Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka ve 37

Od: luc223 odpovědí: 15 změna:
Má cenu si brát hypotéku ve 37 letech když můžu splácet měsíčně 15 tisíc? Prosím poraďte, neodsuzujte můj příspěvek

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
To přece záleží jak vysokou a na jak dlouho.

smode2
hodnocení

0x
Splácet můžete nejméně do důchodu, tj. dalších 30 let. To není tak krátká doba. Navíc 15k bude za deset let jako dnešních 10 a za 20 třeba jako dnešních 5 tisíc. Bude vás to tedy zatěžovat stále méně a můžete požádat i o předčasné splacení. Celkově tedy můžete splatit vč. poplatků a úroků 5,4 milionu Kč.

hodnocení

0x

Jde o to, na co by měla být. Vyplatí se na podnikatelskou nemovitost nebo jako malý doplatek při koupi domku. Časté nakupování bytů v činžácích, které jsou ve správě SVJ, považuju za postkomunistický folklór. To jsou utopené peníze.

V čem je soukromé vlastnictví bytů komunistický folklor?

Ne komunistický. Postkomunistický.

@pletiplot V historii, kdy stát rozprodával levně majetek. Správa pomocí hlasování neodborníků někde v prádelně na schůzi, kde každý zvedne ruku pro kdejakou volovinu, má od osobního vlastnictví hodně daleko. Pro vlastnictví nemovitosti je víc než jeden moc.

lmgify

@hlada: To je teda kravina. SVJ je úplně běžný způsob vlastnictví jednotek ve velké budově.

Ani mě vlastně nenapadá způsob, jak by takovou jednotku mohl vlastnit někdo v případě, že už celou budovu vlastní někdo jiný.*ee*

pp
hodnocení

0x

37 to je málo nebo moc?

Chceš si koupit panelák 2kk v Praze za 6 000 000?

Tak to bych nedoporučil. Jaký máš celkový příjem a Náklady na domácnost, počet vyživovaných osob? Hádám tak matka samoživitelka a jedno až dvě děti?

hodnocení

0x

Nikdy nevíte, jak dlouho ještě budete moci splácet měsíčně 15 tisíc.

Za 10 let může být 15 tisíc sranda.

lmgify

Spíše tím myslel, že ho příští týden mohou vyhodit nebo ho za měsíc porazí auto a najednou se mu příjem dočasně nebo trvale výrazně scvrkne.

Pr případ a) si najde novou práci (samozřejmě musí mít nějaký polštář) a pro případ b) by měl mít pojištění schopnosti splácet.

A ještě mi řekněte v čem je výhodnější platit 15 tisíc nájem? Když nebude mít příjem stejně skončí na ulici.

lmgify

a) jestli v současné práci vydělává dobře (nad to, co by dostal jinde) nebo je práce vysoce zaměřená, jejíž schopnosti nejdou přenést do jiných zaměstnání, ... Prostě ne vždy je možné rychle nebo vůbec najít stejně nebo lépe placené zaměstnání. Ne všichni žijou v centrech zaměstnanosti a dělají obecné nebo vysoce přenositelné práce,

b) pojištění platí hypotéku jen krátkou dobu, alespoň když jsem to naposledy zjišťoval a bylo dost drahé - procentuálně - vzhledem k hypotéce.

Nikdo nemluví o 15k nájmu. Řeč je o uvažování nižší hypotéky. 10k na 25 let je půjčka 1,7mil.

Pokud má 15k na nájem v bytě 2+kk a hypotéka na 2+kk mu taky vychází na 15k, tak bych volil jednoznačně hypotéku. Na konci hypotéky Vám zůstane byt, na konci nájmu Vám zůstane kulový. Nájem poroste nahoru spolu s inflací a předčasně splatit ho nemůžete, hypotéka může kolísat oběma směry, ale díky inflaci se bude reálně zmenšovat a když něco ušetříte, můžete ji splatit.

hodnocení

0x

Jo, klidně, já ji tak taky mám. Jen si dejte pozor, že těch 15k s klidem vyděláte a nebude to víc než třetina příjmu. Jinak je to stres.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]