Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpoždění v práci kvůli dopravě

Od: andy odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
Včera jsem do zaměstnání dorazil asi o 2 hodiny později, z důvodu že byly na Olomoucku zrušeny skoro všecky vlaky, mohli jste to vidět i ve zprávách... Nechal jsem si vytisknout tzv. zpožděnky na pokladně drah, ať to mám potvrzené.
Ty jsem hned ten den v práci odevzdal, načež mi bylo řečeno, že si nejsou jistí, jestli to jde brát jako omluvu nebo jestli budu mít kvůli toho mínus 2 hodiny a budou mi chybět, takže je budu naddělávat přesčasem.
Podle mne bych měl mít jasné právo na omluvu z absence? Že zamrznou vlaky nikdo den dopředu vědět nemohl a jiným způsobem se dopravit hned na čas nešlo. Naopak jsem mrznul venku a čekal přes hodinu na náhradní bus, abych se v práci vůbec ukázal. Mohu se nějak bránit tomu, aby mi nebyl nařízen přesčas? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Ze zakona mas na tuto dobu narok na pracovni volno bez nahrady mzdy.

Viz pracovni zakon, paragraf 199 odstavec 2, kterym se stanovuje narizeni vlady 108/1994Sb., kde se v paragrafu 21, odstavec 1 stanovi narok na pracovni volno ve vyjmenovanych pripadech dle prilohy tohoto narizeni, v kterem se v bode cislo 7 primo na tuto situaci pamatuje: 7. Nepředvídané přerušení provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků

-

Tez ma ale zamestnavetel dle tohoto narizeni, podle paragrafu 23 odstavec 2 umoznit zamestnanci napracovani teto doby, pokud tomu nebrani provozni duvody.
Tedy pokud je to mozne, mel by Te umoznit si tu dobu napracovat a radne by Ti ji pak mel zaplatit.

111®
hodnocení

2x

když si nejsou jisti? Co udělali pro to aby si to ověřili a přestali si být nejisti?

hodnocení

2x
Podle mne pokud jsi v práci nebyl, tak je logické to nadpracovat. Jsou dnes firmy, co jsou ti schopny ještě strhnout prémie(což je samozřejmě už špatně).

krtek6
hodnocení

2x

Stalo se mi včera upe to samé...bohužel zaměstnavatel není škola, aby ti tohle omluvila...musíš si to prostě naddělat...život není fér...

jakubl

Tak to abych si to pak nechal proplatit od SŽ nebo daného dopravce, no ne? :)

Pokud byste byl schopen jednoznačně prokázat vzniklou škodu, můžete to zkusit, nicméně si předtím prostudujte smluvní přepravní podmínky příslušného dopravce, kde se tyto věci obvykle řeší a na které jste dobrovolně přistoupil.

mnd®
hodnocení

0x

Na prémie a další peníze nad rámec sjednadného v pracovní smlouvě není žádný nárok.Bránit se můžeš přes odbory nebo jít pracovat jinam.Ale tohle by mělo být bráno jako ,,omluvenka,,.Co ostatní pracovníci? - ti to zvládli bez ,,omluvenek,, se dostavit do práce bez absence? Jsem chodíval i deset km pěšky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]