
Nene, makají od nevidím do nevidím a svatba je jejich čerstvé rozhodnutí a oznámení. Nabídli jsme jim tuhle pomoc
a souhlasili. I když s tím, že si vše vyřeší sami. Ale už nechodíme do práce, máme čas a za zeptání jen tak, to stojí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.