Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik platite zdravotní na vedlejší prac. činnosti?

Od: jan46 odpovědí: 3 změna:

Ahoj, zajímá mě kolik se platí zdravotní pojištění když podnikám na vedlejší prac. činnost.

Jinak jsem zaměstnán na HPP. Tohle je pouze přivýdělek. Nikde jsem nenašel info, jen že zálohy platit

nemusím, a pak to na konci roku zaplatím všechno naráz. Ale kolik? Pak mi dojde 30 tisíc nedoplatek?

Sociální předpokládám, že je těch 1400 Kč když vydělám nad 105000.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Budu předpokládat:
- že se ptáte na rok 2024
- že v zaměstnání za Vás odvádí alespoň minimální zdravotní pojistné 2.552,- Kč.
Sazba zdravotního pojištění je 13,5 % z vyměřovacího základu. Vyměřovací základ je 50 % daňového základu.
Příklad:
Příjmy (tržby): 200.000,- Kč
Výdaje (náklady): 100.000,- Kč
Daňový základ: 100.000,- Kč
Vyměřovací základ ZP: 50.000,- Kč
13,5 % z 50.000,- je 6.750,- Kč
Tuto částku zaplatíte do 8 dnů od podání "přehledu o výši daňového základu". Tento přehled podáte zdravotní pojišťovně (pojišťovnám) nejpozději do 1 měsíce od konečného termínu pro podání Vašeho daňového přiznání (lhůta je stanovena zvlášť pro ty, kteří DP neměli povinnost podat).
Ještě podotknu, že dobrovolně zálohy platit můžete, to Vám nikdo nezakazuje. *vtip*
doplněno 20.01.24 11:48: Zdravotní pojištění je založené na principu solidarity - lidé s vyššími příjmy přispívají více, lidé nemocní zase více čerpají. Péči by měli mít všichni stejnou... Ale to jistě víte.
Sociální pojištění Vám jde "na důchod" a na státní politiku zaměstnanosti. Tedy nikoliv na nemocenskou - to je nemocenské pojištění a to pro OSVČ povinné není.

jan46
hodnocení

super dekuji. Jeste by me zajimalo za co to vlastne platim? Kdyz uz peknou palku za me odvadi zamestnavatel.. to dostanu v nemocnici 2 sadry na jednu nohu? a proc se plati socialni u vedlejsi cinnosti? kdyz budu nemocnej tak jsem nemocnej na HPP a dostanu taky jedny penize od socialky. Taky neprijdou 2x ne?
gg*
To je jenom tím, že se tomu říká pojištění, ale ve skutečnosti je to daň. Prostě platíte nějaká procenta ze mzdy/zisku.
Jinak sociální je v podstatě na důchody. Z toho se neplatí nemocenská. Jinak když jste nemocen, tak prvních 14 dnů vám to platí zaměstnavatel ze svého.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]