Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dělat po dokončení školy?

Od: elaa odpovědí: 2 změna:
Zdravím, chtěla jsem se zeptat, co vše je nutné udělat po ukončení školy? Nastoupila jsem tento rok na VŠ ale bohužel se mi zkouškové nevydařilo takže na škole teď končím. Budu hledat práci ale co než ji najdu? Co vše budu platit, kolik to cca bude ať vím, nemám představu. Co mám dělat, musím se hlásit na úřad práce nebo zatím nemusím než najdu práci? Ovšem nevím jak dlouho mi to potrvá, mohu najít práci za měsíc ale také třeba za dýl. Děkuji za rady.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Přihlásit na pracák, bude za vás platit zdravotní pojištění.

Pokud se nepřihlásíte, tak si budete muset hradit zdravotní 2968kč každý měsíc

hodnocení

1x

Dobrý den, hlásit se na úřad práce není povinnost, ale když se tam přihlásíte jako uchazeč o zaměstnání, bude za Vás stát platit zdravotní pojištění, jako je platil, když jste byla studentkou (z pohledu ZP nezaopatřeným dítětem).

Pokud se na ÚP nepřihlásíte, musíte zajít na Vaši ZP a přihlásit se k platbám zdravotního pojištění jako samoplátce - osoba bez zdanitelných příjmů.

Sociální pojištění (tzn. důchodové a nemocenské) platit nebudete, u uchazečů o zaměstnání to není povinnost. Z hlediska důchodového pojištění je aspoň podle současné právní úpravy doba evidence na ÚP po omezenou dobu náhradní dobou pojištění, takže rok se započte z 80 % do pojištěné doby potřebné pro vznik nároku na důchod. Z hlediska nemocenského pojištění Vám v době evidence na ÚP nevznikne nárok na nemocenské dávky (pokud byste onemocněla).

Nebudete tedy platit nic. Na ÚP platí určitá pravidla, nesmíte vynechat odhodnutou schůzku a bude dobré si intenzivně hledat místo sama, ÚP není kouzelník, nespoléhejte se na něj. Zkuste štěstí ve firmách, kde se dodržuje zákoník práce, třeba Vám mohou poradit rodiče, nezkoušejte hospody, bary a podobné podniky, tam se lidi střídají jak na běžícím pásu a se slušností tam moc neuspějete. Místo rychle získáte a stejně rychle opustíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]