Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
syn v mládí dostal míčem do předních zubů a neřekl mi to. Zuby mu zčernaly a teď po 30 letech má jít na resekci a že mu udělají nové, nebo snad korunky,to nevím. Bude platit za tu resekci?
Děkuji za odpověď.
Záleží na tom, jaký ten zubař je. Jestli má smlouvu se synovou pojišťovnou nebo jesli půjde na soukromou kliniku. Každopádně, než zubař vezme kleště, musí udělat odhad toho, co celá ta práce bude stát a jak dlouho bude trvat. A váš syn buď bude souhlasit nebo přiměje zubaře k jinému postupu.
Oprava: . . .než zubař vezme jakýkoliv nástroj do ruky. . . Je zajímavé, že na soukromé klinice AJNA kuckal zubař něco o resekci a vytrhal mi 6 zubů. Za měsí zrentgenoval, zase cosi zakuckal o resekci a vysekal mi prastaré kořeny tam, kde on nic netrhal. Ale věřím, že vy, Okolíku, víte naprosto všechno a navíc, neomylně. Vysvětlím to svému zubaři, ať mě nemate, že paní Okolík na netu říkala. Co? Tak to udělám dobře? Moc vás prosím,, Okolíku, nevšímejte si mě. Nechtějte, ať vám to začnu, jako hašteřivá babka, vracet tím, že budu hledat vši. A věřte, vidím jich dost.
babkazov nechápu souvislost kleště a resekce?
Resekce znamená, že je zánět v kanálcích a dříve se navrtával zub jak od krčků a tím směrem se jakoby čistil a poté se vrt zapnil.
Již se takový postup neprovádí. Metoda je velice zastaralá.
okolik... resekce = odstranění.
Dříve se prováděla resekce kořenů. Nebo celého zubu (vytrhnutí). Takže buď odstranění celého zubu, což se dodnes stále používá k vůli ceně a nebo místo resekce kořenů se dneska používá endodontické ošetření pomocí vrtačky, různých endodontických pilníčků, apexlokátoru a kompozitní výplně.
Tak to pletu. Resekce zubu je chirurgický výkon k odstranění kořene zubu. Poslední záchrana před vytržením. Ale dnes se používá endodotnické ošetření.
Gumídku, máš naprostou pravdu. Endo cestou se řeší tyto případy, proto mne udivilo slovo resekce.
Naposledy jsem výraz slyšela před 2018 a to ještě navíc od 85 letého stomachirurga, který chodil na 3 hodiny vypomáhat. Nakonec se stejně od plánu upustilo a ošetření Endem.
Viděla jsem po ráně v historii nezaplněný kanálek na jedničce a normálně se postupovalo, jak je uvedeno.
Možná nás spíš zmátl chaotický dotaz.
Mrtvý zub sice ztmavne, ale pokud se propláchnou kanálky a zaplní tak běžně funguje. Záleží v jakém je poločasu rozpadu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.