Zdravím, prosím o radu. Mam celoroční brigádu, kde mam podepsaný růžový formulář. Za minulý rok mi ale ještě neposlali výplatu. Před Vánoci jsem byl ještě na jedné brigadě,kde mně poslali výplatu 5 tisíc. A otázka zní - mám jako student z předvánoční brigady něco danit? Nebo to zdanil zaměstnavatel? Růžový formulář jsem samozřejmě u druhé brigady nepodepisoval. Moc se v těchto věcech neorientuji, takže děkuji za rady.
Že byste musel něco "danit" (tedy doplácet daň z příjmu), tak to nikoliv. To za Vás udělali zaměstnavatelé. Ovšem je možné, že Vám vznikla povinnost podat daňové přiznání - i tady by to bylo v podstatě jen papírování, o peníze byste nepřišel. Dokonce je možné, že by Vám FÚ ještě něco vrátil. K tomu ale poskytujete moc málo informací - je třeba znát především výši příjmů a formu zaměstnání (prac. poměr, DPP, DPČ). K určitému řešení se můžeme dopracovat i jinak - najdete někde na výplatní pásce na těch 5000,- slovní spojení "srážková daň"?
Z výplaty druhé brigády zaměstmavatel strhnul srážkovou daň. Jestli byla tvá celková daňová povinnost za rok nižší než zákonné slevy, můžeš přeplatek dostat zpět po podání daňového přiznání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.