Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechce přijmout výpověď

Od: adamnovak odpovědí: 23 změna:
Dobrý den,
rád bych podal výpověď v práci. Problém je v tom, že vedoucí to nechce nikomu přijmout. Samozřejmě když bych dal výpověď, tak posledního dne v měsíci. Co když mě s tím pošle taktéž někam. Dá se proti tomu bránit a řešit to případně jinak? Nerad bych pak čekal další měsíc.. Nebo musím počkat do konce smlouvy, která mi končí za půl roku. Děkuji.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

18x
Pošlete ji ihned doporučeným dopisem s tím, že výpověď podáváte k 31.1.2024. Nemůže ji nepřijmout.
Dodejku a kopii si nechte.
adamnovak
hodnocení

Pokud pošlu doporučeně ještě poslední den v měsíci s tím, že mi to odmítnuli, tak se to bude počítat od toho dne, když tam bude např razítko z pošty?

Ne, až jim to prokazatelně dorazí.

Můžeš to předat se svědky. Prostě si někoho vezmeš s sebou a je předáno. Co si on "vezme" není rozhodující. Záznam z mobilu to jistí.

Není důvod to posílat poslední den v měsíci, navíc platí datum doručení, ne odeslání. Nebo se tu výpověď bojíte dát? Tedy jste se ji ještě ani nepokusil předat, že o ní neví?

karel123
hodnocení

9x
pokud mate ve firmě personální oddělení, tak ji dejte klidně na personálním a oni se už o zbytek postarají

hodnocení

6x
Pošlete ji doporučeně s dodejkou.
Ale pamatujte na dvouměsíční výpovědní lhůtu
To neznamená že posledního dáte výpověď a prvního už neprijdete

hodnocení

6x

Vyberte si podle vaší situace a možnosí - k osobnímu předání si vezměte svědka/y. A nenechávejte to na poslední den.

ZP § 337 Doručování písemnosti zaměstnancem

(1) Zaměstnanec doručuje písemnost zaměstnavateli zpravidla osobním předáním v místě sídla zaměstnavatele. Na žádost zaměstnance je zaměstnavatel povinen doručení písemnosti podle věty první písemně potvrdit.

(2) Písemnost je zaměstnavateli doručena, jakmile ji zaměstnavatel převzal. Jestliže zaměstnavatel odmítne převzít písemnost, neposkytne součinnost nebo jinak znemožní doručení písemnosti v místě sídla nebo v místě podnikání zaměstnavatele, považuje se písemnost za doručenou dnem, kdy k takové skutečnosti došlo.

(3) Zaměstnanec může doručit písemnost zaměstnavateli prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací na elektronickou adresu, kterou zaměstnavatel pro tento účel zaměstnanci oznámil; písemnost určená zaměstnavateli musí být zaměstnancem podepsána.

(4) Písemnost doručovaná zaměstnavateli prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací je doručena dnem, kdy převzetí potvrdí zaměstnavatel zaměstnanci datovou zprávou. Jestliže zaměstnavatel převzetí písemnosti nepotvrdí ve lhůtě 15 dnů ode dne jejího dodání, považuje se za doručenou posledním dnem této lhůty.

(5) Doručení písemnosti zaměstnavateli prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací je neúčinné, jestliže se písemnost zaslaná na elektronickou adresu zaměstnavatele vrátila zaměstnanci jako nedoručitelná.

(6) Zaměstnanec může doručit písemnost zaměstnavateli prostřednictvím datové schránky, pokud si ji zaměstnavatel neznepřístupnil pro dodávání dokumentů z datové schránky fyzické osoby, podnikající fyzické osoby nebo právnické osoby podle § 18a zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Jestliže se zaměstnavatel nepřihlásí do datové schránky ve lhůtě 10 dnů ode dne dodání písemnosti do datové schránky, považuje se písemnost za doručenou posledním dnem této lhůty. Ustanovení odstavců 4 a 5 se nepoužijí.

hodnocení

6x

Neexistuje, aby zaměstnavatel nechtěl přijmout výpověď.

Máte v práci nějakou podatelnu? Nebo někoho, kdo přijímá poštu? Sekretářku nebo někoho takového? Zajděte tam s dvojím výtiskem výpovědi. Jeden výtisk tam nechte na stole a na druhý si nechte dát "došlo dne 23.1.2024". To je všechno. Od 1.2. do 31.3. Vám běží výpovědní lhůta, kterou můžete klidně promarodit, jestli máte s čím. Tu svoji kopii výpovědi s datem doručení chraňte jako oko v hlavě a 1.4. už nechoďte do práce.

Špatně vloženo, smazáno.
Jen se zeptám - promarodit? Já žiji v domnění, že když se marodí ve výpovědní době, tak že se o dobu nemoci prodlužuje doba výpovědní doby.. nemusí ve všech případech, ale zaměstnavatel prý tak může postupovat. Nevím kde jsem to tehdy zaslechla, ale vím že u nás v práci to často říkají.

Záleží na tom, kdo dal výpověď. Jestli zaměstnavatel, tak doba nemoci nastavuje (prodlužuje) výpovědní dobu, ale nemusí, pokud zaměstnanec na prodloužení pracovního poměru netrvá.

Jestli dal výpověď zaměstnanec a ve výpovědní době onemocní, pracovní poměr skončí ukončením výpovědní doby a o dobu nemoci se neprodlužuje.

Velmi Vám děkuji za odpověď. Teď už v tom mám jasno.

mll
hodnocení

5x

Nemusí přijmout, stačí,m že ji prokazatelně dostane. Ať už zaměstnavatel, nebo zaměstnanec. Výpověď pak probíhá podle příslušných předpisů hlavně zákoníku práce (jde o výpovědní lhůtu, odstupné a pod.).

hodnocení

4x

Poslat doporučeně. Pokud máte datovou schránku, tak klidně přes datovku.

111®
hodnocení

4x

Pošlu posledního...nejsem si jistý jestli se nepočítá od doručení a to by nemuselo vyjít. Takže raději hned a s dodejkou ať máš doklad o převzetí s datumem..

hodnocení

3x

Pokud nerozvážete pracovní poměr dohodou, platí dvouměsíční výpovědní lhůta, která běží od prvního dne následujícího měsíce po doručení.

ppropo.mpsv.cz/...

hodnocení

3x

Tady se řeší doručení výpovědi doporučeným dopisem. No jo, ale jak dokážu, že v prokazatelně doručeném dopise byla výpověď, ha? Takže podle mě je tohle neprokazatelné.

Nejjistější je datovka, stojí to 10 korun a je to bez problémů. Výpověď musí být podepsaná, takže mailem rovněž ne. Datovka rovná se podpis.

Když nemám datovku, tak opravdu jen osobně oproti podpisu, pokud výpově´d zaměstnavatel přijmout nechce, což NEMŮŽE, tak před svědkem, nejlépe notářem, že jsem mu ji doručil.

hodnocení

2x
Na žádnej konec smlouvy čekat nemusíš
Pošli mu ji doporučeně mejlem je to jedno
Klidně bych zašel na vedeni podniku a osobně ji dal tam nebo ji tam poslal mejlem
Ještě se mi nestalo aby muj nadřízený nechtěl přijmout výpověď co to tam mate za exota?
Taký jsem zažil, nemá lidí i když tvrdí, že za bránou stojí zástup co chtějí dovnitř *smich*
jirkaqwe
Poslání e-mailem je neprokazatelné, tedy k ničemu.

hodnocení

2x

Každý vedoucí má svého vedoucího.

Ale jak většina správně píše, neřešte osobní předání, ale prokazatelně doručené, třeba poštou,PPL, jakoliv, ale prokazatelně.

hodnocení

2x

Když pošlete výpověď posledního v měsíci /Proč?*ee*/, adresát ji dostane až v únoru. Leden je tedy ztracený. Pak se počítá dvouměsíční lhůta. Tedy v únoru dostal + k tomu březen a duben. A na 1. máje jste volný jak ten pták.

Proto bych podala co nejdřív, výpověď dostanou ještě v lednu, pak 2 měsíce /únor, březen/ a tím se to o měsíc zkrátí. Volný budete na Apríla. ;)

Pokud poštou, souhlasím s doporučeným dopisem a dodejkou, budete mít v růce důkaz. Jaga.

ja
hodnocení

1x

Co tady všichni radí je pravda a vedoucí ji musí přijmout i když mu je předána osobně.

Ale hodně záleží na formulaci výpovědi.

Ve výpovědi musí být jasně uvedené, že zaměstnanec ukončuje pracovní poměr k určitému datu (... ukončuji, ... vypovídám). Pokud někdo uvede "žádám o ..." tak mu může vedoucí odpovědět "Vaší žádosti nevyhovíme".

Žádat se může jen o rozvázání pracovního poměru dohodou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]