Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Automatické předplatné z karty

Od: herd® odpovědí: 2 změna:
Dobrý den mám dotaz ze rubriky nepravosti, ale z druhé stránky., Zajímá mě jakým způsobem fungují takové ty služb y objednané z platební karty ať už víceméně legální (a tedy vědomé - předplatné novin) nebo nelegální(duchaprostí lidi co se dostanou na nějakou podvodnou stránku typu scam nebo jinak zvanou susbscription trap - neví, že si tohle objednávají) jako předplatné za 1 korunu a pak za 99/ za měsíce .
Asi rozumím, že tam zadají číslo platební karty. Ale kam ho zadávají. Do nějaké známé platební karty jako comgate, gopay? Zřejmě se strhně jedna koruna nebo tak.
Pak mě zajímá druhá fáze: jak je možné, že dojde k opakované platbě? Tím spíš, že mi nepřijde tolik proklamovaná SMSka ani není nutné zadat E-PIN? Ostatně kam by taky přišla/resp. kam bych zadal e-pin, když jsem nic nevyvolal a nemá otevřené stránky banky, kam mě nachvíli dočasně platební banka přesměrovala.
Za třetí : jako jaký druh transakce tohle projde?
Za 4. je možné se proti tomu (že se mi někdy v budoucnu strhne částka bez mé iniciace - například po třech měsících) bránit buď tím, že si v bankovnictví
1) omezím limit pro transakce toho daného typu (bod 3)
2) nebo na zůstatku nechám zůstatek čtyři korun padestá a platba se nebude moc realizovat? Návaznost: A jak pricipiálně transakce funguje? že obchodník má někde v systému 21.3 zákazníkovi strhni částku 199 a ono se to pokusí v ten moment strhnout a projde to pokud v ten moment má zůstatek a nebo zadá strhni od 21.3 zákazníkovi 199 Kč a ono se to strhne až v okamžiku kdy tam na zůstatku bude mít 40000 protože mu přišla výplata?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

susbscription trap - automatická platba je běžná i u vcelku dobrých služeb , jen lidi ty podmínky nečtou. Většinou ta registrace bez karty nejde provést viz třeba netflix.

Za mně asi nejlepší řešení je jednorázová virtuální platební karta , případně platební karta pouze na internet kde se pak nastavujou limity.

hodnocení

2x

Při provedení první "autorizační" platby (klidně v hodnotě 0 Kč) se na kartě povolí automatické platby. Pomocí epinu stačí autorizovat pouze prvně nebo stále existují i platební brány, které nepodporují 3-D Secure a lze tedy z platební karty strhávat jakékoliv částky bez autorizace.
Lze se tomu vyhnout například používáním jednorázových platebních karet (ČSOB, Revolut, ...), případně virtuální platební karty dneska umí vydávat už skoro každá banka. Problém tady přichází akorát v případě refundace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]