Nejste přihlášen/a.
Zdravím, řeším nějaké papírování s účetní a ta po mne chce list vlastnictví. Když si zadám do vyhledávače co je LV tak mi vždy vyjede Výpis z katastru nemovitostí. Ten jsem však účetní doložila. Proto jsem trochu na vážkách co po mne chce a kde případně si dokument obstarat.
Děkuji. J.
List vlastnictví je datový objekt, který má svoje číslo a zahrnuje seznam nemovitostí a seznam jejích vlastníků. Všechny nemovitosti na jednom LV vlastní právě ti vlastníci, kteří jsou uvedeni v té druhé části toho LV. Jedna nemovitost je vždy právě na jednom LV, na jednom LV může být více nemovitostí, ale jeden vlastník může být samozřejmě na více LV.
Je to výhodné proto, že když několik parcel vlastní stejný člověk, tak se to eviduje na jednom místě a to je LV. Když pak třeba umře a vlastnictví se rozdělí, změní se jen ten LV. Když část parcel prodá, vytvoří se nový LV, nemovitosti se na tm prvním smažou a napíšou se na nový a tam se samozřejmě změní i majitelé.
Takže když si uděláte výpis z katastru k jedné nemovitosti, vybíráte jen podmnožinu z jednoho LV. Oni chtějí zřejmě celý ten LV.
Jen pro doplnění...
Výpis z katastru jako podmnožina LV je přesněji řečeno "Částečný výpis"... tento terminus technicus je na výpisu z katastru uveden, aby bylo na první pohled jasné, že se nejedná o výpis celého LV. Stejně tak tento termín používají pracovnící katastru např. při komunikaci s klientem v případě objednávky výpisu, kdy je možné jej přizpůsobit přání a potřebám klienta. Na částečném výpisu může být uvedena jedna i více parcel z konkrétního LV. Přirozeně za podmínky, že nejsou uvedeny všechny parcely daného LV, pak už se nejedná o částečný výpis.
Obráceně LV je podmnožina výpisu z katastru nemovitostí. Každý výpis z katastru je nadepsán jako "Výpis z katastru nemovitostí". Ten nejčastěji obsahuje údaje z listu vlastnictví ale i několika listů vlastnictví.
@ingjirimares Promiňte, ale plácáte nesmysly. Výpis z katastru nemovitostí může obsahovat vždy jen a pouze jeden list vlastnictví. Tento výpis má části A - F, které mají své náležitosti. Katastr umí zhotovit přehled vlastnictví konkrétního vlastníka. Ten může obsahovat informace z více LV, ale jsou tam jen základní informace o parcele (kat. území, číslo parcely, výměra, druh a způsob využití pozemku a číslo řízení, které se k parcele vztahuje. Tento seznam ale neobsahuje informace o případných právěch, věcných břemenech a nabývacích titulech (prostě to co v částech B1, C, D, E a F obsahuje standardní výpis z katastru nemovitostí.
Prosím ujasněte si rozdíl mezi výpisem z katastru nemovitostí a listem vlastnictví. Píšete zde nesmysly.
Velmi zjednodušeně se dá říct, že je to totéž.
List vlastnictví je soupis všech parcel konkrétního majitele v konkrétním katastrálním území. Majitel může mít takových LV víc (nebudu zabíhat do detailu, ať Vás nepletu).
Nu a výpis z katastru je vlastně vyhotovený opis tohoto listu vlastnictví.
LV není výpis všech parcel konkrétního majitele v konkrétním katastrálním území. Je to seznam všech majitelů určité skupiny nemovitostí včetně jejich podílů. Ke všem nemovitostem na jednom LV mají spoluvlastníci právě takové podíly, jaké jsou uvedeny v LV. Jeden majitel samozřejmě může být uveden na více LV u různých skupin nemovitostí.
Příklad: Majitel vlastní byt v domě. Jeden LV tedy zahrnuje jednu nemovitost - jeho jednotku a jeho osobu jako majitele. Druhé LV zahrnuje stavbu samotnou a všechny parcely, na kterých stojí dům (může jich být mnoho, třeba dům, kde bydlím, stojí na 16 parcelách). A v části majitelů jsou uvedeni všichni majitelé jednotek, z jejichž vlastnictví vyplývá i příslušné vlastnictví podílů na společných částech domu a parcelách pod ním. Těch může být i několik set. Díky systému LV není nutné evidovat tu množinu vlastníků u každé té parcely zvlášť a při každé změně je všechny přepisovat (což v digitálním světě by to bylo asi jedno, ale tenhle systém vznikal v papírovém světě).
@pletiplot To já samozřejmě vím, že existuje podílové spoluvlastnictví (a SJM), ale nechtěl jsem tím tazatelku zbytečně zatěžovat, proto jsem napsal, že nebudu zabíhat do detailu. Důležité je sdělení, že se jedná v podstatě o totéž... LV jako takový je evidován na katastrálním pracovišti v elektronické podobě, kdysi dávno v papírové a ještě předtím v podobě pozemkových knih a ještě před nimi zemské desky... Výpis z katastru je vlastně jeho opis pro potřeby majitele(ů).
@gotrekzagary šlo mi to slovo "všech parcel konkrétního majitele". To rozhodně tak není, já jsem jako majitel nebo spolumajitel na čtyřech listech vlastnictví v jednom katastru a to rozhodně nejsem nějaký velkomajitel. To musíte uznat, že bylo poněkud matoucí.
Výpis z katastru nemovitostí je obecný pojem, protože z katastru můžete chtít různé výpisy např. snímek z pozemkové mapy, výpis z listu vlastnictví, kopii ze sbírky listin, údaje o dosažených cenách nemovitostí a jiné. Účetní po vás chce jen jaké pozemky a budovy vlastníte, jaká je jejich výměra, to najdete na listu vlastnictví.
Domnívám se , že nedorozumění mohlo nastat, že jste dodala částečný výpis z katastru a ne úplný výpis z katastru
Nemáte pravdu... terminus technicus "výpis z katastru nemovitostí" najdete jen a právě na opisu LV. Snímek z katastrální mapy je snímek z katastráloní mapy (termín výpis na něm nikde nenajdete). Stejně tak kopie listin, srovnávací sestavení a další náležitosti, které katastry vyhotovují mají své specifické názvy a nejedná se o "výpis z katastru".
czechpoint.cz/...Abychom jen neblábolili, tady je oficiální popis z Czech pointu:
Výpis z Katastru nemovitostí
O výpis z Katastru nemovitostí České republiky může požádat anonymní žadatel. Výpis lze požadovat na základě listu vlastnictví nebo podle seznamu nemovitostí.
Pokud žadatel žádá výpis podle listu vlastnictví, musí znát katastrální území a číslo listu vlastnictví. Vydání první strany výpisu je zpoplatněno částkou, jejíž maximální výše je zákonem omezena na 100,- Kč; každá další strana výpisu je zpoplatněna částkou, jejíž maximální výše je zákonem omezena na 50,- Kč.
Pokud žadatel žádá o výpis podle seznamu nemovitostí, měl by znát katastrální území a dále buď parcelní číslo požadované nemovitosti, jedná-li se o pozemek, nebo stavební parcelu případně číslo popisné, jedná-li se o stavbu. I v tomto případě je poplatek za ověřený výstup stejný jako v předchozím případě.
O výpis lze zažádat i podle seznamu jednotek, v případě, že budova je dělena na jednotky, což je typické u větších staveb, dělících se na jednotlivé byty, garáže atd. V tomto případě pochopitelně musí žadatel znát nejen popisné číslo domu, ale i přesné číslo bytu v domě.
Na kontaktních místech lze žádat o úplný nebo částečný výpis z Katastru nemovitostí, kdy lze vydat výpis např. pouze s některými nemovitostmi, uvedenými na listu vlastnictví.
Požádat lze rovněž o výpis snímku z katastrální mapy. V tomto případě musí žadatel znát v případě pozemku údaje o parcele (kmenové číslo a poddělení čísla), nebo v případě stavby typ a číslo stavby.
Pane kolego... opravdu nemohu za to, že Czechpoint píše nesmysly... proč chodit ke kováříčkovi, když můžete ke kováři? Czechpoint jen poskytuje data někoho jiného a ještě dráž, než katastrální pracoviště (ano chápu, že pro někoho je dostupnější než KP). Nicméně s katastrálními záležitostmi přicházím do styku opravdu velmi často posledních 30 let a proto si troufám používat jejich oficiální terminologiii. Takže vím, že když zajdete na KP a budete po nich chtít výpis z katastrální mapy, tak se Vám v lepším případě dostane pozdviženého obočí, častěji poučení, že se jedná o snímek a v každém případě ten papír co dostanete do ruky ponese název "Snímek z katastrální mapy", nikoliv "Výpis z katastrální mapy".
@jana111 A proč se nezeptáte svého člověka, Kterému navíc platíte, co a proč po vás chce, a odkud to máte sehnat? A místo toho "myslíte", a píšete na internetovou poradnu? Ach to EGO!
Hádám že jste si vyjela cosi bezplatného z internetu, a vaše účetní po vás chce placený vypis (kdoví proč, třeba protože obsahuje i rodná čísla, Anebo protože tomu nerozumí) - a který si také můžete vyjet z internetu, ale za korunky, stejně tak si ho může vyjet ta účetní za stejný poplatek tuším 50 Kč za stránku.
A možná není nutný ten placenej výpis, to nevím, protože neuvádíte, k čemu to potřebujete
Tak to bezplatné se jmenuje seznam nemovitostí na LV, případně informace o pozemku, a nebo informace o stavbě - nikoliv výpis anebo list vlastnictví (ty jsou jen za $).
Takže můžeme jen spekulovat, Pročpak se dvě ženské nedokáží domluvit Chlap by na to šel racionálně a zjišťoval, na základě čeho (paragraf) ta paní účetní požaduje právě to, co požaduje
Prominte, já si naivně myslela, že se zde může ptát kdoli na cokoli a lidé mohou či nemusí odpovědět. To vaše "hádání" je zcela chybné - KORUNKY jsem zaplatila.
Zkuste si znovu přečít dotaz - zajímá mne rozdíl ne vaše dohady o tom k čemu to potřebuji atd. Několik lidí již slušně odpovědělo i bez toho aniž by nějaké další podrobnosti věděli, protože to nikterak neovlivnuje danou definici.
1/ Účetní je někdo, kdo si myslí, že rozumí účtování, nesmí ani podávat daňový přiznání za tebe a většina lidí si ho plete s někým, kdo rozumí daním... Setkal jsem se s mnoha účetními, kteří nerozuměli do hloubky ani účtování, Přesto jejich sebevědomí rostlo až do oblak, pomohl až soud
2/ Korunky jsi zaplatila komu, katastrálnímu úřadu? Asi ne co? Na tom nahlížení do katastru máš přece vpravo nahoře košík, tam si můžeš objednat listiny, které požaduješ, Klikni na košík, a vyber listinu výpis z KN (LV)
Máš tam i ceník 50 Kč za jednu stránku A4
Pokud ale má Listina LV víc jak 2 stránky, tak už to vyjde levněji papírově na přepážce, tam je za stovku neomezený počet stránek.
Nechápu, co tedy řešíš? Jaký nadpis má ten doložený dokument?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.