Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, sama nemám děti, sourozence ještě mám, jedna sestra se nestarala příliš o svojí dceru a já bych této dceři a moji současně neteři chtěla v závěti odkázat byt. Je možné dát do závěti, kdyby nedej bože neteř zemřela, aby tento byt nepřipadl její matce, tedy mé nezdárné sestře? A aby připadl dalšímu sourozenci jen?
Děkuji
Do závěti můžete dát cokoli, co nebude v rozporu se zákonem (NOZ - Nový Občanský zákoník). Stejně je třeba ji notářsky ověřit, tak si zajděte k notáři a nechte ji u něj rovnou i sepsat podle vašich požadavků.
@orion: Netvrdím, že ji musí sepsat notář, ale považuji to za vhodné. V každém případě je taktéž vhodné, aby ji notář potvrdil jako svědek, odpadnou tím některé problémy při jejím případném napadení.
Nejsem právník, ale domnívám se: "nedej bože neteř zemřela,..aby nedědila případně její matka po své dceři." to neprojde.
Páč jsem kdesi kdysi četl, že není možno odkazovat na neurčený čas. Ale podrobnosti si již nepamatuji.
Vy můžete závětí odkázat neteří byt, ale již nemůže vylučovat případné dědice po neteři.
Pak dejte vědět, co Vám notář sdělil.
Ale ona v dotazu nenapsala tuto vaši formulaci: aby nedědila její matka po své dceři.
Každopádně pokud opravdu tak to myslela otázku, že chce diktovat neteří, jak má neteř naložit s bytem, tak to by šlo realizovat snad leda jen jako přání zůstavitele třeba takto: Odkazují být neteři za podmínky, že neteř provede nejpozději při projednávání dědictví poslední vůli ve prospěch mé sestry XYZ A tuto poslední vůli po dobu 10 let nezmění A současně po stejnou dobu byt neprodá..
Tak je otázkou, jaká by byla vymahatelnost poslední vůle, každopádně já bych se toho nebál to uvést, buď to bude platné, nebo to bude neplatné, nebo aspoň bude každý vědět, že porušila poslední vůli zůstavitelky.
Závěť může mít doložku. Pokud by v ní bylo například napsáno co uvádí pp, je podle mě pravděpodobné, že by to bylo platné. Dědic prostě musí ještě před vykonáním závěti splnit jistou podmínku, to přece není zas tak neobvyklé. Otázkou je, jak by se postupovalo v případě, že neteř by podmínku splnila a později nedodržela.
Bohužel toto nejde. Nemůžete totiž určit, co bude s majetkem, který již není váš (byť byl získán od vás). Pokud by neteř zemřela jako bezdětná a svobodná, bude matka dědit. Jedině se dopředu domluvit s neteří, že aby matku vydědila a v případě jejího úmrtí dědil pouze sourozenec.
Každopádně to bude chtít notáře.
Ano.
Je možné dát do závěti toto:
odkazuji byt neteři YX a v případě že neteř dědictví odmítne (a nebo nebude dědit z libovolného důvodu), tento byt odkazuji sestře XYZ.
Pro případ, že i sestra XYZ dědictví odmítne anebo nebude dědit, odkazuji můj byt římskokatolické církvi, ičo 12345678.
Pozn.: Domnívám se, že není potřeba rozvádět, z jakého důvodu nebude dědit, logicky se tím myslí to, že už bude třeba mrtvá... Předpokládám, že zadavatelka dotazů se neptá na to, co neteř udělá dále s bytem, nebo co se stane, až neteř zemře, jak tu všici rádcové předpokládali. Navíc, že zemře neteř dříve než její matka, asi není moc obvyklé.
Nevím jak to je přesně se závětí, ale kdysi jsem viděl v televizi pořad, kde nějaký právník uváděl, že nějaký podmínky v závěti nemají žádnou váhu. Třeba odkazuji můj barák našemu Pepíčkovi, ale nesmí si vzít tu můru pelešivou odnaproti.
Ano, to vaše je jednak neurčité, a druhak i nevymahatelné, do třetice "náš Pepíkovi" Asi bude patřit pod neopominutelné dědice, jak bych to ale napsal já, jsem uvedl na jiném místě v odpovědi panu Cukrářovi.
Avšak to, na co vy reagujete, tak je dle mého názoru určité, a mělo by právní váhu určit pořadí.
Rozumí se tím, když neteř umře dříve než tazatelka (nebo odmítne dědictví), no tak nastupuje podle poslední vůle další v řadě, to přece není nic proti ničemu!
Curkár: A vy tušíte, jestli ona se bojí úmrtí neteře před svým vlastním úmrtím, anebo nechce, aby případně za mnoho mnoho let, po umřené bezdětné neteři staré panně (bez chlapa ve spol. domácnosti) dědila její matka? Z dotazu to totiž není vůbec jasné
Štír: To fakt jde? Odkaz by nebyl?
"daruji auto mařence, s podmínkou až umru, Mařenka to přijímá"
Že to nastane třeba za 40 let nevadí? A co když si to mezitím rozmyslím?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.