Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych se zeptat na zkušenosti s prací finančního poradce v poradenských společnostech (vzdělávání,tlak vedení na prodej produktů atd.).Předem díky za odpovědi.
Dobrý den, hlavně, a to je nejdůležitější, musíte finančnímu poradenství opravdu rozumět a orientovat se na trhu, co se nabízí, jaká je jejich rentabilita apod. Protože byste radila lidem, jak dobře zhodnotit jejich finance! Nemyslím si, že je to jednoduché povolání.
Já bych chtěla být finanční poradce tj. lidem radit a ne nutit nějaké produkty za každou cenu,ale nevím,jestli je to reálné. Finanční poradce nejsem,chtěla bych se to ale naučit,získat zkušenosti...je to reálné v poradenské společnosti?Nebudou na mě tlačit,abych prodala co nejvíc produktů (z něčeho žít musím),mají kvalitní vzdělávání?
Myslím, že se obáváte oprávněně. V každém finančním ústavu - ať je to makléř, banka,pojišťovna apod. je tlak na zaměstnance, aby toho prodal co nejvíce. Od toho se bohužel odvíjí i snaha prodat za každou cenu, špatné rady zákazníkům apod. Jako finanční poradkyně byste měla rozumět bankovnictví, pojišťovnictví, cenným papírům, úvěrům - jak to všechno funguje. Také byste se měla orientovat na trhu cenných papírů, sledovat jak si který fond, cenný papír, dluhopis apod. stojí. Na to všechno má vliv třeba i politická situace u nás, ve světě. Prostě cokoliv, co může ovlivnit hodnotu akcií a cenných papírů, a tím pádem i fondů. Proto Vám píši, že je to složité povolání. Může se Vám stát, že narazíte na kvalitní firmu, která Vám potřebné školení zabezpečí. Nejlépe je snad začít v bance, pojišťovně. Ale i tam musíte počítat, že po Vás budou chtít prodej. A každý na to nemá, pracovat pod tlakem. Je to dosti namáhavé a stresující.
Můj švára to dělá.Řeknu Vám to jednou větou.Musíte mít "hroší kůži" a "být splachovací".
michal11. Já nemám ani hroší kůži, ani nejsem splachovací. A přesto tuhle práci dělám. Chyba je, že mezi poradci je mnoho rychlokvašek a zlatokopů, kteří kazí ostatním reputaci. Ale s tím se nedá nic dělat. Když si člověk rozbije auto, jde většinou za odborníkem. Když ho bolí zub, jde za odborníkem. Když, kfyž, když... Takže i s financemi by se měl poradit . A jak jsem již zde psala. Zkusit dva tři a vybrat toho nejlepšího
. Třeba mě :D
michal11. Pomoci bych Vám mohla s mnoha věcmi. Třeba mě baví práce na zahradě. Tam beru 50Kč za shrabání listí z jednoho stromu
Finanční služby týkající se běžné domácnosti jsou zdarma. Provize se berou u firemních obchodů, nebo v případě, že se jedná o vyšší částky. S kolika miliony potřebujete poradit :D
Baví Vás práce na zahradě?! Tak přijďte dělat k nám a ona Vás ta radost přejde.
Hrabat listí byste nemusela.Teď bychom potřebovali nasázet metrák česnek. stroužků. Co říkáte? Berete?
Dělá se za každého počasí.Jen když leje tak na to kašlem.
zahradníkovec. Tolik trávy, kolik jsem musela ručně posekat a usušit , Vám na zahradě nenaroste ani za sto let. Na kolečku jsem musela vyvozit od bejků tolik hnoje, že byste měl zahradu zaveženou do výšky kolika metrů- Jo, byly časy, kdy jsem byla na mateřský, barák na hypotéku, peníze žádný. Tak jsme chovali bejky, prasata. Na zahradě pěstovali česnek, cibuli, zeleninu.,.,. Takže nějakým metrákem česneku k zasázení mě neuzemníte . Takže dokážu z VLASTNÍ zkušeností posoudit náročnost obojí práce. Jak té Vaší - fyzické, tak té mojí - psychické. A věřte, že ta psychická Vám dá po všech stránkách zabrat daleko víc.
P.S.: na to seno se nemohlo kašlat, ani když lilo. Ba právě naopak. Muselo se jít pěkně ven a svážet pod střechu a tam dosušovat :D
Zahradníkovec. Teď si rejpnu ve Vašem stylu:D. Tolik česneku máte těžko na svoji potřebu, že? Takže na výdělek. Jo, dá to dost práce vypěstovat. . Ale to jen a jen Váš problem. Kdybyste toho uměl víc, než jen sázet česnek, tak byste vydělával daleko víc. To je jen a jen Váš problem, že jste skončil u hrabání se na zahradě a navíc nemáte .
Klidně k Vám přijedu na jednodenní brigádu - na 12 hodin. A potom sedneme na dvě hodiny k mé práci a Vy vyřešíte nějaký skorobanální případ. Každý poneseme finanční následky své práce. Já Vám zaplatím česnek, jestli nevyroste. Vy zaplatíte klientovi jeho případnou finanční ztrátu (toho klienta pochopielně sepíšeme u právníka. Neberu to jako žert) . Domluveni. Kam a v kolik hodin se mám dostavit?
Všem ostatním drobným pěstitelům se omlouvám. Nepatří to jim. Jak už jsem napsala, vážím si každé lidské práce
.
Základní kapitál 13 500 000,-. Do čeho bychom mohli ivestovat např.částku 1 300 000,- s návratností maximálně 8 let? Dostaneme od vás nějaké garance? Ještě jedna věc. Finanční služby pro domácnost jsou zdarma,jo? Na slovo "ZDARMA" už začínám být alergický dámo. něříkejte,že nemáte provizi,nebo jste armáda spásy? Jo ještě vám tu rozsvítím to sluníčko.
No vidíte a já si právě vybral Vás. Není to skvělé? Stále čekám. Ještě jsem u toho zapoměl uvést,že bych z té investice,kromě návratosti, chtěl nějaký profit.
Michale, mě ne. Sebod, napište jí do vnitřní pošty, vždyť Vám to už psala. Ale můžu říct, že díky poradně, díky tomu, co o té práci poslední dobou čtu, začínám se mírně orientovat. Velké investice bych musela studovat, ale to, co zmínila Sebi, že je hodně lidí, kteří nezvládnou zavedení účtu, neorientují se v základu...Hmmm, najednou jsem si uvědomila, že nevědomky jsem byla poradcem nejméně 5 lidem z mého okolí.
Sebodko zadarmo. A můžu Ti říct, že nastal okamžik, kdy jsem opravdu a
sama na svojí hlavu. Asi tak. Dělala jsem si poprvé v životě daňové přiznání. Zjistila jsem, že je to báječně jednoduché a pochlubila jsem se v práci kolegům. Bylo to v období, kdy se přecházelo z firmy do firmy, s mezidobím na ÚP, takže každému vraceli kolem 7 000,- Kč. Ty daně jsem udělala 10 lidem. Ano, čekala jsem díky, ne vděk, jen poděkování a možná i nějaký prezent. Kafíčko, čokoládku. Z těch 10 poděkovali 2. Jen jedna paní z těch všech lidí, mi vrazila 500,-Kč, ať si za snahu a nabídku pomoci něco koupím.
Tenkrát jsem si řekla, že jsem opravdu idiot.
Mařenko. A to si jim radila zadarmo .? Vítám Tě do armády spásy, kam mě angažoval Michal
. Ano, veřejně zde přiznávám, že nikdy nebudu mít miliony z lidí, kteří počítají každdou korunu. Bohužel (i když Pt mi určitě napíše bohudík) nemám žaludek na to, abych vydělávala na chudobě a hlouposti jiných.
Vynahradím si to na takových lidech, kteří si myslí, že snědli Šalamounovo ho..vno, :D Takže Michale, klidně pište
Mařenko, doufám, že jsi to pětikilo řádně zdanila! a případná kafíčka dáváš do nepeněžních příjmů?
Michale. Škoda, že ten kapitál opravdu nemáte. Teď se dá investovat od 6 - 12 milionů. Návratnost 6 až 8 let. Dokonce to máte i s garancí. .
Domácnost - posouzení situace a návrh řešení zdarma. Jak jsem psala, v tomto stadiu má klient možnost využít služeb více poradců. Když se potom rozhodne pro nějaké řešení, tak já jsem placena od fin. instituce, od které dostane žádaný produkt. Je třeba si uvědomit, že existuje strašně moc lidí, kteří si neporadí se založením účtu u pen ústavu, Už to je pro ně problem. Neznají rozdíl mezi penz.přip. a třeba investičním pojištěním. Naprosto se ztrácí v různých úrazových pojistkách ( to už vůbec nemluvím o tom, že když mají nárok na poj. plnění od pojišťovny, tak si s tím neví rady) . Takže i toto je moje práce. A můžu zodpovědně říci : KAŽDÁ pojistka je naprosto zbytečná a drahá ...,.,,,Ale jen do doby, kdy se něco stane. Pak většina postižených lituje, že nevěnoval sepsání pojistky více času
Nic. Jdeme spát.
p.S.: Děkuji za sluníčko :D
Mohla byste trochu blíže popsat své majetkové poměry - to je jediný důkaz, že máte na to, abyste s financema radila druhým. Možná mám smůlu, ale po opakovaných osobních zkušenostech pro mě finanční poradce představuje ošuntělou postavičku, která přijede ve Felicii či jiném patnáct let starém voze v hodnotě do 5 000 Kč, když se zuje, tak má na velkém palci na ponožce díru, na sobě pnoucí a vyleštěný oblek z tanečních a špatně uvázanou kravatu z obchodu všechno za 30. Tato karikatura úspěšného člověka se mi snaží do doby než ho vyzvu k urychlenému odchodu (rychlost výrazně zvyšuje vypuštění Rity - má "hravá" boxerka), že když budu poslouchat jeho rady, tak budu mít miliony. Při obyčejném dotazu, jak je na tom finanční instituce, jejíž produkt mi právě nabízí, jaký má hospodářský výsledek za poslední roky, jak je na tom s kapitálovou přiměřeností, jaké má pohledávky po lhůtě splatnosti, jaká je její akcionářská struktura nebo jaká je detailnější struktura portfolia podílového fondu, atp., tak se potí, je drzá a vydává podivné zvuky (na ty je Rita zvlášť alergická).
Můžete mi říct jediný důvod, proč tento očividný sociální případ, který údajně všechno o financích ví a zná není sám úspěšný a bohatý? V tom systému musí být někde chyba.
Agato, nezdá se vám, že Vaše drzost nezná mezí? Už přeháníte, čtěte si tady pořádně diskuze a z toho Vám vyplyne, kdo je Sebod, a nebudete se muset takto ptát. PT /stařenka/
Pt. Děkuji. To je v pohodě. Chápu, že je plno lidí, kteří se v životě osobně setkali s jedním, nanejvýš dvěma "poradci". A z toho si udělali úsudek,
Jinak k tomu oblečení, autu apod. Minulý týden jsem byla u jednoho pána na Vysočině. Před cca 5ti lety vyhrál ve Sportce 60 milionů Kč. A myslíte, že změnil garderobu? Ani náhodou. Je stále spokojený ve svých šusťákovkách . Nepoznáte na něm, že neví co s penězi Ano, jistě, člověk, který Vám příjde radit o financích, by měl mít oblek od Versace, hodinky s diamanty a auto nejmíň za 4 miliony
. O tom to ale opravdu není. Leckdy Vám člověk s tou dírou na ponožce poradí daleko lépe, než ten oháknutý manekýn.
A ten pán s 60-ti miliony vymetá domácnosti se stavebním spořením, životním pojištěním, penzíjkem, majetkovými a životními pojistkami nebo podílovými fondy? Ne, protože to nemá zapotřebí a bylo by to hluboku pod jeho úroveň. Vážená, ten si může na rozdíl od vás dovolit cokoliv - třeba chodit po Václaváku nahý a váš názor mu je zcela ukradený, vy ho neživíte. Jasně, šmudla s díravými ponožkami je ten pravý - takže se vlastně shodnem - prototyp českého finančního poradce máme hotový.
Agatko. Všimla jsem si tady na Poraďte, že kde diskutujete, tam urážíte . Holt, každý máme nějakou povahu, že?
Ne, ten pán nevymetá domácnosti. Prosím, naučte se číst, než reagujete na odpověď. Jinými slovy : Nejdříve myslet, až potom psát.
Ten dotyčný ihned po výhře investoval peníze do velkého projektu a je dodnes spokojen. A jelikož to je člověk, kterého peníze nezměnili, tak se u něho občas zastavím nejen kvůli této investici, ale hlavně kvůli jeho povaze. Tenhle člověk, který by podle Vás mohl běhat nahý po Václaváků, naštěstí z peněz nezblbnul . Dokáže večer sedět u své chalupy a s úžasem a pokorou koukat na západ sluníčka. Vyzařuje z něho obrovské životní moudro. Ne žádné zbohatlické manýry.
A jinak k Vašemu dotazu ohledně mých majetkových poměrů. Jsem velmi nadprůměrně bohatá. Mám krásnou zdravou vnučku, krásnou relativně zdravou dceru, bezva přítele, fajn rodiče, sestru a její rodinu a...a...a...a strašně moc přátel. Tito lidé byli se mnou, když jsem si mohla dovolit utratit 50.000 Kč za měsíc za hlouposti (no, to se většinou s člověkem kamarádí kde kdo). Ale tito lidé mě podrželi, když jsem padla na dno a neměla skoro na nájem.
A to se vidí málokdy. Tak TOTO jsou moje nejcennější a nejvýnosnější životní investice. Pak je moje bohatství také v tom, že jsem časem zmoudřela :D a neposuzuji člověka podle vnějšku. Ale k tomu jsem musela také dospět
Přeji Vám, aby i Vy jste se naučila s lidmi debatovat. Bez urážek a písemných výpadů. Uvidíte, že ten den bude hned hezčí
Agatko. Jen tak mimochodem. Ten pán si pořídil maličké hospodářství. Vyváží od králíků hnůj, podestýlá kozám, hrabe se na zahradě. A vůbec si nemyslí, že je to pod jeho důstojnost . KAŽDÁ práce je důstojná, jestliže ji člověk dělá poctivě. Nebo si snad myslíte, že se práce dělí na důstojné (ředitelé, lékaři, právníci) a nedůstojné (lidi u pásů, prodavačky, pojišťováci, pomocní dělníci)? Důstojnost - to je lidská vlastnost. A kolikrát jí má daleko víc nějaká "hajzlbába" než nějaký " žurnálový kravaťák".
třeba je skromný, neukazuje to bohatství na odiv .. a pak někdy překvapí (viz žebráci a nacpaná štrozok), klamou tělem. Ale jistě, musí mít něco v hlavě, dnes je každý pojišťovák poradce.
Byl jsem jednou takovou lámán na pojistku, co se mi může stát, co pak chudák rodina ... nechtěla pochopit, že to vím, že to riziko na sebe beru. Pak mi nakonec řekla, že se mnou ztrácela čas (jakobych ji já se o ni prosil). Většinou je to dnes už jen o to přetáhnout klienta od jiné společnosti, zrušit stávající a podepsat novou smlouvu s úžasnými možnostmi a co se dá vydělat (a dole je pak - výnosy nejsou garantované..). Jistě, jsou pojistky, které se vyplatí (jako u povinného ručení, teď jsem zrušil a u nové o 3000 míň), jen je třeba porovnávat.
Asi nejlepsi je nejdriv vystudovat vysokou skolu ekonomickou. Podle me dobry financni poradce ma prehled napric celym trhem. Jakmile je to pod firmou, ktera nabizi financni programy jen nekterych poskytovatelu, je to spatne. Protoze logicky bude nabizet jen to ze sveho repertoaru, za to totiz bere provize. Stejne tak v bance budete nabizet jen produkty te jedne banky. Treba u KB budete do klientu hucet, jak maji velmi vyhodne penzijni pripojisteni. To ze je jiz par let urok pod 1% a ze jinde nabizeji jiz nekolik let po sobe okolo 3% a ze to je ten jediny udaj, ve kterem se penzijka lisi, Vam pochopitelne nereknou.
Oni Vám neřeknou i ledacos jiného,protože finanční systém je už tak složitý a neustále se změnami,že se v tom sami nevyznají.
Absolventi učebních oborů prodavačka smíšeného zboží a řezník - uzenář asi ne. Lidé, kteří se v tom skutečně vyznají, určitě nedělají potulné prodavače pojistek, dvou typů životního pojištění, penzijního připojištění a stavebního spoření. Ti se starají sami o sebe, své peníze, svou rodinu a svůj privátní business. Co se nenaučíte sám, to od truhlíka se sny (na kterých je existenčně závislý) nečekejte. To co se naučí on, to se naučí každý normální člověk za pár týdnů s podporou internetu - tam je vše.
agatka.Na internetu najdete opravdu všechno. Třeba to, jak přelakovat auto. A přitom to většina lidí neudělá a jde s tím za odborníkem . To samé je i s penězi.
A za odborníky se považují ty podivné postavičky ze spodních pater společnosti? Tak to jo, to bude pravda. Není to tak dávno, co jsem četla, že za obyčejný oběd s nějakým Warrenem Buffettem (pochybný dědoušek, který českému finančnímu poradci s třemi produkty k prodeji nesahá ani po kolena) jsou lidé ochotni zaplatit více než 2 mil. USD. Kolik se za konzultaci platí vám, jako odborníkovi?
Nevím, z jakého patra společnosti pocházíte Vy. Já takhle lidi nedělím. Ale když použiji Vaši terminologii, tak i v těch nejspodnějších patrech jsou lidé kvalitní a naopak. V těch vyšších narazíte na aroganci, přetvářku, faleš.
Prosím, vemte si trošku k srdci moji poznámku o tom, že se máte lépe naučit číst. OdpoVěď mého ohodnocení zde již byla.
Jestli máte nějaké další milé dotazy :D, pište mi na vnitřní poštu. Naše diskuze tady unavuje ostatní rádce. A tazatelku už to nezajímá vůbec . Navíc každá diskuze má být konstruktivní. Jistě, debatující nemusí mít stejné názory. A to je jen dobře
Ale jak jsem již jednou napsala, Skoro všude, kde se objeví Váš nick, tak začne docházet k hádkám a urážkám. A na to já nemám čas ani náladu. Vážím si Poraďte a většiny rádců tady z toho důvodu, že jsou ke druhým slušní i když mají rozdílný názor. S takovými lidmi je radost diskutovat. S Vámi je to škoda času
.
.
Sebod, obdivuji Vás. Svůj čas i vědomosti, prosím, věnujte nám ostatním, protože
Proti blbosti i bohové bojují marně.
Sebod má sice charakter a Agáta zajímavé chování (veřejně se chválit, že na někoho vypouští psa, to je mazec) ale jinak má Agáta pravdu. Finanční odborník by logicky měl měl být odborník (tudíž umět vydělat peníze) a jestli má srdce otevřené je vcelku vedlejší.
Piplenko, k té Vaší poslední větě. Ano, finanční odborník musí umět vydělat peníze, ale s tím srdcem to věřte, vedlejší není. Záleží, od koho si tu odměnu vezme. Jestli od chudáka zadluženého, člověka v nouzi, nebo od bohatého, od kterého si vezmu nepatrnou část ze zisku, který by bez něho neměl, nebo od peněžního ústavu. Tam už jde o charakter i srdce.
Vážená, já vůči vám vůbec nic nemám. Já jen konstatovala, že finanční poradci, se kterými jsem se setkala (nesetkala jsem se samozřejmě se všemi - to je nerálné) jsou lidé, kteří sami mají hluboko do kapsy a prd v životě dokázali. Proč v první řadě neporadí sami sobě? Nemá logiku, aby si někdo schopný nechal radit od někoho méně schopného, který se jen tak tak sám uživí a čeká na každou korunu provize za zprostředkování. Pokud ten neschopný má pocit, že je schopný, nechť to dokáže konkrétními výsledky (vím, je mimořádně skromný a proto nemá důvod dávat najevo své majetkové poměry - své miliony tají před zraky prostého lidu ). Pokud se věnujete charitativní činnosti, když pomáháte zakládat běžné účty lidem, kterým nebylo z hůry dáno
, aby si jej založili sami, pak to je chvályhodné. Jenže takových je málo. Pokud jich je snad hodně, pak by měl každý duševně zdravý člověk uvažovat o emigraci z tak pochybné země. Jen tak mimochodem, byla jsem na několika prezentacích renomovaných společností, které se podobnou poradenskou činností zabývají - kabaret málo. Zlodějská banda (hlavně, že mám provizi a nakrmím informační systém živitele stovkami osobních dat, po mně potopa), která má jediný cíl, nalákat jednodušší jedince na produkty typu investičního životního pojištění, podílových fondů, stavebního spoření, životního pojištění a uzavřít sérii nových pojistek. Nezpochybňuji, že u pojistek se dá nalézt taková, kdy je prosťáček pojištěn na riziko, které už neexistuje, případně nalézt pojistku levnější. To však je schopen zjistit i podprůměrně inteligentní jedinec, pokud si alespoň jednou za dva roky dělá revizi svých finančních produktů. Prostě nemám důvěru k všelijakým "poradcům" a dosud mi nikdo neporadil lépe, než jsem si poradila sama.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.