Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zubní výplň - výdrž

Od: jarin® odpovědí: 5 změna:

Zdravím, dobrý den.

Mám nové zubní výplně, některé jako náhrady za amalgán, jiné kvůli kazům. Radil jsem již dříve se zubařkou, která mi povolila jíst všechno, protože mám zuby jinak v pořádku. Můj otec má třeba od ní zakázano jíst topinky a oříšky.

Nicméně pointa. Dneska jsem měl tak celkem tvrdé pekařské tyčinky, až to vůbec nebylo příjemné. Takže jsem si dal dvě, ta jedna se dala, ale té druhé jsem si dal radši půlku jen.

Vydrží něco ty výplně, nebo jaké máte zkušenosti? Právě ze strachu o poškození jsem to radši dál neriskoval. Přece jen, jedna stojí 2,5 tísice byť bych to za tak krátkou dobu nejspíš uhrál na záruku, nemám žádnou ani rok. Ale rád bych měl přehled, abych věděl, jestli se třeba takovém druhu jídla nebo pochutin vyvarovat.

Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jerho
hodnocení

5x

Amalgámové plomby vydrží věčnost, mám je na stoličkách již 30 let. Na předních zubech mám nové bílé výplně a již se mi několikrát stalo, že ta výplň po čase se jakoby smrští a na zubu vznikl takový předěl, nepůsobí to hezky a drží se v tom nečistoty .

Mám stejnou zkušenost. A jednou jsem se nechala přemluvit, uštípl se mi kousíček šestky s amalgámovou plombou. Plomba držela, ale MUDra mi navrhla, že mi to celé opraví bílou plombou. No a dopadlo to tak, že zub za tři měsíce podélně praskl až do kořenů. Radost jsem z toho opravdu neměla. Za mě zlatý amalgám.

pb®
Potvrzuji, mám svojí první plombu z roku 1996. Ještě ručně míchaný amalgám od staré doktorky. Nikdy nebylo potřeba tuhle plombu opravovat.

hodnocení

1x

Výplně obvykle vydrží. Pokud vydrží zub. S almalgámem to bylo na všech stranách horší. Nespojil se s hmotou základního zubu, a aby nevypadl, musel se tomu přizpůsobit tvar díry v zubu, což vedlo k nutnosti odstranění většího množství zdravé zubní hmoty. Výplň amalgámu pak díky svému tvaru při zatížení rozpínala zbytek zubu a hrozilo jeho roztržení. Dnešní výplně se spojí se základní hmotou zubu a výše uvedené nenastává. Co se týká záruky, zubař mi předělával na záruku více než 2 roky starý můstek.

zibi
hodnocení

0x
Když zubař odvede kvalitní práci a vy se o zuby dobře staráte, vydrží bílá plomba 15, 20 i více let. Dá se s tím jíst úplně všechno. Nikdy jsem se s ničím neomezoval. Paradoxně mi to nakonec nezmrvilo nic tvrdého, ale po necelých 20 letech mi bílou plombu vytáhla žvýkačka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]