Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z nemovitostí 2024

Od: korinek odpovědí: 23 změna:
Dobré ráno. Prosím pěkně, všude humbuk kolem daně z nemovitostí a novinek v nich. Nějak se v tom ztrácím. Pokud se můj nemovitý majetek nijak nezměnil, nemusím podávat daňové přiznání ano? Chápu to správně? Přijde mi v květnu e-mail s pokynem k platbě jako vždy... Děkuji.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x
Dobrý den, pokud u Vás nedošlo ke změnám na nemovitosti a údaje v minulosti podaném daň. přiznání jsou stejné/aktuální, tak do konce ledna nemusíte nic dělat a až potom do konce května daň zaplatit. Ta bude letos vyšší, ale poplatník nic počítat nemusí, protože to spočítá F.U. Podívejte se viz odkaz, jestli se Vás opravdu žádná tam uvedená změna netýká. Zdravím!
penize.cz/...

riva
hodnocení

5x
Hlavně u garáží může dojít ke změně a pak bude potřeba podat nové přiznání.
blog.lerika.eu/...

hodnocení

3x

I mě před pár dny trochu poplašila nějaká málo srozumitelná věta v jakémsi textu o dani z nemovitosti pro tento rok. Zatelefonovala jsem na příslušný finanční úřad. Úřednice mi vše vysvětlila. Konkrétně já se teď o nic starat nemusím a v květnu budu platit původní částku zvýšenou o 80 %. A ano, nemusím se starat o nic proto, že se mi v držení nemovitosi nic nezměnilo. Chcete-li mít jistotu, zavolejte si tam také.

hodnocení

2x

Nepodléhejte panice. Pokud u Vás nedošlo ke změně a využíváte nemovitost k účelům, ke kterým máte, o nic se starat nemusíte. Jiné to ale bude v případě, že například v garáži neparkujete, ale prodáváte z ní zeleninu, nebo vybetonujete kus úrodného pole a parkujete tam s traktorama. Případně když krátkodobě pronajímáte byt určený k trvalému bydlení jako penzion. V tom případě musíte nové přiznání podat.

A i když s většinou novot téhle vlády nesouhlasím, myslím, že v tomhle případě je to v přádku.

hodnocení

2x

Chápu to správně? ***Ano, chápete to správně.

paveldvorak
hodnocení

2x

kdo měl výjimku nebo úlevu na garáž, kterou užíval jinak, tedy např. jako sklad, ten musí podat do konce ledna daňové přiznání, rozhodující je co je napsáno v katastru,pokud je tam garáž platí se daň za garáž, bez ohledu na to, zda je v ní seno nebo sklad jablek.

Přitnám se, že jsem nevěděl o tom že něco takového vůlbec existovalo..

Pane Pavle, taky jsem do této novely netušil, že zkolaudovaná garáž nemuí být daňově garáž.

To bylo asi podvodů.

hodnocení

0x

Pokud ke změně nedošlo, tak se podávat nemusí. Není změna.

Ale jedna věc tu je.

eObčanka... Portál občana

Nemyslím ten dnešní humbuk kolem dokladů v mobilu, ale portál občana, který už funguje pár let.

Já tam ze zvědavosti párkrát šel a žádné oznámení s daní mi nepřišlo. Automaticky to brali tak, že navštěvuju portál občana, tak o tom prý vím... bordel...

No, ale teď to vím.

a mělo Vám přijít nějaké oznámení, nebo v čem vidíte bordel?

Automaticky to brali***kdo to tak bral?

Chodilo to normálně do schránky. Loni nic a když jsem šel na berňák, tak mi to takto bylo vysvětleno, že nejsem první a že sami ten systém ještě ladí a sami neví. Hlavně prý, ať si to hlídám sám a hotovo.

Takže letos také nečekám, že to skončí ve schránce, ale na porttálu občana budu mít info.

Pozn... loni jsem si koupil čtečku smart card a k tomu vyměnil občanku s čipem a oživil kódy na přístup. Od té doby tohle.

No mohli mi to říct, ale známe je. Baby za přepážkou 100let za opicema sami neví a nepoužívají a navíc celý systém je jaksi v plenkách a zvykají si všichni...

Takže píšu vlastní zkušenost pro další, co by jim to nepřišlo a třeba taky testovali eobčanku jako já.

Jinak je to velmi pohodlné. Daňové přiznání se vyplňovalo lépe a systém nedovolil zadat nesmyslné hodnoty do špatného políčka a krásně navigoval, což papír nedokáže. A zvládl jsem to v teple domova mimo fronty a davy lidí u okének. Super. Mám to rád. Ještě, kdyby to umělo poplatek za popelnice a psy.

Pro řidiče je tam taky dost věcí včetně minulosti aut a bodů. Dále pak Súkl a léky na erecepty. Prostě pohoda.

czc.cz/...

Kdo má lepší notebooky DELL, tak je čtečka integrovaná v nich většinou.

Pane kolego, já tam taky často chodím, teď skoro každý týden, ale od berňáku mi přijde jen složenka v květnu a hotovo.

Pokud se bavíme jen o dani z nemovitosti.

hlavicka

To už letos nebudou těm kteří se někdy přihlásili do portálu občana zasílat to oznámení o DZN a výzvou k zaplacení, tak jak to bylo doposud v minulých létech? Pokud to tak je tak mnozí kteří o tom neví budou čekat až jim to zašlou a pokud jim nic nepříjde tak na to zapomenou a DZN nezaplati a pak se budou divit že to FÚ bude po nich vymáhat s nějakou pokutou nebo úrokama. A jak kdo zjistí kolik nově má platit tu DZN když mu to nezašlou? Jsou to všechno opičárny které nám tu "Fialka" zavádi.

@milancukrar... no mě jí loni nedali a jak píšu. Tak nevím. Asi kraj od kraje. No to je ten bordel...*smich*

hlavička... mě tu částku napsali právě v protálu občana na FÚ. Tam jsem měl kompletní dopis v elektronické podobě i s QR kodem na propsání platby bance.

Pro mě pohodlnější, ale mohli mi to říct...

...

Možná pokud bude občanka v mobilu, tak ani nebude potřeba bankovní identita nebo smardcard občanka ve čtečce a bude stačit napárovat mobil...

Pane Hlavičko,

Jsou to všechno opičárny které nám tu "Fialka" zavádi.
Opravdu si myslíte, že toto zavedla tato vláda? Vy to taky tak máte, že Vám nikdo nic neposílá, ač by měl?

hlavicka

gumidek: To budu muset nyní každou chvíli prolézat celý portál občana abych tam zjistil kde mi co a jak změnili (nejen u DZN), protože žáden úřad mne na to neupozorni a co si tam včas nezjistím sám tak to nebudu vědět a může mi to způsobit problémy? Mě loni ta výzva k platbě DZN přišla od FÚ v obálce poštou. O tom, že to už letos zasílat asi nebudou a měl bych si to zjistit sám na portálu občana se dozvídám až z této diskuze.

nov

Proč čekat na složenku, nebo otevírat Portál občana?

Vyplňte si žádost a FÚ vám výši daně + kompletní informace ve formátu PDF zašle mailem.

financnisprava.cz/...

Pane Hlavičko,

měl bych si to zjistit sám na portálu občana se dozvídám až z této diskuze
Ale tak to asi není...

Oznámení o dani z nemovitostí mi přišlo do Datové schránky

Finanční správa ČR oznamuje všem poplatníkům daně z nemovitých věcí, kteří mají
zřízenu datovou schránku fyzické osoby nebo podnikající fyzické osoby, že i v roce 2024
jim bude informace pro placení daně z nemovitých věcí doručena do datové schránky.

Dan-Nemo-FU.pdf 90.83 kB

nov,. díky, již mám vyplněno, v pátek se stavím na pobočce FÚ...

nov

Rádo se stalo, pane Cukráři. *pivo*

kde? *pivo*, nebo kafe.

nov

Nejspíš jen virtuálně, ale můžu obojí. *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]