Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Díra v životopisu

Od: olafino odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, rád bych se zeptal, jak byste postupovali při delší "pauze" v zaměstnání. Delší dobu hledám vhodné trvalé místo a nějak se mi to protáhlo na cca rok. Bohužel nějakou delší trvalou práci jsem neměl, jen sem tam nějaká výpomoc známým, dodělávání osobních restů, které se kvůli předchozí práci (THP) nahromadily.., takže nic moc co by člověk asi uvedl.
Během roku jsem se pokoušel nabrat nové znalosti a dovednosti, taktéž jsem uvažoval o rozjetí podnikání v auto-moto či strojařině, ale není to žádná sranda, jak se zdá. Všechny nutné odvody jsem platil svépomocí, takže žádná vyžírka a povaleč.
Jak vhodně formulovat tuto dobu v životopisu? Chtěl bych jít do okresního města (v bydlišti je teď jaksi mrtvo) ,tak ať ten životopis trochu vypadá. Škoda,že jsem nešel hned, ale pozdě naříkat (zkoušel jsem možnosti bez většího dojíždění z osobních a časových důvodů. Díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slovan
hodnocení

5x
Já jsem podobný problém vyřešil tak, že už neuvádím názvy firem, ani délku času, kolik jsem u nich strávil, ale mám jen obecný odstavec s uvedením let, např. ( 1999 - 2004 ) technická pozice v mlékárénském průmyslu, údržba zařízení, ...
Pak odstavec ( 2005 - 2009 ) a zas nějaký popis typu práce. Evidenci na ÚP tam taky vůbec neuvádím.
Je to však jen a pouze tím, že v současném protektorátu neexistuje účinná obrana proti pomluvám ze strany bývalého zaměstnavatele, čehož se firmy rády a hojně dopouští. Zejména, když mají vlastní máslo na hlavě.
No a druhý problém je, že tyhle ( obvykle telefonické a obtížně dokazatelné ) pomluvy považují naivní personalistky za relevantní "reference".
Zatímco uchazeč, když po pravdě řekne, proč odešel z předchozího zaměstnání, tak je na něj hleděno úkosem a je podezříván ze zkreslování, lhaní, pomluv.
Jediný způsob, jak předejít této Kafkárně je to, co jsem psal.
Žádné názvy firem, žádné upřesňování, jen obecné informace o oboru a činnosti. Pokud to pipince nestačí a chce "reference", tak se s úsměvem loučím.
Dokonce mám 2 různá CV, podle toho, zda se hlásím na manažerskou nebo ( v podstatě ) dělnickou pozici, kdy některé zkušenosti spíš zatajuju, abych se nejevil překvalifikovaný.
To jsou paradoxy, pane Vaněk...
olafino
hodnocení

Dobrý den, díky za reakci, pod toto bych se podepsal. Taky už mě napadlo, jestli mi už párkrát neublížilo mít uvedené názvy firem - pomluvy, případně jak uvádíte příliš vysoká kvalifikace nebo pravdomluvnost.
olafino
hodnocení

Ve dvou případech jsem neodešel zrovna v dobrém - v prvním docela zákeřná výpověď po nemoci pro nadbytečnost+snaha maximálně odrbat při odchodu a ve druhém šlo majiteli jen a pouze o peníze (nebyl stejný pohled na věc-kvalita zboží a služeb,a když přijde na věc ,tak je přeci normální dělat vše a firmě ve facto žít a sloužit jako majetek).
slovan

Ano, vím. Situace je tragická už dlouho a bude hůř, protože zlo není trestáno a dál bují. Seznam svinstev, které jsem i já zažil ze strany místních firem ( ale i úřadů ) by byl dlouhý a naprosto nevhodný ke čtení před spaním.

Kdyby jste s hledáním práce nepochodil, zkuste se ozvat nicku "milancukrar", občas se tu přihlašuje. Žije v zemi, kde žádný pracovitý člověk nemá problém najít zaměstnání.

Milánku, kamaráde, jsi onlajn? *smich*

hodnocení

0x

Dobrý den, osobně bych to nazval jako "Kariérní pauza" a při ústním pohovoru, popřípadě v motivačním dopisu doplnil, že jsem chtěl mít klid na pořešení svých osobních záležitostí. A více bych to moc nerozebíral.

A nebo klidně uveďte, že jste se pokoušel v tomto období podnikat a nevyšlo to. Na tom není nic špatného a získal jste mraky nových zkušeností, které můžete v nějaké podobně nyní využít u svého nového zaměstanavatele.

olafino
hodnocení

Dobrý den, díky za reakci. Je "kariérní pauza" vhodná i při menším počtu zaměstnání (do 5), ale doba působení byla třeba 2-5 let? Dále má smysl uvádět i nerealizovaný pokus o podnikání jako podnikání (není žádný záznam v registru - IČO nebylo přiděleno)?
Jinak čistě teoretik ze školy nejsem ač jsem měl i dílny a to na SŠ (kovo+auto)i částečně VŠ(kovo+auto+elektro) . Pak práce v montáži - mám blíže k výrobě, než kanclu, pak prodej a působení jako THP ( vedení menší party, objednání servisu strojů,...).
Aby nebylo vše jen super, tak trochu slabina je pasivní znalost AJ(nejsem jazykový typ) a ŘP sice mám, ale nejsem rád, když musím zbytečně moc jezdit (spíše sváteční řidič).

Jestli chápu dobře, tak celkově máte odpracováno mezi 10-25lety (do 5 zaměstnání s působením 2-5let v každém), tak mi kariérní pauza úplně zvláštní nepřijde. Prostě jste potřeboval pořešit soukromé záležitosti a rozhodl jste se jít touto cestou, protože jste měl tuto možnost a přišlo vám to jako nejlepší řešení, kdy vy jste měl dostatek času vše pořešit a zaměstnavateli jste nekomlikoval situaci absencemi nebo nepozornosti způsobených tím, že jste myslel na řešení svých věcí.

Co se podnikání týče, tak to můžete podat i tak, že jste o něm přemýšlel ale nakonec jste záměr podnikat přehodnotil. Ale pokud jste ani nezačal, nemusíte jej ani zmiňovat - záleží na okolnostech a směrování případného pohovoru.

U hledání zaměstnání případné slabší stránky vynechte a nechte si jich jen pár na fázi pohovoru, kde se na ně vyloženě zeptají a tam ideálně zmínit jen ty, které neodporují pozici, na kterou se hlásite :)

Pokud bude nová pozice vyžadovat řízení, zmínku o "svátečním řidiči" vynechte. Máte řidičák, praxi v řízení máte.

Jazyky - mnohdy jsou vyžadovány ale v praxi ne vždy využitelné, tak pokud nebude v inzerátu vyloženě napsáno, že probíhá pravidelně jednání v AJ, nebo že je AJ nutná, tak bych klidně risknul přihlášku i na pozici, kde je AJ vyžadována s poznámkou, že se studiu věnuji, dokážu porozumět např. psanému textu ale na konverzaci nebo vlastní psaní dokumentů si aktuálně ještě netroufnu. Popřípadě zkuste pohledat nějaké online testy znalostí, které vám vyhodnotí stávající úroveň a tu můžete případně zmínit.

V předešlém příspěvku jste uváděl možnost neuvádět bývalé zaměstnavatele - osobně bych je raději uvedl. Působí to mnohem věrohodněji a pokud bych osobně dostal životopis bez zaměstnavatelů, ani bych se jim nezabýval. Že jsou v práci někdy problémy a odchod není po dobrém se stává. Pokud bude nový zaměstnavatel chtít reference nebo kontakt na předešlé zaměstnavatele, klidně nepříjemnou situaci u zaměstnavatele XY zmiňte.

lmgify
hodnocení

0x

Zbytečně to neřeš. Jestli už to chceš psát časově za sebou, tak bych uvedl:

březen 2023 - : činnost mimo zaměstnanecký poměr

Když se budou ptát, tak řekneš ten typ práce, se kterou si pomáhal známým (stavebnictví, autoservis, ... nebo co), když se budou ptát dále tak řekneš i proces nabírání nových znalostí a zkoumání možností nastartování podnikání.

Zvaž psát životopis spíše podle pracovních činností, které jsi dělal, než to vypisovat podle času. Takže například:

nižší management ve strojní výrobě + prodej ... 2 roky

montér ve strojní výrobě ... 2,5 roku

(další krátkodové bych neuváděl pokud přímo nepodporují tvoji vhodnost na místo, o které se ucházíš).

olafino
hodnocení

Zdravím, díky za příspěvky, zkusím to nějak upravit a uvidíme, zda to bude lepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]