Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování kostní dřeně

Od: uknow odpovědí: 13 změna:
Dobrý večer,
Chodím darovat pravidelně plazmu, a taktéž i krev. Nyní bych se chtěla zaregistrovat jako dárce kostní dřeně, ale nejdříve se musím zastavit do Odběrového střediska dárců, kde mi sestřičky vezmou kapku krve či vatovým tamponkem vytřou krk. Vzorek se následně odešle k vyšetření transplantačních znaků do laboratoře... Má otázka zní, zdali jsem ten den omluvená ve škole? Nechci zameškávat (kvůli absenci), ale jsou tam od 7 do 11h.
Děkuji za odpověď!

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle mě ano, ale asi je to dle uvážení ředitele školy. Nejedná se totiž o omluvenku z neschopnosti (nemoci, bolestem, atd...).

Tak tam běž v období prázdnin. Třeba pololetních.

... nebo je cílem se ulít na celý den a udělat k tomu prospěšnou věc? Takto jsme to totiž praktikovali na SŠ, když došli omluvenky z rodinných důvodů, atd... :-D

uknow
hodnocení

Děkuji mockrát za odpověď!
Když píšu testy, tak bych stejně nemohla, ovšem kdybych věděla, že ve škole o nic nepřijdu, tak bych to využila alespoň takto... ^⁠_⁠^:⁠-⁠;)

Hlavně ať ti dají nějaké potvrzení či výsledek toho dne, aby to šlo použít jako průkaznou omluvenku ve škole, že jsi tam zkutečně byla. Nejlépe, když ti dají razítko do žákovské, ale to nevím, zda dělají.

uknow
hodnocení

Děkuji mockrát! Vážím si vaší odpovědi :)
okolik

Jistě vám dají na požádání rázítko do Omluvného listu, nebo Indexu.

hodnocení

0x

Jestli si to dobře pamatuju, tak jsem slyšel o zápisu do registru dárců kostní dřeně.

To asi znamená, že nedaruješ kostní dřeň do zásoby, ale necháš si odebrat vzorek a ten lékaři zapíší do nějakého registru. Pak v okamžiku kdy hledají dárce kostní dřeně, tak si porovnají záznamy v registru a dárce s největší shodou osloví.

A když tam přijdeš na 7.hodin, tak se omluvíš z první hodiny a zbytek bys měla v pohodě stihnout.

uknow
hodnocení

Já to mám do školy hodinu a půl cesty, přičemž nejbližší místo na odběr vzorku mám na druhé straně :/. Bydlím na vesnici/obci, takže vše nemám bohužel tak po ruce.
Ale děkuji za odpověď!

hodnocení

0x

Budou pololetní prázdniny a jarní prázdniny.

hodnocení

0x

Nemusíte nikam jezdit,, včera o tom hovořili v TV v souvislosti s malou holčičkou, pro kterou se hledá dárce.

Kopíruji:

Nevíte, jak správně provést stěr slin a stát se dárcem kostní dřeně?

Odběrovou sadu vám zašleme až domů, kontaktujte nás na tel. 236 055 584. Vstup do registru nebyl nikdy jednodušší.

Samotný odběr vám nezabere více než 10 minut. Půl hodiny před tím nejezte, nepijte, nekuřte, nežvýkejte žvýkačku a nelíbejte se. Pak stačí jen důkladně setřít sliny v dutině ústní - v prohlubni mezi zuby a dásní - pomocí odběrové štětičky.

Odběrovou sadu nám pak pohodlně opět pošlete zpět a zbytek už zařídíme my.

darujzivot.cz/...

doplněno 25.01.24 12:30:

jj, jsou. Ale vše je propojené, včera jsem sledovala reportáž o malé holčičce, pro kterou se shání vlastně "dvojče"a mezi těmi miliony dárců se nenašla jediná shoda...

No... problém je v tom, že ty registry jsou u nás vlastně dva...

registr.kostnidren.cz/...

Jak dva? Registrovat se jde na těch modrých i červených značkách ne?

Kolik je tam vlastně parametrů na shodu?

@elisa24 No existuje Český národní registr dárců dřeně (viz odkaz co jsem dával já) a potom Český registr dárců krvetvorných buněk (odkaz od @andy123).

Já na to přišel omylem před lety, když jsem jako registrovaný chtěl nahlásit změnu adresy a omylem jsem volal do toho druhého.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]