Nejste přihlášen/a.
Jde o to, na co by měla být. Vyplatí se na podnikatelskou nemovitost nebo jako malý doplatek při koupi domku. Časté nakupování bytů v činžácích, které jsou ve správě SVJ, považuju za postkomunistický folklór. To jsou utopené peníze.
@hlada: To je teda kravina. SVJ je úplně běžný způsob vlastnictví jednotek ve velké budově.
Ani mě vlastně nenapadá způsob, jak by takovou jednotku mohl vlastnit někdo v případě, že už celou budovu vlastní někdo jiný.
Spíše tím myslel, že ho příští týden mohou vyhodit nebo ho za měsíc porazí auto a najednou se mu příjem dočasně nebo trvale výrazně scvrkne.
Pr případ a) si najde novou práci (samozřejmě musí mít nějaký polštář) a pro případ b) by měl mít pojištění schopnosti splácet.
A ještě mi řekněte v čem je výhodnější platit 15 tisíc nájem? Když nebude mít příjem stejně skončí na ulici.
a) jestli v současné práci vydělává dobře (nad to, co by dostal jinde) nebo je práce vysoce zaměřená, jejíž schopnosti nejdou přenést do jiných zaměstnání, ... Prostě ne vždy je možné rychle nebo vůbec najít stejně nebo lépe placené zaměstnání. Ne všichni žijou v centrech zaměstnanosti a dělají obecné nebo vysoce přenositelné práce,
b) pojištění platí hypotéku jen krátkou dobu, alespoň když jsem to naposledy zjišťoval a bylo dost drahé - procentuálně - vzhledem k hypotéce.
Nikdo nemluví o 15k nájmu. Řeč je o uvažování nižší hypotéky. 10k na 25 let je půjčka 1,7mil.
Pokud má 15k na nájem v bytě 2+kk a hypotéka na 2+kk mu taky vychází na 15k, tak bych volil jednoznačně hypotéku. Na konci hypotéky Vám zůstane byt, na konci nájmu Vám zůstane kulový. Nájem poroste nahoru spolu s inflací a předčasně splatit ho nemůžete, hypotéka může kolísat oběma směry, ale díky inflaci se bude reálně zmenšovat a když něco ušetříte, můžete ji splatit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.