Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč potravinové řetězce neumí skenovat větší balení zboží?

Od: tomkk® odpovědí: 30 změna:

Asi se s tím setkal každý z nás, je to problém, který se vleče od počátku pokladen se skenerem a který má většina potravinových řetězců. Pokud si něčeho koupíte celé balení, tak jeho balení sice má vlastní specifický čárový kód, ale pokladní systém ho "nezná". Pokladní pak s takovým balením minerálek, limonád, plechovek piva, džusů nebo něčeho jiného zápasí, různě ho naklání před skenerem, snaží se obal odchlípnout jen částečně, až nakonec často rezignuje a řekne "Já vám to musím roztrhnout." a vytrhne z balení jeden výrobek, který konečně naskenuje a vynásobí počtem v balení.

Přitom se jedná o produkt, kterého si zákazíci běžně celé balení berou. V čem je do háje problém? Jako laik si neumím představit nic snsžšího, než do systému zavést kód, který naúčtuje 6 odpovídajících minerálek. Jste tu někdo z oboru? Proč to nejde?

(Mimochodem, marně jsem zde hledal nějakou rubriku "nákupy", přitom se jedná o velmi časté dotazy, kde něco sehnat, reklamovat, řešit s prodejcem. Ale "nákupy v zahraničí" tu je. )

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Tak například v kauflandu mi jedno z pěti různých balení produktů pípli - je to čistě o nastavení kódů do pokladních systémů.

Zmíněné vybalování z packu po jednom se dělá kvůli něčemu jinému- balíček bývá akční -levnější, rozdělá se a rozprodá jako kusovky s vyšší cenou.

Váš problém já řeším tak, že si vezmu balení (např horalky) a jeden kus navíc - tj. místo 48 pípnou 49 ks, krabici rozbitou nemám a je to rychlé - takže vřele doporučuji tento systém v případě nákupu balíků.

hodnocení

To, o čem píšete, jsem na mysli neměl. Že by mi rozdělàvali akční balení sladkostí se mi ani nikdy nestalo.

111®
hodnocení

3x

A to se jako máme jít zeptat za tebe? Jak to mají nastavané tak to mají. Pak se diví že mají manko..

hodnocení

3x

Ale UMÍ! Je to jen otázka zadání do počítače. Proč to něketré řetězce nezadávají už se musíte zeptat u nich.

smode2
hodnocení

3x
On je jeden z důvodů daleko prozaičtější: existují hromadná balení, do kterých se dá zakomponovat dražší zboží a přikrýt jej levnějším. Proto mají pokladní povinnost některá balení vyskládat a kontrolovat, stejně jako třeba přepočítávat ks pečiva, což se dříve neřešilo. Samozřejmě u pití či jiného přehledného zboží kterého se to netýká je to čistý nesmysl daný obecně, aby nebyl prostor pro samostatné uvažování a rozum zaměstnance (tj. co je balení nutné ke kontrole a co už není - tak musí kontrolovat vše).

hodnocení

2x

Když mne sdělíte, ve kterém je to obchdě, tak se tam zeptám, až podjedu kolem.

Páč já většinou kupuji na skener, a ptá se mne to, "pivo 1x, nebo 20x", bedýnku jste nezapomněl"

Perlivou vodu, 1x, nebo 6x.

Mléko, 1x, nebo 12x?

Určitě existuje i nějaká komodita, která nemá v jejich systému čárkový kód dle balení, ale to fakt zde nikdo nevíme, proč to nedali do systému.

Taky jsem si koupil zboží, načítáme kód a systém hlásí, že není v systému. Stačí jeden telefon, počkat 1 minutu a už to bylo v systému.

Vše je o lidech.

hodnocení

Naposledy např. Caprio plus v Penny, ale bývá to většina paků petek v Lidl, Penny, Tesco. Zde jsem myslím nikdy nezažil, že by jim stačio načíst čarový kód na proužku rukojeti. Vždy se snaží minimálně pootážet petkou uvnitř v balení, aby na ně kód vykoukl. V Lidlu u základních několika vod to funguje aspoň tak, že na proužku rukojeti je krátké číslo, tedy když vezu pakl vod 1.5 l, tak hlásím "Jedny devatenáctky", když 2 l, tak "Jedny dvacítky". Ale u limonád a ledových čajů už to neplatí.

mate59

Já jsem skener vzdal,protože skoro vždy mi pak dělali kontrolu a žádný čas jsem neušetřil.A to dával např.Kaufl.při nákupu skenerem od nějaké částky v dalším nákupu %slevu.Tak já už jen samoobslužné kasy.

Samoobslužná kasa je pro větší nákup nepoužitelná. Zboží se na váhu třeba ještě vejde, ale ta začíná blbnout a volat obsluhu u každé druhé položky je poněkud kontraproduktivní.

tomas13
Nechápu jak se někdo nechává okrádat viz caprio plus "Podíl ovocné šťávy: 4 %"

Pane ampere, ale já konkrétně v Kauflandech, skenuji zboží sám a hned ukládám do tašky. Pěkně v klidu rovnám a pak jen projedu pokladnou QR kód.

Už ani nekontrolují věk, při koupi piva, páč se displej rosvítí modře a obsluha z dálky vidí, že nejsem mladiství a nemusí mne kontrolovat.

re4zon
hodnocení

2x
Z oboru je odpovedi nekolik. Musi to umet system (coz neni samozrejmost). Nekdo to musi nastavit. Nekdo to musi udrzovat. Proc to u nich nefunguje se musis zeptat na prislusnem oddeleni v dane firme.

krtek6
hodnocení

1x

No když vidím, že hromada lidí třeba neumí ani číst...tak si myslím, že by to byla zbytečná práce...viz... 4pack kofola, pepsi atd...velkým tučným písmem "NEROZBALOVAT" ...že je to jen jako pakl..a stejně se najde blbec co to rozbalí a vezme si tu 1 flašku... jinak...v některých Billách jsou třeba takový blázni (vedení), že tam jim dokonce nařizují všechny ty 6packy rozbalovat a flašky skládat do regálů po jedné...

hodnocení

1x

To na takú banálnosť ste neprišli? Tak povedzte mi,že ako by skener rozoznal,či máte jeden kus alebo celé balenie,keby pri skenovaní sa zosnímali dva kódy? Ak ste si všimli pri niejakom zľavnenom tovare pred koncom záruky,tak ten pôvodný je škrtnutý alebo prelepený s novým kódom zo zľavou. Väčšinou u balení,v celku je dokonca upozornenie,že nerozbaľovať,ak ide o predaj celého balenia.

doplněno 25.01.24 23:11:

Áno myslím to vážne. Lebo balík so svojím kódom a fľaša so svojím kódom v balíku by šli spolu pod skener,čiže by sa pod skenerom objavili spoločne dva rozdielné čiarové kódy.

"...ako by skener rozoznal,či máte jeden kus alebo celé balenie"

To myslíte vážně? Skener by to poznal velice snadno, protože ten balík má samozřejmě jiný kód, než jednotlivé kusy.

re4zon
A videls nekdy skener? Dva kody nenacte. Nehlede na to, ze jsou zrovna u napoju umistene tak, ze je nenactes pod stejnym uhlem. Duvod je ten, ze se na to kasle, vsak ona si pokladni poradi.

Teraz ste si sami odpovedali,že dva nečíta,lebo je to tak spravené,aby dva nenačítal. Preto musí rozbaliť balenie, ak kód nie je vidieť na fľaši. Ak by bral dva kódy,tak by sa mohlo stať,že by vzalo balenie plus 1 kus a vo výsledku by ste bral 6 kusov v balení a započitalo by to 7 kusov.

re4zon
Coze? Prave protoze nemuze vzit dva kody najednou, pro skenovani je nastaveny threshold (ten ale logicky zpomaluje praci na pokladne), tak se presne tohle stat nemuze. Co se muze stat je fail na strane obsluhy, kdy nacte kod baleni a zada mnozstvi kusu v nem. To ale obchod nezajima, to si musi hlidat zakaznik.

Tak jsem si jednou skenerem načetl balení vody, špatně jsem se podíval a ručně přidal na 6ks. Až manželka po zaplacení kontroluje, co za kolik jsme koupili, tak si toho všimla. U informací jsme vysvcětlili, že máme 1x 6ks, nikoliv 36ks. Bez problémů vrátila peníze.

hodnocení

1x

On ten hlavní důvod je jiný a zatím tu nezazněl. Ve chvíly kdy do systému zadáte kód balení který je jiný než na láhvi a obal je průhledný tak neovlivníte jaký kód vám načte pokladna. Takže buď se stane to že pokladní zadá 6ks a načte se kód balení takže zaplatíte 6 balíků a nebo naopak pokladní bude spoléhat že se načte kód balení ale ona se načte jen jedna lahév takže zaplatíte o 5ks méně. Tohle by se muselo při markování pořád kontrolovat, stornovat, zdržovalo by to a navíc způsobovalo chyby. Tím že funguje pouze jeden kód se tenhle problém eliminuje.

Např. Coca cola 4pack má obal udělaný tak aby byl co nejvíc neprůhledný a nemohl se omylem načíst čárový kód láhve místo balení ale už sem narazil na snaživou pokladní která načetla 4x krát kód lahve, bohužel zjištěno až doma.

hodnocení

Zrovna na Colu jsem se díval, balení mà kód úplně nahoře, petka dole na etiketě. Na tu možnost zàměny usuzujete sàm, nebo máte nějaký zdroj info?

Dříve měl 4pack jiné balení s papírovým uchem a kódem dole. Ale hlavně to byla chyba pokladní která asi vůbec nevěděla že tam je kód na celé balení takže prostě namarkovala 4x láhev.

tj
hodnocení

0x
Samozřejmě, že by to šlo, ale to je práce a práce bolí... :) To by někdo z vyšších pozic musel zvednout zadínku a udělat to. Pomohl by tak lidem a hlavně svým zaměstnancům, ale na zaměstnance každý se*e, takže to nikdo podle mě ani neřeší. Včera jsem byl kupovat mléko v kauflandu, dobrá cena, skoro za půlku. Lidé brali po dvou baleních (24 ks) a u pokladny je všechny paní pokladní vracela, že je jen jedno balení na osobu. Nikde nebylo uvedeno, že si můžete vzít jen jedno balení. Díval jsem se, opravdu, nikde žádná cedule s informací o omezení. Chudáci pokladní, kteří se musejí každému extra omlouvat a posílat ho zpátky a chudáci lidé, kteří tam pak létají s vozíky tam a zpět. Vedoucí by měli okamžitě za takové pochybení pokárat, sáhnout na výplatu, atd. Ale nic se neděje. Odnesou to pokladní a zákazníci. Vedení sedí v kanclu a čučí do telefonu na FB.

hodnocení

0x

Já bych to viděl asi tak, že velké balení je X kusů jednoho druhu. Tedy velké balení by muselo mít další kód a ten výrobce na balení nedává, tak by si ho tam musela "svůj kód"zadávat prodejna či řetězec.. Osobně si myslím, že i když to nejde, tak se Svět nezhroutí...

Velká balení mají extra kody - používají to třeba velkosklady... je to všechno jen o zadání kodu do PC.

"...ten výrobce na balení nedává"

Ale dává. Například na každém balíku PET lahví takový kód je a je od kódu na jednotlivých lahvích rozdílný.

Tak třeba Pepsi velké balení z LIdlu nebo z Kauflandu nemají na sobě žádný kód... Sangrina tuším, že Sangrina z Penny ho na sobě má nalepený a vypadá jako kód jejich řetězce... Tedy to bud individuelní...

jirib
hodnocení

0x
V Kaufu to jde...
Zvolíte počet zboží,pípnete kód jednoho a položíte všechny na váhu...
V Hypernově to zatím nefunguje...musí přijít paní a balení plechovek černého citronu mi po přihlášení naskenuje...
Je to jen o naprogramování pokladen...

Není to spíše o tom že musí potvrdit vaši plnoletost někde to je nastavené i na nealko pivo.

jirib
Ne,v Hypernově nelze zadat kusy a čárový kód...
Hypernova umí jen třeba rohlík z displaye a zvolíš 10...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]